ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Colliers International a consiliat vânzarea birourilor Liberty Technology Park din Cluj-Napoca

27 Septembrie 2019   |   BizLawyer

Aceasta este prima proprietate din România care intră în portofoliul unui investitor imobiliar asociat cu o universitate americană în calitate de partener de capital

 
 
Compania de consultanță imobiliară Colliers International a consiliat Fribourg Development în vânzarea complexului de birouri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Colliers International a oferit și consultanță în vederea obținerii finanțării pentru achiziție, cumpărătorul fiind reprezentat de dezvoltatorul imobiliar White Star Real Estate și partenerul său de capital, o universitate americană de top.

Parteneriatul între un investitor imobiliar și o instituție de învățământ este o practică obișnuită în țările vestice, însă achiziția Liberty Technology Park marchează o premieră pentru piața din Cluj și din România, schimbând tipologia investitorilor prezenți pe plan local.

“Achiziția unui proiect de birouri de succes, cum este Liberty Technology Park, de către un investitor imobiliar asociat cu fondul de investiții al unei instituții de învățământ este un caz atipic pentru România. Numeroși jucători imobiliari se așteaptă să vadă tranzacții foarte mari încheiate pe piața locală, dar, în această situație, valoarea tranzacției înseamnă mai mult decât lichiditate. Având în vedere tipologia partenerului de capital și profilul de risc pe care acesta îl poate asuma, tranzacția va avea un impact semnificativ din punct de vedere al business-ului. Acest context cu totul nou pentru piața imobiliară este favorabil oportunităților de investiții în Cluj și în România”, a declarat Anca Merdescu (Svoronos), Senior Associate Investment & Debt Advisory în cadrul Colliers International Romania.


Liberty însumează 18.000 mp de foste spații industriale reconvertite în ultimii 6 ani de către Fribourg într-un complex modern de birouri cu aspect industrial. Parcul tehnologic include 5 clădiri de birouri clasă A, certificate BREEAM, cu tehnologii inovatoare, ecologice și eficiente energetic, cu încă 3 hectare de teren pentru dezvoltări viitoare.

Situat în partea de nord a orașului, Liberty Technology Park găzduiește chiriași de renume internațional din segmentele IT&C ș R&D, precum Siemens, IBM, Arvato și Altran. Tot aici a fost lansat acceleratorul Spherik, care își propune să ajute comunitatea locală de start-up-uri să crească la nivel internațional.

Ion Sturza, fondator al Fribourg Capital, a adăugat: „În ultimii ani am muncit din greu pentru a crea un ecosistem IT unic, care reprezintă acum locul perfect pentru d  omeniul corporate, compus atât din companii mici și medii, cât și din start up-uri. Proiectul Liberty a ajutat la crearea industriei tech atât de înfloritoare în Cluj-Napoca și a marcat, de asemenea, începutul gentrificării acestui cartier industrial. Suntem bucuroși să încheiem o astfel de tranzacție cu White Star Real Estate, un jucător care împărtășește viziunea noastră legată de viitorul acestei regiuni, astfel că vom continua să îi susținem în dezvoltarea viitoare a Liberty Technology Park.”

Cumpărătorul, White Star Real Estate, este un dezvoltator imobiliar, property și asset manager prezent în regiunea Europei Centrale și de Est, cu birouri în Varșovia, Praga, Budapesta, București și Moscova. Compania a dezvoltat peste 50 de proiecte imobiliare începând cu anul 1997, printre care clădiri de birouri, depozite, parcuri logistice și alte proiecte industriale, concepte de retail și mixte, precum și proiecte rezidențiale, și administrează peste 2,4 mil. mp de proprietăți comerciale. White Star este prezent în România din 2006, cel mai important proiect dezvoltat aici fiind Lakeview, o clădire de birouri de clasă A de 25.000 mp.

Vânzarea Liberty Technology Park reprezintă a doua tranzacție cu clădiri de birouri intermediată de Colliers International în Cluj-Napoca. Anul trecut, compania a consiliat și vânzarea birourilor Maestro Business Center, devenind prima agenție internațională care a intermediat o tranzacție pe piața de birouri dintr-un oraș regional din România, după cele de top încheiate în București. Achiziția făcută de First Property Group, un fond de investiții britanic, a deschis o nouă piață de investiții într-un oraș dominat de capital local.

“Ne așteptăm să vedem și alte tranzacții cu clădiri de birouri finalizate în Cluj-Napoca, întrucât orașul se bucură de o situație economică și demografică favorabilă, de o cerere în creștere pentru spații de birouri, randamente atractive, produse de foarte bună calitate și de reputația de Silicon Valley al României: 70.000 de studenți, start-up-urile de IT și companiile internaționale stau la baza infrastructurii de talente care ajută creșterea mediului de afaceri din Cluj. Ca urmare a acestor factori, dublați de faptul că stocul de birouri a devenit foarte competitiv, suntem încrezători că la Cluj se va dezvolta o piață de investiții matură și sănătoasă”, a concluzionat Anca Merdescu (Svoronos).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6768 / 7917
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...