ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AFIR a încheiat contracte pentru investiţii de 1,13 miliarde euro, în zona de infrastructură rutieră, educaţională şi socială

13 Aprilie 2018   |   Ioana Duta

Sprijinul public acordat în cadrul sM 7.2 este 100% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele depuse de autorităţile publice locale, la fel ca în cazul proiectelor de apă sau apă uzată.

 
 
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a încheiat cu autorităţile publice locale 1.352 de contracte de finanţare pentru investiţii în valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro, pentru realizarea în mediul rural a proiectelor de infrastructură rutieră, educaţională şi socială, precum şi de apă şi apă uzată, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis vineri.


Instituţia a primit până în prezent 1.921 de solicitări de finanţare, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

'În urma selecţiei aplicate cererilor de finanţare primite, AFIR a încheiat cu autorităţile publice locale 1.352 de contracte de finanţare pentru investiţii în valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro (inclusiv cele 311 proiecte în valoare de 143,7 milioane euro preluate prin procedura de tranziţie din PNDR 2013). Pentru decontarea cheltuielilor efectuate până în prezent prin aceste proiecte, AFIR a efectuat plăţi în valoare de 429 milioane de euro către autorităţile publice locale', se arată în document.


Finanţarea investiţiilor în infrastructura de bază la scară mică din mediul rural este prevăzută în cadrul submăsurii 7.2 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), respectiv realizarea şi modernizarea drumurilor comunale, a reţelelor de alimentare cu apă, de canalizare, a creşelor, a grădiniţelor, a unităţilor de tip after school. Fondurile europene alocate prin PNDR 2020 pentru acest tip de investiţii sunt de 1,05 miliarde de euro.

'Solicitările de sprijin financiar pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru infrastructură rurală indică clar o nevoie mult mai mare de investiţii în acest sector, dar şi o capacitate de absorbţie foarte mare a fondurilor europene. Chiar dacă fondurile disponibile nu acoperă necesarul de investiţii din mediul rural, putem observa că sprijinul financiar pe care îl avem la dispoziţie şi pe care l-am acordat integral, aduce o contribuţie semnificativă la dezvoltarea comunităţilor locale şi la îmbunătăţirea condiţiilor de trăi pentru populaţia rurală. Prin intermediul proiectelor de investiţii finanţate de AFIR, vor fi realizaţi 5.484 de kilometri de reţea pentru alimentare cu apă şi reţea de canalizare în zonele rurale. De asemenea, vor fi modernizaţi aproximativ 4.000 de kilometri de drumuri comunale în toată ţara', a declarat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

În ceea ce priveşte componenta educaţională, el spune că AFIR sprijină înfiinţarea şi modernizarea a 225 de grădiniţe, a 36 de creşe şi de unităţi de tip after school, dar şi extinderea sau modernizarea a 22 de instituţii de învăţământ secundar superior, filiera tehnologică a şcolilor profesionale din mediul rural.

De asemenea, directorul general al AFIR a mai arătat că de aceste proiecte beneficiază, până în prezent, aproximativ 3,7 milioane de locuitori din zonele rurale.

Sprijinul public acordat în cadrul sM 7.2 este 100% nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele depuse de autorităţile publice locale, la fel ca în cazul proiectelor de apă sau apă uzată.

'Sprijinul financiar nerambursabil nu depăşeşte un milion de euro/ comună, pentru investiţii care vizează un singur tip de sprijin. Totodată, sprijinul nu depăşeşte 2,5 milioane euro/ comună, pentru investiţii care vizează înfiinţarea infrastructurii de apă şi apă uzată şi 1,5 milioane euro pentru extinderea acestei infrastructuri. Pentru proiectele de infrastructură educaţională sau socială, sprijinul acordat este de maximum 500.000 euro. Pentru proiectele colective (asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte exclusiv comune, proiecte care vizează mai multe comune), valoarea sprijinului financiar ajunge la 4 milioane euro', se arată în comunicat.

De asemenea, pentru organizaţii neguvernamentale (ONG-uri), sprijinul public nerambursabil acordat prin PNDR 2020 este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile şi de maximum 200.000 euro, pentru proiectele de infrastructură educaţională sau socială.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1825 / 30880
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
  LegiTeam - Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
  2018 va fi anul cu o creștere semnificativă pentru Stratulat Albulescu & Asociaţii. Cele mai mari încasări din S1 au fost generate de Real Estate, dar multe proiecte au fost în domeniul tehnologiei sau au vizat mai multe jurisdicții
  Instanţa anulează amenda de 100.000 lei dată de ASF fostei şefe a NN Pensii și obligă Autoritatea să-i plătească acesteia și daune morale. Victorie obținută de litigatorii ZRP, coordonați de Cosmin Vasile
  VIDEO | CMS: THIS IS US! Rezultate excepționale în ultimii 4 ani, creștere axată strategic pe dezvoltarea unor arii de practică și recrutarea tinerilor talentați. Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania: “Oamenii sunt în centrul construcției noastre”
  VIDEO | CMS Expert View: Warranty and Indemnity Insurance. Beneficiile asigurării pentru garanții și indemnificări, explicate de echipa de avocați și consultanți specializați ai CMS Romania
  CMS Expert View: VIDEO | Dreptul Energiei – între boom tehnologic și nevoia de legislație modernă. O discuție cu Varinia Radu, Partener, coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS
  D&B David și Baias investește în formarea tinerilor avocați. Anda Rojanschi, Partener: Căutăm viitori colegi care să aibă atât răbdarea de a învăța, cât și dorința de a căuta, de a inova, de a merge în profunzimea textului de lege, de a înțelege concepte și de a opera cu ele
  LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a German speaking lawyer
  EXCLUSIV BizLawyer: Partenerul Ciprian Glodeanu se desprinde din echipa Wolf Theiss. O nouă firmă cu 3-4 parteneri și 10 avocați, la orizont
  CMS Expert View: VIDEO | Companiile au accelerat măsurile pentru implementarea GDPR, dar încă pot apărea probleme generate de prelucrarea datelor. Aspectele sensibile, analizate de avocații CMS Romania
  Cum sunt selectați stagiarii care vor să intre în echipa CLO. Îi așteaptă apoi programe de training cu avocați de top, specializare, onorarii competitive și bonusuri pentru performanță. Alexandru Olănescu, Partener: ”Înainte de a fi o echipă de avocați, suntem o familie în care fiecare membru contează, iar interesul pentru a fi cât mai buni pe piața serviciilor juridice ne unește”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...