ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bruxellesul propune înfiinţarea unui Fond Monetar European bazat pe actualul MES

06 Decembrie 2017   |   Ioana Duta

Noul Fond ar păstra arhitectura şi prerogativele MES, însă ar urma să devină o instituţie comunitară. De asemenea, FME ar urma să dobândească şi rolul de "creditor de ultima instanţă" pentru a facilita rezoluţia ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate.

 
 
 Comisia Europeană a propus miercuri statelor membre să înfiinţeze, în 2019, un Fond Monetar European (FME), care ar putea să se substituie Fondului Monetar Internaţional pentru a veni în ajutorul ţărilor din zona euro care trec prin dificultăţi financiare, informează AFP.

"Fondul Monetar European ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a Mecanismului european de stabilitate (MES), menţinând, în esenţă, structurile financiare şi instituţionale actuale ale MES, inclusiv în ceea ce priveşte rolul jucat de parlamentele naţionale", se arată în propunerile de reformare a zonei euro prezentate miercuri de Executivul comunitar, care invită Parlamentul European şi Consiliul să adopte această propunere până la mijlocul anului 2019.


Ideea unui Fond Monetar European, avansată deja în repetate rânduri în trecut, se bucură de sprijinul marilor capitale europene. Însă propunerea Comisiei ar putea să se lovească de viziunea Germaniei cu privire la arhitectura unei astfel de instituţii.

Bruxellesul propune înfiinţarea unui Fond Monetar European bazat pe actualul MES, o instituţie interguvernamentală de gestionare a crizelor înfiinţată de zona euro în timpul crizei financiare. Noul Fond ar păstra arhitectura şi prerogativele MES, însă ar urma să devină o instituţie comunitară. De asemenea, FME ar urma să dobândească şi rolul de "creditor de ultima instanţă" pentru a facilita rezoluţia ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate.

"Transformând MES-ul într-un organ comunitar îl facem mai responsabil în faţa Parlamentului European, fără a slăbi Parlamentele naţionale, şi facilităm de asemenea legăturile cu Comisia", a explicat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, cel care a prezentat propunerile de reformare a zonei euro.

Germania este favorabilă înfiinţării unui Fond Monetar European dar ar dori ca acesta să rămână un organism interguvernamental care să aibă şi posibilitatea de a exercita o supraveghere mai strictă asupra politicilor bugetare din zona euro.

De asemenea, Comisia a publicat miercuri o comunicare (-un aviz fără valoare juridică destinat orientării dezbaterilor-n.r.) cu privire la noi instrumente bugetare cu care ar putea fi dotată zona euro. În acest sens, Comisia are în vedere înfiinţarea unei linii bugetare cu mai multe funcţii: stabilizarea zonei euro în caz de şoc economic, mecanism de convergenţă specific pentru statele membre care se pregătesc să adere la zona euro şi sprijin acordat statelor membre pentru reforme structurale printr-un instrument de realizare a reformelor.

Bruxellesul a relansat, de asemenea, o propunere mai veche vizând crearea unei funcţii de ministru european al Economiei şi Finanţelor, care ar cumula funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei cu cel de preşedinte al Eurogrupului.

Toate aceste idei ar urma să fie discutate de toţi liderii Uniunii Europene, exceptând Marea Britanie, la un summit special care va avea loc în data de 15 decembrie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 778 / 28507
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...