ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a aprobat două proiecte de investiţii, cu o valoare totală de circa 43 mil. dolari

31 Martie 2020   |   AGERPRES

Noile proiecte vor asigura şi un randament de circa 11% pentru cei doi acţionari ai Fondului - KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie.

 
 
Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a aprobat recent două noi proiecte de investiţii în sectorul energetic din România, cu o valoare totală de circa 43 milioane dolari, informează un comunicat remis marţi.

Potrivit reprezentanţilor Fondului, aceste proiecte "vor crea sinergii cu procesele de producţie ale rafinăriei Petromidia Năvodari (parte a companiei Rompetrol Rafinare) şi valoare economică adăugată pentru ambele companii."

"Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român îşi continuă planul investiţional pentru dezvoltarea de proiecte energetice, care vor crea noi locuri de muncă, contribuţii la buget, aport de tehnologie 'state of the art', dar şi cu un impact în susţinerea economiei locale (servicii, produse etc.). În acelaşi timp, noile proiecte vor asigura şi un randament de circa 11% pentru cei doi acţionari ai Fondului - KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie", a declarat Iskander Abdibaitov, preşedintele Comitetului Director al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român.


Primul proiect vizează construcţia unei instalaţii de deparafinare pe platforma Petromidia, care va permite rafinăriei o importantă îmbunătăţire a procesului de obţinere a carburanţilor diesel pe perioada de iarnă. De asemenea, integrarea noii instalaţii în fluxul tehnologic al rafinăriei va permite şi o creştere a producţiei de combustibil special pentru aviaţie, dar şi o consolidare a securităţii energetice pe plan local.

Impactul instalaţiei de deparafinare se va reflecta şi într-o creştere semnificativă a aportului Rompetrol Rafinare la bugetul de stat (accize, TVA). Cu un termen de finalizare estimat pentru septembrie 2022, valoarea investiţională a acestui proiect se ridică la aproximativ 35 milioane dolari, contribuţia directă a Fondului fiind de circa 30%, iar diferenţa urmând să fie atrasă din surse financiare locale şi/sau internaţionale.

Al doilea proiect major aprobat de FIEKR vizează finanţarea proiectului de majorare cu peste 30% a producţiei de polimeri în cadrul diviziei de petrochimie a rafinăriei Petromidia, unicul producător de profil din România.

"Proiectul de consolidare şi creşterea a producţiei de polimeri urmăreşte conversia instalaţiei de polietilene de înaltă densitate (HDPE) într-o instalaţie de polipropilenă (PP). Astfel, capacitatea anuală de producţie PP se va majora de la 90.000 tone în prezent la 120.000 tone din 2022. Conversia va permite consolidarea locurilor de muncă pentru 75 de angajaţi şi creşterea cu circa 500.000 dolari a contribuţiei anuale a Rompetrol Rafinare către bugetul de stat", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, această investiţie se ridică la aproximativ 8 milioane de dolari şi va asigura alinierea producţiei la cererea de produse petrochimice din regiune. Cu termen de finalizare iunie 2021, proiectul va fi finanţat integral din resursele proprii ale Fondului.

Cu o durată de şapte ani, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a fost înfiinţat în octombrie 2018 şi şi-a propus alocarea unui nivel investiţional de aproximativ 1 miliard dolari în dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. În mai 2019, prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, au fost aprobate primele două investiţii majore ale Fondului: construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local.

"Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficienţă energetică şi protecţie a mediului. Aceasta va asigura agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia - energie electrică şi abur tehnologic pentru susţinerea activităţilor de obţinere a produselor petroliere", spune documentul citat.

Fondul va finaliza în perioada imediat următoare procesul de selecţie a unui contractor general pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction). Interesul pentru noua unitate este reflectat şi de cele 17 companii locale şi internaţionale care şi-au arătat anterior dorinţa de a deveni furnizori de echipamente şi soluţii tehnologice, se mai arată în comunicat.

La începutul lunii decembrie 2019, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a inaugurat o benzinărie în judeţul Timiş, o investiţie de circa 1,3 milioane dolari. În prezent, reţeaua sa de distribuţie numără 20 de staţii sub brandul Rompetrol şi care comercializează exclusiv gama de carburanţi auto Efix - produşi de rafinăria Petromidia Năvodari.

În următorii cinci ani, Fondul şi-a propus să ajungă la 84 benzinării in România (achiziţia şi modernizarea de staţii existente, construcţia a 66 noi staţii), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuţie, construcţie) şi peste 1.200 parteneri comerciali.

În prezent, nivelul total al investiţiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridică la 290 milioane dolari, portofoliul fiind reprezentat de dezvoltarea reţelei de benzinării, construcţia unei noi centrale de cogenerare şi proiectele aprobate recent - instalaţia de deparafinare şi conversia instalaţiei HDPE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5925 / 7917
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...