ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cemacon restructureaza credite de cca. 30 mil. €. Cemacon Real Estate preia unele active, iar fondul KJK Fund II va prelua o parte din datoria catre BCR

05 Noiembrie 2013   |   BizLawyer

Acordul de principiu semnat cu BCR cuprinde elementele ce vor sta la baza restructurării creditului, care este preconizat a se finaliza spre mijlocul anului viitor.

 
 
Cemacon SA, acționarii săi majoritari și Banca Comercială Română (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR. Restructurarea creditului reprezintă ultima etapă a procesului de reabilitare operațională și financiară a companiei, conceput și demarat în 2010. 

Demersul a presupus, pe de o parte, restructurarea financiară, coordonată de specialiști în restructurare aparținând grupului Casei de Insolvență Transilvania, iar pe de altă parte restructurarea operațională, condusă de Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al Cemacon. Cele două echipe au aplicat o serie de măsuri de redresare specifice intervenției într-o afacere aflată în impas.


Pe piaţa românească, restructurarea Cemacon este unul dintre cele mai ample procese de reorganizare în afara insolvenței a unei afaceri aflate în impas economic și reprezintă salvarea unui brand românesc.

”Restructurarea completă a Cemacon a presupus, și presupune în continuare, un proiect complex și profund, și nu doar optimizarea și eficientizarea procesului de fabricare a cărămizilor. Situația companiei necesită crearea unui management de criză pentru un business în distress, particularizat la nivel de detaliu și corect calibrat, care a fost pus în aplicare cu ajutorul echipei de specialiști din grupul Casei de Insolvență Transilvania. S-a impus luarea de măsuri urgente care, decise și aplicate la timp, au reușit să genereze rezultatele despre care vorbim astăzi. Cooptarea lui Liviu Stoleru la cârma echipei executive a reprezentat un prim pas spre implementare. Din acel moment, povestea Cemacon nu s-a mai rezumat doar la cărămizi, ci și la încredere, competență și împărțirea corectă a rolurilor într-un management de criză. Important este ca fiecare membru al echipei să știe ce are de făcut și să acționeze la timp”, a declarat Rudolf Vizental, Asociat Coordonator Casa de Insolvență Transilvania.

Acordul de principiu semnat cu BCR cuprinde elementele ce vor sta la baza restructurării creditului, care este preconizat a se finaliza spre mijlocul anului viitor.

Restructurarea pachetului de credite pe care Cemacon le-a contractat de la BCR va avea la bază trei principii:
1. La finalul procesului de restructurare, Cemacon va avea către BCR o datorie sustenabilă, care va putea fi acoperită din veniturile generate de activitatea de bază a companiei;
2. O societate nou înființată – Cemacon Real Estate, va prelua unele active Cemacon care nu sunt aferente activității de bază a acesteia, împreună cu expunerea bancară corespunzătoare;
3. BCR va transfera o parte din datoria Cemacon către un nou investitor, terță parte, ce intenționează să o convertească într-un număr de acțiuni, egal cu cel deţinut de cel mai mare acţionar actual, respectiv KJK Fund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).
Detaliile acestui acord de principiu vor fi implementate prin documentație angajantă din punct de vedere juridic, anticipată a se finaliza spre mijlocul anului viitor. La acel moment, societatea va reveni către investitorii săi cu informații asupra sumelor efective ale creditelor restructurate.
“Misiunea noastră este să sprijinim companiile care contribuie și sunt parte din economia reală. Lucrăm cu plăcere cu companiile în care vedem implicare din partea managementului și a acționarilor pentru succesul afacerii, corectitudinea relației comerciale, o prospectare corectă a pieței și excelență financiară traduse în transparență și disciplină. Ne bucurăm că am găsit în Cemacon un partener pe termen lung care a înțeles nevoia de a își adapta afacerea, pentru a avea cele mai bune rezultate în condițiile actuale. Vom continua să ne sprijinim clienții astfel ca ei să poată susține și crește economia reală”, a declarat Jurgen de Ruijter, Chief Workout Officer of BCR.  
Pentru a susține în continuare restructurarea şi dezvoltarea companiei, capitalul social al Cemacon va trebui majorat cu 1,5 milioane de euro. Suma este necesară pentru finanţarea capitalului de lucru al companiei, astfel ca aceasta să își îndeplinească obiectivele de buget și profitabilitate pentru 2014-2016. Acționarii majoritari ai Cemacon, care în urmă cu 3 săptămâni au anunțat acțiunea concertată, vor garanta rambursarea creditului aferent susţinerii activității de bază, prin constituirea unei garanţii asupra acțiunilor pe care le dețin la Cemacon.

În 2010, când a început procesul de restructurare a companiei, Cemacon avea un credit de 5 ori mai mare decât cifra de afaceri, nesustenabil din activitatea companiei, vânzările înregistrau o scădere accentuată, portofoliul de produse era învechit, iar facilitatea de producție avea o capacitate necalibrată la cerinţele pieței şi vânzările companiei. De la demararea procesului de reorganizare și numirea lui Liviu Stoleru ca director general au fost luate o serie de măsuri ce au făcut posibilă performanța operațională, astfel că Cemacon a înregistrat, trei ani consecutiv, cea mai mare creștere de business a unei companii din această industrie.

”Restructurarea creditului este, cu siguranță, un moment extrem de important pentru Cemacon. Am înțeles încă din 2010 că aceasta va fi cea mai mare provocare pentru noi, pe care o vom putea depăși doar prin performanță. Ne-am propus să rescriem un drum care părea inevitabil la acel moment – colapsul. Împreună cu acționarii încercăm să transformăm Cemacon într-o companie stabilă, puternică, capabilă să se dezvolte în mod sănătos”, a declarat Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al Cemacon.

Ȋnfiinţată în 1969 la Zalău, CEMACON S.A. are peste 40 de ani de experiență în realizarea de materiale de construcții. Compania şi-a concentrat atenţia pe obţinerea unei reţete optime de fabricare a blocurilor ceramice, iar în prezent beneficiază de o linie de producție modernă, automatizată, care permite realizarea unor produse inovatoare, la cele mai înalte standarde mondiale. Promovând conceptul de «construcţii verzi»,  inclusiv prin dezvoltarea singurului bloc ceramic din România care nu necesită termoizolare suplimentară,  în septembrie 2012, CEMACON S.A., a devenit partener  al organizaţiei Romania Green Building Council, care militează pentru eficienţa energetică a clădirilor şi pentru responsabilitatea faţă de mediu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 21533 / 31893
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...