ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM: Numărul conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,8 milioane, în 2017

18 Mai 2018   |   Ioana Duta

De asemenea, numărul de conexiuni prin fibră optică aproape s-a dublat (+94%), ajungând la 1,1 milioane, în timp ce majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) permit viteze de cel puţin 100 Mbps, 11% între 30-100 Mbps, 13% între 10-30 Mbps şi doar 9% sunt conexiuni cu viteze de până în 10 Mbps.

 
 
Numărul total al conexiunilor la internet fix din România a ajuns la 4,8 milioane, la finalul anului 2017, în creştere anuală cu 7%, iar rata de acoperire la 100 gospodării a fost de 58%, mai mult cu patru puncte procentuale faţă de anul anterior, arată statistica Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) dată vineri publicităţii.


Potrivit sursei citate, pe segmentul internetului fix, în 2017, s-a realizat un trafic total de 5,1 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar/conexiune a fost de 92 GB.

De asemenea, numărul de conexiuni prin fibră optică aproape s-a dublat (+94%), ajungând la 1,1 milioane, în timp ce majoritatea conexiunilor de internet fix (67%) permit viteze de cel puţin 100 Mbps, 11% între 30-100 Mbps, 13% între 10-30 Mbps şi doar 9% sunt conexiuni cu viteze de până în 10 Mbps.


Datele ANCOM relevă, totodată, că rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării a fost de 58%, în creştere anuală cu patru puncte procentuale.

În funcţie de numărul total de conexiuni la internet fix la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 49%, principalul competitor 21%, următorul competitor 13%, ceilalţi furnizori însumând 17%.

Cât priveşte raportul dintre urban şi rural la internet fix, statistica de specialitate arată că o creştere însemnată, cu peste 13% comparativ cu sfârşitul anului anterior, a cunoscut-o numărul de conexiuni la internet fix din mediul rural, care a ajuns la 1,4 milioane. În mediul urban, creşterea a fost mai lentă, de 5%, până la 3,4 milioane. Pe acest segment, rata de acoperire era de 71% în mediul urban, respectiv de 41% în mediul rural.

La capitolul telefoniei fixe, gradul de utilizare a continuat să scadă semnificativ pe parcursul anului 2017. Astfel, s-au consemnat scăderi atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-5%, până la 3,9 milioane), dar mai ales la nivelul traficului de voce (-16%, până la 2,7 miliarde de minute). Media lunară a traficului realizat de la o linie fixă a ajuns la 57 de minute, mai puţin cu 8 minute faţă de valoarea medie din anul 2016.

Totodată, în funcţie de numărul de linii de acces, la 31 decembrie 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 43%, principalul competitor de 33%, următorul competitor de 14%, ceilalţi furnizori însumând 10%.

La traficul de voce, liderul pieţei a avut o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 28%, următorul competitor 7%, iar ceilalţi 16%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2017 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de către furnizorii care au obligaţia de a transmite Autorităţii valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 339 / 29785
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
  Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
  Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
  Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
  Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
  Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
  Schimbări în structura parteneriatului Schoenherr București
  NICULEASA LAW FIRM convinge Tribunalul Bucureşti să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe mai multe probleme ce privesc raportul dintre procedura penală și cea fiscală
  PeliFilip a asistat Ministerul Finanțelor Publice în premieră într-o operațiune de preschimbare de titluri de stat în dolari
  RTPR Allen & Overy, alături de sculptorul Mihai Buculei, în cadrul negocierilor pentru semnarea contractului privind realizarea „Monumentului Marii Uniri”
  Mușat & Asociații, premiată la Praga pentru ‘Tranzacția anului 2017 în România’
  România a atras de pe pieţele externe 1, 2 mld. usd şi a realizat, în premieră, o tranzacţie de răscumpărare anticipată de obligaţiuni în dolari. Clifford Chance Badea, avocații băncilor
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...