ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM: Numărul conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,8 milioane, în 2017

18 Mai 2018   |   Ioana Duta

De asemenea, numărul de conexiuni prin fibră optică aproape s-a dublat (+94%), ajungând la 1,1 milioane, în timp ce majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) permit viteze de cel puţin 100 Mbps, 11% între 30-100 Mbps, 13% între 10-30 Mbps şi doar 9% sunt conexiuni cu viteze de până în 10 Mbps.

 
 
Numărul total al conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,8 milioane, la finalul anului 2017, în creştere anuală cu 7%, iar rata de acoperire la 100 gospodării a fost de 58%, mai mult cu patru puncte procentuale faţă de anul anterior, arată statistica Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) dată vineri publicităţii.


Potrivit sursei citate, pe segmentul internetului fix, în 2017, s-a realizat un trafic total de 5,1 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar/conexiune a fost de 92 GB.

De asemenea, numărul de conexiuni prin fibră optică aproape s-a dublat (+94%), ajungând la 1,1 milioane, în timp ce majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) permit viteze de cel puţin 100 Mbps, 11% între 30-100 Mbps, 13% între 10-30 Mbps şi doar 9% sunt conexiuni cu viteze de până în 10 Mbps.


Datele ANCOM relevă, totodată, că rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării a fost de 58%, în creştere anuală cu patru puncte procentuale.

În funcţie de numărul total de conexiuni la internet fix la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 49%, principalul competitor 21%, următorul competitor 13%, ceilalţi furnizori însumând 17%.

Cât priveşte raportul dintre urban şi rural la internet fix, statistica de specialitate arată că o creştere însemnată, cu peste 13% comparativ cu sfârşitul anului anterior, a cunoscut-o numărul de conexiuni la internet fix din mediul rural, care a ajuns la 1,4 milioane. În mediul urban, creşterea a fost mai lentă, de 5%, până la 3,4 milioane. Pe acest segment, rata de acoperire era de 71% în mediul urban, respectiv de 41% în mediul rural.

La capitolul telefoniei fixe, gradul de utilizare a continuat să scadă semnificativ pe parcursul anului 2017. Astfel, s-au consemnat scăderi atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-5%, până la 3,9 milioane), dar mai ales la nivelul traficului de voce (-16%, până la 2,7 miliarde de minute). Media lunară a traficului realizat de la o linie fixă a ajuns la 57 de minute, mai puţin cu 8 minute faţă de valoarea medie din anul 2016.

Totodată, în funcţie de numărul de linii de acces, la 31 decembrie 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 43%, principalul competitor de 33%, următorul competitor de 14%, ceilalţi furnizori însumând 10%.

La traficul de voce, liderul pieţei a avut o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 28%, următorul competitor 7%, iar ceilalţi 16%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2017 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de către furnizorii care au obligaţia de a transmite Autorităţii valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 1432 / 30877
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  RTPR Allen & Overy, alături de AROBS Transilvania la achiziția SAS Grup
  Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
  LegiTeam - Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
  Deloitte România și Reff & Asociații au asistat Patria Bank în vânzarea unui portofoliu de creanţe neperformante în valoare de 245 mil. lei. Reff & Asociații, în tranzacții cu NPL de 300 mil. E, anul acesta
  Instanţa anulează amenda de 100.000 lei dată de ASF fostei şefe a NN Pensii și obligă Autoritatea să-i plătească acesteia și daune morale. Victorie obținută de litigatorii ZRP, coordonați de Cosmin Vasile
  VIDEO | CMS: THIS IS US! Rezultate excepționale în ultimii 4 ani, creștere axată strategic pe dezvoltarea unor arii de practică și recrutarea tinerilor talentați. Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania: “Oamenii sunt în centrul construcției noastre”
  VIDEO | CMS Expert View: Warranty and Indemnity Insurance. Beneficiile asigurării pentru garanții și indemnificări, explicate de echipa de avocați și consultanți specializați ai CMS Romania
  CMS Expert View: VIDEO | Dreptul Energiei – între boom tehnologic și nevoia de legislație modernă. O discuție cu Varinia Radu, Partener, coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS
  D&B David și Baias investește în formarea tinerilor avocați. Anda Rojanschi, Partener: Căutăm viitori colegi care să aibă atât răbdarea de a învăța, cât și dorința de a căuta, de a inova, de a merge în profunzimea textului de lege, de a înțelege concepte și de a opera cu ele
  LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a German speaking lawyer
  EXCLUSIV BizLawyer: Partenerul Ciprian Glodeanu se desprinde din echipa Wolf Theiss. O nouă firmă cu 3-4 parteneri și 10 avocați, la orizont
  CMS Expert View: VIDEO | Companiile au accelerat măsurile pentru implementarea GDPR, dar încă pot apărea probleme generate de prelucrarea datelor. Aspectele sensibile, analizate de avocații CMS Romania
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...