ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 32% în trimestrul al doilea 2017

30 August 2017   |   BizLawyer

► Energia regenerabilă cumulează 48% din volumul total al tranzacţiilor ► Valoarea tranzacţiilor a scăzut în toate regiunile cu excepţia Europei (+12%) în trimestrul al doilea 2017 ► Regiunea celor două Americi înregistrează cea mai mare scădere trimestrială a valorii tranzacţiilor (72%)

Valeriu Binig, Partner EY Romania

 
 
Valoarea globală a tranzacţiilor din energie şi utilităţi a scăzut cu 32% în trimestrul al doilea al acestui an, la 30,8 miliarde USD, ca urmare a diminuării oportunităţilor de investiţii în segmentul producţiei convenţionale de energie, conform raportului EY Power transactions and trends Q2 2017. În același timp, numărul global al tranzacţiilor a crescut de la 115, în trimestrul întâi 2017, la 134 în trimestrul al doilea 2017 – reprezentând o creştere de 17%.

Tranzacţiile din zona energiei regenerabile au reprezentat aproape jumătate (48%) din volumul total al tranzacţiilor din acest sector. Tendinţa s-a remarcat cel mai mult în regiunea Asia-Pacific, unde energia regenerabilă a reprezentat 51% din volumul tranzacţiilor derulate în T2 2017.


Iniţiativele de reformă energetică au continuat şi ele să stimuleze activitatea de tranzacţionare, iar privatizarea activelor a generat 13,3 miliarde USD, adică 43% din valoarea globală a tranzacţiilor.

Europa a fost singura regiune care a înregistrat o creştere a valorii tranzacţiilor din energie şi utilităţi de la un trimestru la altul. Valoarea tranzacțiilor în Europa a crescut cu 10,6 miliarde USD în T2 2017, cu 12% mai mare față de primul trimestru 2017 şi cu 31% față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

S-a remarcat un număr mare de tranzacţii cu valoare mică în segmentul energiei regenerabile: 29 de tranzacţii reprezentând 55% din volumul total. Valoarea medie a tranzacţiei a scăzut de la 278,5 milioane USD în primul trimestru la 62,15 milioane USD în trimestrul al doilea.

Alte repere din activitatea tranzacțională din Europa:

-    Investiţiile din zona de transport şi distribuţie (T&D) au crescut de la 76 milioane USD în trimestrul întâi, la 4,3 miliarde USD în trimestrul al doilea, totalizând 40% din valoarea tranzacţiilor.
-    Revine interesul pentru investiţii externe: cu 11 investiţii externe realizate în T2 2017, investitorii au fost interesați de active din Brazilia, Australia şi EAU (Emiratele Arabe Unite).
-    Spania și Marea Britanie au rămas principalele ținte de interes pentru investiţii, cumulând 27%, respectiv 26%, din valoarea totală a tranzacţiilor regionale.
-    Crește interesul pentru stocarea energiei în baterii şi pentru tehnologii noi: Enel a achiziţionat operatorul cu sediul în Marea Britanie al sistemului independent de stocare a energiei Tynemouth. Fondul de investiţii britanic Foresight Group a achiziţionat de la Renewable Energy Systems un proiect de sistem de baterii planificat să funcţioneze în Anglia. Compania germană de utilităţi TenneT şi Vandebron, un operator de pe piaţa energiilor regenerabile, testează tehnologia blockchain pentru vehicule electrice în Olanda.
-    Producătorii independenți de energie (IPP) își direcționează investițiile în segmentul gazelor naturale: investitorii corporativi din Europa de Est şi din Statele Unite au achiziționat active de generare de 3,9 GW (69% din gaze naturale şi 31% capacitate de generare energie din cărbune) contra sumei de 552 milioane USD (valoarea publică).

"În România asistăm la o perioadă de aşteptare. Pe de o parte, proprietarii de active de generare a electricităţii din surse regenerabile îşi recalculează fluxul de numerar pe baza percepţiei impactului recentelor schimbări legislative cu efecte în schema de sprijin pentru capacităţile existente. În mod sigur, tranzacţiile în acest subsector în România nu se desfăşoară cu prime forward faţă de evaluările bazate pe prognoza de fluxuri de numerar.

Pe de altă parte, investitorii aşteaptă o clarificare a puterii cu adevărat disponibile şi utilizabile în sistemul energetic naţional pe termen lung. Câtă vreme sunt declaraţi peste 24.000 MW ca putere instalată, iar la o producţie de 10000-11000 MW nu apar pe piaţă capacităţi care să suplinească generatori care măresc preţul, semnalele pieţei privind nevoia de capacităţi suplimentare sunt estompate de datele statistice oficiale. În lipsa unei clarificări nu vom vedea investiţii greenfield pe termen scurt," explică Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

Regiunea Asia-Pacific investește în energii regenerabile

Tranzacțiile din zona energiilor regenabile au cumulat 51% din volumul tranzacţiilor derulate în T2 2017, energia solară situându-se pe primul loc - cu 14 tranzacții și o valoare totală de 1,1 miliarde USD.
Asia-Pacific a atins cea mai mare valoare regională a tranzacţiilor în T2 2017, de 13,5 miliarde USD și cea mai mare valoare medie a tranzacţiilor, de 384 milioane USD. Cele mai importante două tranzacții s-au derulat în zona de transport și distribuție (T&D), respectiv, în cea de tehnologie.

Regiunea celor două Americi a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială a valorii tranzacţiilor (72%).
În cele două Americi, valoarea tranzacţiilor – cea mai mare dintre toate regiunile în primul trimestru 2017 – a scăzut cu 72%, la nivelul minim al ultimilor patru ani, de 5,9 miliarde USD în T2 2017. Statele Unite au înregistrat cea mai mare scădere a valorii trimestriale a tranzacţiilor, de 77%, la 4.4 miliarde USD. 60% dintre tranzacţiile din Statele Unite au fost interne, în contextul în care investiţiile externe au scăzut în intensitate.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 785 / 8086
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
O nouă firmă de avocați specializați în Real Estate se lansează pe piață
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Promovare în echipa de banking & finance a Schoenherr. Adina Damaschin devine counsel
Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2018
CMS a consiliat consorțiul Raiffeisen Bank S.A. - Swiss Capital S.A. în oferta publică și listarea la bursă a companiei Purcari Wineries PLC
RTPR Allen & Overy a asistat Purcari Wineries în legătură cu Oferta Publică Inițială
PNSA a asistat Unirii View în obținerea unei finanțări de 23 mil. €. Banii merg în dezvoltarea clădirii de 19 etaje
Hategan Attorneys obține în instanță o victorie importantă pentru industria de energie regenerabilă
Stratulat Albulescu își consolidează echipa de Banking & Finance prin cooptarea lui Costin Teodorovici ca Partener
Avocații Mușat & Asociații spun că piața avocaturii de business va suferi schimbări majore în următorii ani, legate în principal de evoluția tehnicii, a dreptului, dar și a nevoilor curente ale clienților. Firma a creat un cadru de cooperare directă la nivel global cu compania Facebook și mizează pe o creștere cu cel puțin 10-15% a volumului activității, anul acesta
Niculeasa Law Firm obține pentru General Leasing anularea măsurilor asiguratorii în cuantum de cca. 42 mil. lei, dispuse de Direcția Regională Antifraudă Fiscală
Mușat & Asociații, NNDKP și ZRP, pe lista scurtă a premianților MIP în domeniul proprietății intelectuale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...