ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Electrica a afişat un profit net consolidat de 109 mil. lei, 90% din valoarea anuală bugetată, în S1

14 August 2019   |   AGERPRES

Potrivit sursei citate, pierderea din primul trimestru, în sumă de 41 milioane lei, a fost acoperită printr-un profit net de 150 milioane lei înregistrat în trimestrul doi.

 
 
Grupul Electrica a înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, un profit net consolidat de 109 milioane lei, cifră care reprezintă 90% din valoarea anuală bugetată, informează compania printr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pierderea din primul trimestru, în sumă de 41 milioane lei, a fost acoperită printr-un profit net de 150 milioane lei înregistrat în trimestrul doi.

Profitul net consolidat bugetat pentru anul 2019 este în sumă de 121 milioane lei, astfel încât profitul net consolidat la finalul S1 2019 reprezintă 90% din valoarea anuală bugetată, se arată în comunicat.

"Profitul operaţional al Grupului a scăzut cu 138 milioane lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor modificări semnificative ale cadrului de reglementare, îndeosebi cu efect advers. Astfel, la evoluţia EBITDA s-au adăugat atât impactul nefavorabil al cheltuielii cu amortizarea, o creştere de 25 milioane lei - ca urmare a aplicării unui nou standard de raportare financiară începând cu 1 ianuarie 2019 şi a volumului de investiţii puse în funcţiune, cât şi impactul pozitiv al ajustărilor de valoare a activelor", se precizează în comunicat.


Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în primul semestru din 2019, s-au ridicat la 3,180 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de 16,6% sau 452 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

În segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 6,6%, ca urmare a majorării cantităţii distribuite totale cu 0,3% şi a tarifelor medii de distribuţie, precum şi a majorării semnificative a valorii investiţiilor în reţea, în conformitate cu politicile contabile aplicabile, în S1 2019, comparativ cu S1 2018.

În perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu 2018, tarifele de distribuţie au crescut cu aproximativ 3,2% la SDTN (Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice 'Transilvania Nord', n.r.), 7,2% la SDMN (Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, n.r.) şi 5,8% la SDTS (Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud, n.r.), iar de la 1 martie 2019 a fost aplicată o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioară, pentru a include parţial valoarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri către ANRE, stabilită prin OUG nr. 114/2018. De asemenea, începând cu 1 iulie 2019, au fost aprobate prin ordine ANRE noi tarife de distribuţie, majorate în medie cu 2,3% pentru cei trei operatori de distribuţie ai Grupului Electrica, ce reflectă creşterea Ratei Reglementate a Rentabilităţii (RRR) la valoarea de 6,9%.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au consemnat un avans de 20,5%, ca rezultat al creşterii cu 7,7% a cantităţii de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul, al majorării preţurilor medii de vânzare cu 6,3%, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au crescut cu 32,6%, la 1,683 miliarde lei în S1 2019, în principal ca urmare a creşterii preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM.

"Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 22,3% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea. Astfel, efectul pozitiv generat de uşoara scădere a cantităţii necesare pentru acoperirea pierderilor în reţea, comparativ cu S1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica. Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a", menţionează sursa citată.

Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 35,6%, ca efect cumulat al majorării preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată.

Potrivit comunicatului Electrica, marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece, prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.

"Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018 s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziţia de energie electrică aferente anilor 2018 şi 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022", explică Electrica.

În primele şase luni din acest an, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,86 TWh (în creştere cu 0,3% faţă de S1 2018) către un număr de aproximativ 3,79 milioane de utilizatori. Operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul naţional.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 18,84%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 50,53%, iar pe piaţa concurenţială are o cotă de 10,97% (conform raportului ANRE din mai 2019). Compania a furnizat către un număr de aproximativ 3,5 milioane de consumatori finali (atât în regim de ultimă instanţă, cât şi de pe piaţa concurenţială) 4,6 TWh de energie electrică.

"Ne bucurăm să putem spune că, în pofida contextului deloc lipsit de provocări, Grupul Electrica a reuşit să surmonteze o parte din condiţiile negative ale pieţei de energie şi cadrului de reglementare, şi să înregistreze un profit net consolidat de 109 milioane RON în primele 6 luni ale anului, care reprezintă 90% din valoarea bugetată pentru 2019. Este de remarcat şi creşterea veniturilor operaţionale, o consecinţă firească atât a creşterii consumului din această perioadă, cât şi a investiţiilor realizate, în special, în reţelele noastre de distribuţie şi în îmbunătăţirea serviciilor prestate. Mai mult decât atât, ne aflăm în plin proces de dezvoltare a unor noi proiecte majore, despre care vom oferi detalii în viitorul apropiat. Avem planuri ambiţioase pentru perioada următoare, care, pe lângă continuarea programelor de optimizare a activităţii Grupului, includ îmbunătăţirea ofertei de produse şi servicii pe segmentul de furnizare, precum şi întâmpinarea nevoilor clienţilor noştri, atât prin dezvoltarea de noi soluţii şi servicii, cât şi prin investiţii susţinute în reţele şi tehnologi", a declarat Corina Popescu, director general Electrica.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 714 / 32855
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ce firme de avocați au lucrat în cele mai mari tranzacții din 2019 | Reff & Asociații și Wolf Theiss au asistat cele mai multe fuziuni și achiziții din Top 10. Echipele care au gestionat juridic fiecare proiect
Dentons își întărește practica de Banking & Finance la nivel regional
Noerr își întărește echipa corporate ̸ M&A, real estate și litigii. Iulian Sorescu devine Partener
RIL. Hotărârea ICCJ 1 ̸2020 | AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului în vederea soluționării chestiunii privind poprirea asupra conturilor instituțiilor publice
Cum lucrează și ce mandate primește echipa axată pe Fiscalitate ̸Taxe de la Țuca Zbârcea & Asociații. Alianța cu Andersen Global oferă acces la know-how și competențe globale, dar și la proiecte transfrontaliere și clienți internaționali
Anda Todor, fost coordonator al biroului Dentons, se alătură firmei Istocescu & Vintilă ca Managing Partner. Todor, Istocescu & Vintilă – TIV Legal vrea să imprime o nouă tendință pe piața locală de avocatură
Mitel & Asociații a asistat fondul ACCESSION II în vânzarea companiilor Lipomin SA şi Carpatina SA. Ce avocați a avut Prodal 94, firma lui Jabbar Kanani, în această achiziție
Din vorbă-n vorbă cu Lavinia Aftodor, Senior Legal Counsel la BCR, singurul In-House Counsel desemnat Rising Star în România de către Euromoney. “Munca de in-house lawyer nu este rutinantă, sarea și piperul sunt prezente zi de zi. E o plăcere să îmi regăsesc vechi colegi de breaslă, din case de avocatură de prestigiu, cu care să fac echipă în cadrul unui proiect complex”
Cum lucrează avocații de IP de la bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ. Activitatea intensă în 2019, cu numeroase elemente de inovație, prin soluții aplicate pentru protecția drepturilor clienților. Anul acesta va fi extinsă interconectarea domeniului IP cu domeniile TMT
act | Botezatu Estrade Partners face o primă rundă de promovări și recrutare sub noul brand. Mihaela Poșircă devine partener, alți avocați fac un pas înainte în carieră
CJUE: Confiscarea sumelor nedeclarate la frontiera României este contrară dreptului UE. Țuca Zbârcea & Asociații a sesizat Curtea europeană
Filip & Company a asistat BT Leasing în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni de 40 de milioane euro
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...