ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AFIR a încheiat contracte pentru investiţii de 1,13 miliarde euro, în zona de infrastructură rutieră, educaţională şi socială

13 Aprilie 2018   |   Ioana Duta

Sprijinul public acordat în cadrul sM 7.2 este 100% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele depuse de autorităţile publice locale, la fel ca în cazul proiectelor de apă sau apă uzată.

 
 
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a încheiat cu autorităţile publice locale 1.352 de contracte de finanţare pentru investiţii în valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro, pentru realizarea în mediul rural a proiectelor de infrastructură rutieră, educaţională şi socială, precum şi de apă şi apă uzată, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis vineri.


Instituţia a primit până în prezent 1.921 de solicitări de finanţare, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

'În urma selecţiei aplicate cererilor de finanţare primite, AFIR a încheiat cu autorităţile publice locale 1.352 de contracte de finanţare pentru investiţii în valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro (inclusiv cele 311 proiecte în valoare de 143,7 milioane euro preluate prin procedura de tranziţie din PNDR 2013). Pentru decontarea cheltuielilor efectuate până în prezent prin aceste proiecte, AFIR a efectuat plăţi în valoare de 429 milioane de euro către autorităţile publice locale', se arată în document.


Finanţarea investiţiilor în infrastructura de bază la scară mică din mediul rural este prevăzută în cadrul submăsurii 7.2 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), respectiv realizarea şi modernizarea drumurilor comunale, a reţelelor de alimentare cu apă, de canalizare, a creşelor, a grădiniţelor, a unităţilor de tip after school. Fondurile europene alocate prin PNDR 2020 pentru acest tip de investiţii sunt de 1,05 miliarde de euro.

'Solicitările de sprijin financiar pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru infrastructură rurală indică clar o nevoie mult mai mare de investiţii în acest sector, dar şi o capacitate de absorbţie foarte mare a fondurilor europene. Chiar dacă fondurile disponibile nu acoperă necesarul de investiţii din mediul rural, putem observa că sprijinul financiar pe care îl avem la dispoziţie şi pe care l-am acordat integral, aduce o contribuţie semnificativă la dezvoltarea comunităţilor locale şi la îmbunătăţirea condiţiilor de trăi pentru populaţia rurală. Prin intermediul proiectelor de investiţii finanţate de AFIR, vor fi realizaţi 5.484 de kilometri de reţea pentru alimentare cu apă şi reţea de canalizare în zonele rurale. De asemenea, vor fi modernizaţi aproximativ 4.000 de kilometri de drumuri comunale în toată ţara', a declarat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

În ceea ce priveşte componenta educaţională, el spune că AFIR sprijină înfiinţarea şi modernizarea a 225 de grădiniţe, a 36 de creşe şi de unităţi de tip after school, dar şi extinderea sau modernizarea a 22 de instituţii de învăţământ secundar superior, filiera tehnologică a şcolilor profesionale din mediul rural.

De asemenea, directorul general al AFIR a mai arătat că de aceste proiecte beneficiază, până în prezent, aproximativ 3,7 milioane de locuitori din zonele rurale.

Sprijinul public acordat în cadrul sM 7.2 este 100% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele depuse de autorităţile publice locale, la fel ca în cazul proiectelor de apă sau apă uzată.

'Sprijinul financiar nerambursabil nu depăşeşte un milion de euro/ comună, pentru investiţii care vizează un singur tip de sprijin. Totodată, sprijinul nu depăşeşte 2,5 milioane euro/ comună, pentru investiţii care vizează înfiinţarea infrastructurii de apă şi apă uzată şi 1,5 milioane euro pentru extinderea acestei infrastructuri. Pentru proiectele de infrastructură educaţională sau socială, sprijinul acordat este de maximum 500.000 euro. Pentru proiectele colective (asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte exclusiv comune, proiecte care vizează mai multe comune), valoarea sprijinului financiar ajunge la 4 milioane euro', se arată în comunicat.

De asemenea, pentru organizaţii neguvernamentale (ONG-uri), sprijinul public nerambursabil acordat prin PNDR 2020 este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile şi de maximum 200.000 euro, pentru proiectele de infrastructură educaţională sau socială.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 2202 / 31257
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
  Cum văd avocații de business din provincie noul an. Mihai Bejenaru-Dragoș (Bejenaru&Partners, Cluj): Domeniul imobiliar va înregistra o scădere a numărului de tranzacții. Provocarea anului 2019, dată de cazurile de fiscalitate
  Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
  „The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
  Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
  Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
  ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
  Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
  Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
  LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
  bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
  PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...