ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eximtur: Nu am participat la cartelul agenţiilor; am fost amendaţi de Consiliul Concurenţei pentru că nu ne-am delimitat public

16 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Reprezentanţii companiei spun că au adus dovezi autorităţii de concurenţă că au realizat şi implementat în mod efectiv un program de conformare cu regulile de concurenţă în cadrul organizaţiei şi că şi-a instruit în mod corespunzător angajaţii cu privire la principiile relevante din această legislaţie, în vederea asigurării unei conformări permanente cu acestea.

 
 
Eximtur susţine că nu a participat efectiv la cartelul agenţiilor de turism, care a făcut obiectul investigaţiei Consiliului Concurenţei, însă a fost amendată pentru că a avut cunoştinţă de acest lucru şi nu s-a delimitat public, se arată într-un comunicat al companiei.

"SC Eximtur SRL nu a fost nici în perioada respectivă şi nu este nici în prezent turoperator al vreunuia din pachetele charter care au fost în vizorul autorităţii de concurenţă în cadrul investigaţiei. SC Eximtur SRL a acţionat exclusiv ca revânzător şi nu a avut niciodată contracte cu companiile aeriene pentru locuri în avioane charter, astfel că nu a fost în măsură să împartă locuri în avioane charter cu alte agenţii. Cu toate acestea, autoritatea de concurenţă a considerat că nedelimitarea publică a Eximtur faţă de e-mailuri emanând de la alte întreprinderi conţinând subiecte apreciate ca fiind sensibile, referitoare la organizarea pachetelor charter, este suficientă pentru a constitui o formă de încălcare a legii chiar şi de către un operator de bună-credinţă", potrivit comunicatului.


Reprezentanţii companiei spun că au adus dovezi autorităţii de concurenţă că au realizat şi implementat în mod efectiv un program de conformare cu regulile de concurenţă în cadrul organizaţiei şi că şi-a instruit în mod corespunzător angajaţii cu privire la principiile relevante din această legislaţie, în vederea asigurării unei conformări permanente cu acestea.

"SC Eximtur SRL a dovedit că participarea sa în acţiunea investigată a fost extrem de redusă, fiind una exclusiv de tip circumstanţial, tradusă prin nedelimitarea publică faţă de informaţiile menţionate mai sus, ajunse la cunoştinţa reprezentanţilor companiei în mod întâmplător, prin intermediul câtorva e-mailuri emanând de la alţi operatori. De altfel, Consiliul Concurenţei a recunoscut în mod expres faptul că Eximtur nu a avut decât un rol pasiv în circumstanţele analizate. Mai mult, SC Eximtur SRL a dovedit că informaţiile în cauză nu au fost folosite în niciun fel în activitatea derulată, compania adoptând un comportament concurenţial corect pe piaţă şi stabilindu-şi în mod independent strategia comercială", se precizează în comunicat.

Pe parcursul investigaţiei, Eximtur a înţeles că, potrivit Legii Concurenţei, nedelimitarea publică poate fi considerată încălcare, aspect necunoscut de companie până la acel moment. În acest context, pentru a nu prelungi această acţiune, care durează de mai bine de trei ani, compania şi-a asumat consecinţele nedelimitării publice faţă de informaţiile respective şi a acceptat plata amenzii.

Plata amenzii se va face din surse proprii, iar sumele aferente au fost prezervate ca atare.

"SC Eximtur SRL a înţeles îngrijorările Consiliului Concurenţei, precum şi responsabilitatea suplimentară a companiilor de profil, drept pentru care a luat şi va lua în continuare măsuri interne pentru a explica şi implementa procedurile necesare impuse de Legea Concurenţei. Totodată, în vederea implementării noii legislaţii specifice, prin care agenţiile de turism sunt obligate să garanteze integral contravaloarea banilor avansaţi de turişti pentru pachete de servicii de călătorie, vă informăm că Eximtur deţine deja poliţe de asigurare a contravalorii banilor încasaţi de la client în avans pentru pachete de călătorie, în valoare de 2.500.000 euro, prioritatea companiei fiind asigurarea şi furnizarea în condiţii de siguranţă de servicii corecte şi de calitate pentru toţi clienţii noştri", au mai spus reprezentanţii companiei.

Consiliul Concurenţei a anunţat, luni, că a sancţionat 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice prin agenţii de turism.

Astfel, în perioada iunie 2013 - septembrie 2016, un număr de 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor sau a pachetelor turistice comercializate.

Turiştii îşi pot recupera în instanţă banii pierduţi, folosindu-se de decizia Consiliului Concurenţei, care a descoperit că 13 agenţii de turism au format un cartel care a dus la scumpirea produselor turistice în perioada 2013-2016, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii instituţiei de concurenţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7899 / 7952
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...