ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BEI a acordat Garanti Bank România un împrumut de 22,3 milioane de euro pentru sprijinul firmelor

09 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Instituţiile financiare preconizează că aproximativ 260 de IMM-uri şi întreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totală a împrumutului, care va sprijini 6.100 de locuri de muncă.

 
 
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane euro pentru a sprijini firmele din România, din care 5 milioane de euro pentru femeile antreprenor, potrivit unui comunicat al băncilor, remis, miercuri, AGERPRES.

Instituţiile financiare preconizează că aproximativ 260 de IMM-uri şi întreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totală a împrumutului, care va sprijini 6.100 de locuri de muncă.

Din valoarea împrumutului, 5 milioane de euro vor fi alocaţi femeilor antreprenor, sumă care va fi suplimentată cu 5 milioane de euro din partea Garanti Bank. Această tranzacţie este sprijinită de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, numit şi 'Planul Juncker'.


Potrivit comunicatului, această tranşă inovatoare a împrumutului va oferi acces la o sursă de finanţare mai favorabilă pentru femeile antreprenor care reprezintă întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi întreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste împrumuturi, întreprinderile trebuie să fie deţinute în proporţie de peste 50% de una sau mai multe femei, ori să fie deţinute în proporţie de 26% până la 50% de una sau mai multe femei, iar funcţia de director general, director administrativ sau director financiar să fie deţinută de o femeie.

Promovarea egalităţii de gen şi a diversităţii face parte din obiectivul BEI de a garanta că proiectele pe care le finanţează sunt în beneficiul tuturor membrilor comunităţii. Această operaţiune, primul împrumut intermediat al BEI în UE care sprijină în mod specific femeile antreprenor, va susţine participarea femeilor ca actori economici esenţiali şi este în conformitate cu Strategia BEI privind egalitatea de gen şi emanciparea economică a femeilor.

"Acest proiect inovator sprijinit de Planul de investiţii pentru Europa permite BEI, pentru prima dată în UE, să ofere un împrumut dedicat sprijinirii investiţiilor realizate de antreprenoare. Femeile antreprenor sunt o sursă importantă de dezvoltare economică şi pot contribui mai substanţial la creşterea economică dacă au un acces mai bun la finanţare", a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

La rândul său, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a arătat emanciparea femeilor aduce beneficii directe economiei ţării.

"Mă bucur foarte mult că Planul Juncker acordă o mână de ajutor femeilor antreprenor din România, asistându-le să îşi exprime talentele şi să îşi transforme ideile în proiecte concrete. Emanciparea femeilor şi punerea la dispoziţia acestora a mijloacelor financiare de care au nevoie pentru a reuşi vor aduce beneficii directe economiei României. Salut acest nou acord şi sper să văd multe astfel de acorduri încheiate în viitor", a spus Creţu.

Totodată, Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank, a apreciat că spiritul antreprenorial este un motor important care a contribuit la dezvoltarea economiei româneşti.

"Garanti Bank este un susţinător activ al antreprenorilor în general şi al femeilor antreprenor în special. Vom continua să fim un partener solid pentru clienţii noştri şi să oferim cele mai bune opţiuni de finanţare, sprijinind creşterea durabilă. Acest nou parteneriat cu BEI înglobează asistenţa continuă pentru emanciparea economică a femeilor în România. Suntem încântaţi să semnăm acest nou acord şi să ne reiterăm angajamentul pe termen lung faţă de comunitatea de afaceri din România', potrivit lui Tandogan.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituţia de creditare pe termen lung a UE şi este singură bancă deţinută de statele membre ale Uniunii Europene, care reprezintă interesele acestora. Ea pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la obiectivele de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru punerea în aplicare a politicii UE.

BEI este cel mai mare debitor şi creditor multilateral ca volum al tranzacţiilor, oferind fonduri şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi viabile, care contribuie la avansarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, însă banca sprijină şi politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

BEI a aprobat Strategia privind egalitatea de gen şi emanciparea economică a femeilor în 2016, cu scopul de a integra egalitatea de gen şi, în special, emanciparea economică a femeilor în modelul de activitate al BEI vizând activităţile de creditare, finanţare mixtă şi consultanţă desfăşurate în interiorul şi în afara UE. Planul de acţiune pentru egalitatea de gen, aprobat în ianuarie 2018, constituie un ghid de punere în aplicare a strategiei.

Planul de investiţii pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile esenţiale ale UE destinate stimulării investiţiilor în Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă şi la stimularea creşterii economice.

În acest scop, vor fi utilizate în mod mai inteligent resursele financiare noi şi cele existente. Grupul BEI joacă un rol vital în acest plan de investiţii. Datorită garanţiilor din partea Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS), BEI şi Fondul European de Investiţii (FEI) sunt în măsură să îşi asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, încurajând investitorii privaţi să participe la proiecte.

Iniţial, s-a intenţionat ca FEIS să mobilizeze investiţii în valoare de 315 miliarde de euro în întreaga UE, pe o perioadă de trei ani, până la jumătatea anului 2018. În decembrie 2017, Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord în sensul prelungirii duratei FEIS până în 2020 şi al creşterii capacităţii financiare a acestuia până la 500 miliarde de euro.

În decembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investiţii suplimentare în valoare de 371,2 miliarde de euro, inclusiv peste 2,7 miliarde de euro în România, urmând ca 856.000 de întreprinderi mici şi mijlocii să beneficieze de un acces mai bun la finanţare.

Garanti Bank România este deţinută de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), a doua bancă privată ca mărime din Turcia, cu o prezenţă importantă în toate liniile de activitate şi cu peste 16 milioane de clienţi. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acţionarul majoritar al TGB.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 56 / 31264
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
Avocații NNDKP prevăd un nivel ridicat al tranzacțiilor de M&A în domeniul Healthcare & Pharma și în 2019. Ana-Maria Baciu, Partener: Schimbările inevitabile în domeniu și dinamica problemelor cu care se confruntă industria în prezent vor aduce încă un an de creștere pentru această practică
Dentons – prima firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității în România
Promovare internă în practica de Protecție a datelor cu caracter personal, la Voicu & Filipescu. Andreea Botez devine Avocat senior
Cum văd avocații de business din provincie noul an. Mihai Bejenaru-Dragoș (Bejenaru&Partners, Cluj): Domeniul imobiliar va înregistra o scădere a numărului de tranzacții. Provocarea anului 2019, dată de cazurile de fiscalitate
Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
„The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...