ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CITR explică de ce a fost descalificată Tabogo Property, companie deținută de Michael Topolinski, în licitațiile pentru terenul fabricii ‘Tutunul românesc’

24 Mai 2022   |   BizLawyer

Reamintim că SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crişana, a cumpărat terenul fabricii "Tutunul românesc", în cadrul unei licitaţii publice organizate de CITR.

 
 
În urma publicării articolului prin care anunțam că Tabogo Property, companie deținută de Michael Topolinski, contestă a treia licitaţie pentru Fabrica de țigări Belvedere câștigată de SIF Banat-Crișana pentru 33,59 milioane euro, CITR ne-a transmis un punct de vedere, cu precizări pentru corecta informare a publicului.

Reamintim că SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crişana, a cumpărat terenul fabricii ‘Tutunul românesc’, în cadrul unei licitaţii publice organizate de CITR.

Conform unui comunicat, CITR a tranzacţionat miercuri terenul aferent fostei fabrici "Tutunul românesc" situat în bulevardul Regiei nr. 2, în suprafaţă de 62.491 mp pentru suma de 33.595.000 euro‚ însemnând 100% din valoarea de piaţă.


Proprietatea se află în patrimoniul societăţii Interagro SA, societate aflată în reorganizare. Metoda de valorificare aprobată de creditori a fost licitaţie publică cu strigare, cu preţ în urcare.


În urma publicării acestui articol, Tabogo Property, companie deținută de investitorul canadian Michael Topolinski, a anunțat săptămâna trecută că a depus la București o contestație împotriva licitației adjudecate de SIF Banat-Crișana pentru Fabrica de țigări Belvedere, la suma de 33,59 milioane de euro.

Investitorul susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR.


În acest context, CITR revine azi cu următoarele precizări:

1.    „Investitorul susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR. Prin urmare, a contestat decizia în instanță. Această contestație este suspendată temporar și nici măcar nu a avut o audiere în primă instanță. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câțiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitație în aceste circumstanțe ridică semne de întrebare.

În legătură cu această afirmație, CITR precizează:

Tabogo Property a fost descalificat la prima licitație din data de 06.03.2020. A contestat în instanță descalificarea pentru această licitație din data 06.03.2020 (dosar 7329/3/2020 la Tribunalul Bucuresti Secția a VII – a Civila și 7329/3/2020 /a1 la Curtea de Apel), iar instanța a decis definitiv (decizia civila 695/29.04.2022 pronunțată de Curtea de Apel București) că motivele de descalificare invocate de CITR au fost legitime.

Acestea au fost:
•    Lipsa plății garanției de participare la licitație,
•    Lipsa procurii speciale pentru Michael Topolinski, necesară conform regulamentului,
•    Nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă,
•    Solvabilitate: CITR a constatat că ofertantul nu este solvabil în raport cu prețul bunului. 

Pentru a justifica lipsa garanției, Tabogo Property a invocat faptul că este creditor și conform regulamentului nu trebuie să achite garanție. Ambele instanțe au stabilit că acesta trebuia să achite garanția neavând calitatea de a prelua activul în contul creanței, activul fiind garantat în favoarea First Bank.

La cea de a doua licitație care a avut loc în 15.05.2020, societatea Tabogo s-a înscris în aceleași condiții ca la prima licitație. A fost descalificată pentru: lipsa achitării garanției de participare și nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă.

Prin urmare pentru a doua licitație litigiul recent repus pe rol – 11707/3/2020 - vizează cel puțin aceeași chestiune principala a lipsei garanției de participare și aceleași argumente invocate de Tabogo Properties și astfel beneficiază în acest moment de autoritate de lucru judecată la primul dosar. În acest sens, considerând soluționată problema, CITR a decis organizarea celei de-a treia licitații, la data de 18 mai 2022.
Și în acest caz societatea Tabogo Property a fost descalificată pentru lipsa plății garanției de participare si neîndeplinirea condițiilor de solvabilitate, aspecte care se bucură deja de autoritate de lucru judecat conform sentinței sus-amintite din primul dosar.

2. „Sunt surprins că CITR a organizat o licitație de 33,59 milioane de euro pentru teren cu un preaviz de doar 2 săptămâni și jumătate, în contextul în care a doua licitație pentru teren este departe de a fi clarificată, iar InterAgro a fost recent condamnat penal pentru înșelăciune alături de Ioan Nicolae și un sechestru DNA a fost înregistrat în Cartea Funciară.”

În legătură cu această afirmație, CITR precizează următoarele:

Interagro SA – în calitatea de persoana juridica - a fost condamnata pentru evaziune fiscala și nu pentru înșelăciune. În acest moment nu există sechestru DNA asupra loturilor din Regie. A existat un sechestru înscris greșit de Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) după soluționarea definitivă a procesului penal, dar în urma constatării erorii, acesta a fost înlăturat.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1822 / 7950
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...