ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Volumul de creanţe negarantate disponibile la vânzare a scăzut cu 55 % în 2018 faţă de 2017; valoarea medie-creanţă s-a dublat (studiu)

04 Septembrie 2018   |   Ioana Duta

"Un creditor ajunge să plătească taxă pe venit, dar care este de fapt format şi din pierderi. Iar dacă creditorul decide să-şi vândă creditele neperformante, preţul primit se va adăuga şi el la venit".

Sursa: Pixabay

 
 
Volumul de creanţe negarantate disponibile în piaţă spre vânzare a scăzut cu circa 55% în lunile ianuarie - august 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce valoarea lor a scăzut cu doar 35%, arată un studiu al unei companii de specialitate, remis marţi.

În perioada analizată se constată, de asemenea, o scădere a numărului total de licitaţii cu circa 20%, precum şi o dublare a valorii medii a creanţelor negarantate de la 850 euro în 2017 la 1.700 euro în 2018. Variaţiile foarte mari de la un an la altul demonstrează că în 2018 a devenit neprofitabil pentru creditori să-şi vândă portofoliile de creanţe. Aceasta este o consecinţă a modificării la început de an a Codului Fiscal, potrivit căreia un creditor nu poate înregistra ca pierdere mai mult de 30% din portofoliul său de credite neperformante, restul fiind înregistrat ca venit, semnalează studiul realizat de DCA (Debt Collection Agency). 
  
"Un creditor ajunge să plătească taxă pe venit, dar care este de fapt format şi din pierderi. Iar dacă creditorul decide să-şi vândă creditele neperformante, preţul primit se va adăuga şi el la venit. În acest fel, un creditor ajunge să plătească un impozit pe venit mult prea mare, care îl descurajează să-şi mai vândă creanţele", sunt de părere realizatorii studiului. 
 
Aceştia explică că "dublarea valorii medii a creanţelor negarantate reprezintă o consecinţă a portofoliilor reduse de credite neperformante disponibile spre vânzare în piaţă şi a cererii crescute din partea colectorilor de creanţe de a cumpăra într-un context în care se aşteaptă noi modificări legislative la orizont menite să îngrădească şi mai mult acest segment de piaţă". 
 
Volumul cel mai mare de creanţe negarantate disponibile spre vânzare, în ianuarie-august 2018, a venit de la companiile de telefonie mobilă şi alte utilităţi, reprezentând circa 75% din total, versus 45% în ianuarie-august 2017. Tot aici se poate observa o scădere cu 20% a numărului de creanţe disponibile. Cu toate acestea, valoarea portofoliilor a crescut cu 10% in 2018, faţă de ianuarie - august 2017. 
 
Pe locul doi ca volum de creanţe negarantate disponibile spre vânzare, la distanţă mare faţă de sectorul utilităţilor, au fost creanţele venite de la instituţiile financiare nebancare, deşi acestea au înregistrat o scădere de 84% de la un an la altul, în vreme ce valoarea lor a coborât cu doar 21%. Dacă în perioada ianuarie - august 2017 creanţele IFN-urilor reprezentau circa 42% din total, în ianuarie - august 2018, acestea au coborât la 15% din total. 
 
Pe locul trei se află creanţele negarantate venite din sectorul bancar, numărul acestora scăzând cu circa 70% în 2018 faţă de 2017, în vreme ce valoarea portofoliilor a coborât cu doar 57%. Din totalul de creanţe negarantate disponibile spre vânzare, acestea reprezentau anul trecut circa 13%, coborând în 2018 la 8%. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 534 / 9443
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
„The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului, la început de an. Plutonul fruntașilor și-a schimbat structura, iar tendința a fost de micșorare a efectivelor, în 2018
Problemele juridice cu care se confruntă clienții din sectorul farma, descrise de avocații STOICA & Asociații. O reglementare importantă în 2019 privește lista de medicamente de interes strategic pentru România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...