ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Electrica investeşte 340 mil. lei în reţelele de distribuţie

18 Iunie 2021   |   Agerpres

Proiectele de investiţii ale companiei urmează liniile strategice directoare pentru dezvoltarea unor reţele inteligente care să permită dezvoltarea, conectarea şi operarea unor surse multiple şi distribuite pe scara largă, asigurând cadrul tranziţiei către energia verde.

 
 
Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, derulează investiţii de aproximativ 340 de milioane de lei, cofinanţate din fonduri europene, potrivit unui comunicat al companiei, remis, vineri, AGERPRES.
 
Cele mai importante investiţii ale companiei au vizat îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie şi creşterea eficienţei operaţionale prin modernizarea, automatizarea instalaţiilor, implementarea tehnologiilor moderne precum şi creşterea eficienţei energetice prin reducerea pierderilor în reţele.
 
Proiectele de investiţii ale companiei urmează liniile strategice directoare pentru dezvoltarea unor reţele inteligente care să permită dezvoltarea, conectarea şi operarea unor surse multiple şi distribuite pe scara largă, asigurând cadrul tranziţiei către energia verde.
 
Oportunităţile de finanţare externă constituie o pârghie importantă pentru susţinerea investiţiilor în infrastructură şi digitalizare, precum şi a obiectivelor de eficienţă energetică, se mai arată în comunicat.
 
DEER a iniţiat mai multe proiecte importante de investiţii prin cofinanţare din fonduri europene. Acestea ar urma să fie finanţate în cea mai mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivele Specifice 6.3 si 6.1.- Cod apel: POIM/290/6/3/ "Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor" şi Cod apel: POIM/289/6/1/ "Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogas, geothermal), producţie". Contribuţia companiei la aceste proiecte va fi de aproximativ 22% din valoarea lucrărilor.
 
Proiectele depuse au fost acceptate şi declarate eligibile şi vizează următoarele obiective: îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi energetice, facilitarea optimizării consumului de energie la consumatori, gestionarea infrastructurii pentru garantarea funcţionării la parametrii de calitate stabiliţi prin Standardul de Performanţă, dezvoltarea şi modernizarea instalaţiilor de distribuţie, digitalizarea de staţii de transformare existente şi adaptarea capacităţilor de preluare a producţiei din resurse regenerabile din zonele adiacente acestora.
 
Trei dintre proiectele complexe depuse au primit deja aprobarea pentru finanţare, din cadrul axei POIM 6.3 - Cod apel: POIM/290/6/3/ "Reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor", cu o valoarea eligibilă totală care depăşeşte 160 milioane de lei, acestea urmând a fi finalizate în anul 2023 şi se referă la implementarea unui Sistem de Distribuţie Inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din cartierul Rogerius, localitatea Oradea, implementarea unui sistem de distribuţie inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă din municipiul Târgu Mureş, judeţul Mureş, realizarea unui sistem de distribuţie inteligentă într-o zonă omogenă de consumatori de energie electrică din mai multe cartiere ale municipiului Galaţi.
 
Cel de-al patrulea proiect " Soluţii Măsurare Inteligentă Regiunea Centru - Oraşele Codlea şi Ghimbav", din cadrul aceleiaşi axe, se află în fază finală de evaluare tehnico-economică şi are o valoare eligibilă de 50 de milioane de lei.
 
Aceste proiecte vizează, pe lângă lucrări de modernizare infrastructură de reţea (linii, staţii, posturi de transformare), implementarea sistemelor avansate de management al activelor (AMS) şi de management al datelor de măsurare (MDM) şi instalarea contoarelor de măsurare inteligentă în zone omogene din oraşele Oradea, Galaţi, Codlea şi Târgu Mureş, înglobând un număr de peste 40.000 consumatori casnici.
 
Pe Axa POIM 6.1 - Cod apel: POIM/289/6/1/ 2014-2020 - Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal) - distribuţie, au fost depuse încă trei proiecte, care urmează a fi evaluate din perspectiva tehnico-economică pentru aprobarea finanţării.
 
Proiectele vizează realizarea unei staţii electrice 110/20Kv Leordina, pentru mărirea capacităţii de distribuţie a energiei electrice din zona Valea Vişeului si Valea Izei, judeţul Maramureş, respectiv modernizarea staţiei 110/20/ 6Kv de la Băiţa şi a staţiei 110/20Kv de la Lechinţa.
 
Pentru orizontul mediu, compania are în plan pe lângă continuarea modernizării infrastructurii de reţea, accelerarea digitalizării, dezvoltarea de canale alternative pentru interacţiunile cu utilizatorii, precum şi crearea unui mediu de lucru modern pentru angajaţi, prin implementarea conceptului de Distribuţie Digitală. Pe termen lung proiectele companiei au in vedere orientarea către conceptul de smart grid în linie cu trendurile din industrie.
 
Distribuţie Energie Electrică România (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator naţional de reţele de distribuţie a energiei electrice, cu o acoperire de 18 judeţe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României.
 
DEER distribuie energie electrică la peste 3,8 milioane de utilizatori, acoperă o suprafaţă de 97.196 km2 şi gestionează 198.988 km de linii electrice. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3522 / 7917
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...