ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fuziunea dintre băncile poloneze Pekao şi Alior a eşuat

08 August 2018   |   Ioana Duta

"Conducerea Pekao a ajuns la concluzia că nivelul aşteptat de şefii Alior nu poate fi îndeplinit. Avem aceeaşi opinie despre sensul fuziunii, dar nu şi despre costuri"

 
 
 A doua mare bancă din Polonia, Bank Pekao, şi rivala sa mai mică, Alior Bank, au încheiat fără niciun rezultat negocierile de fuziune, deoarece nu s-au putut pune de acord asupra condiţiilor, transmite Reuters. 
 

Anul trecut, cei doi creditori anunţaseră că analizează posibilitatea unei cooperări sau a unei fuziuni, iar în luna mai şeful Pekao a declarat că decizia privind o posibilă fuziune ar trebui luată până la finalul trimestrului doi din 2018. 
 
"Încheierea negocierilor a avut loc în primul rând din cauza condiţiilor financiare, Pekao neputând face faţă provocărilor globale care încep să apară şi la modelul de afaceri al Alior Bank", a afirmat, pentru Reuters, directorul financiar al Pekao, Tomasz Kubiak. 
 
Acesta a adăugat: "Nu pot da publicităţii detalii privind negocierile şi nici despre nivelul parităţii schimbului de acţiuni. Conducerea Pekao a ajuns la concluzia că nivelul aşteptat de şefii Alior nu poate fi îndeplinit. Avem aceeaşi opinie despre sensul fuziunii, dar nu şi despre costuri". 
 
Pekao rămâne deschisă la o creştere non-organică. 
 
"Avem o abordare oportunistă privind fuziunile. Acum nu ne uităm în jur deoarece am încheiat un proces şi nu vrem să începem imediat altul", a răspuns Kubiak când a fost întrebat dacă banca este interesată de preluarea Eurobank (subsidiara din Polonia a grupului francez Societe Generale) sau a diviziei poloneze a Credit Agricole. 
 
O fuziune între Pekao şi Alior ar fi sprijinit procesul de consolidare din sectorul bancar polonez, tendinţă care a accelerat în ultimii ani. 
 
În luna aprilie a acestui an, BNP Paribas a preluat cu 775 de milioane de euro activităţile poloneze ale grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, o tranzacţie care permite grupului bancar francez să îşi consolideze poziţia de a şasea mare bancă din Polonia. După câteva luni, Santander a preluat operaţiunile de retail banking ale Deutsche Bank din Polonia. 
 
Analiştii şi bancherii se aşteaptă ca în Polonia să mai rămână doar cinci mari grupuri bancare, pe măsură ce o serie de bănci mai mici vor fi scoase la vânzare deoarece nu reuşesc să crească veniturile în contextul dobânzilor reduse şi pentru că nu au amploarea necesară pentru a concura cu marii jucători de pe piaţă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 609 / 30905
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Voicu & Filipescu își extinde echipa de avocați
  VIDEO | CMS Expert View: Noile provocări din era digitală. Radiografia ecosistemului FinTech, realizată de Cristina Reichmann, Partener CMS Romania
  LegiTeam: Maravela|Asociaţii is looking for a senior associate
  Ce așteptări are Bondoc & Asociații de la tinerii avocați care doresc să intre în echipă
  Avocații SAA au asistat GapMinder în finanțarea acordată start-up-ului SmartDreamers. Silviu Stratulat și Cristina Man au coordonat proiectul
  VIDEO | CMS Expert View: Procedura Insolvenței – soluții clasice și strategii inovative cu Horia Drăghici, Partener, CMS Romania
  VIDEO | CMS: THIS IS US! Rezultate excepționale în ultimii 4 ani, creștere axată strategic pe dezvoltarea unor arii de practică și recrutarea tinerilor talentați. Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania: “Oamenii sunt în centrul construcției noastre”
  VIDEO | CMS Expert View: Warranty and Indemnity Insurance. Beneficiile asigurării pentru garanții și indemnificări, explicate de echipa de avocați și consultanți specializați ai CMS Romania
  CMS Expert View: VIDEO | Dreptul Energiei – între boom tehnologic și nevoia de legislație modernă. O discuție cu Varinia Radu, Partener, coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS
  CMS Expert View: VIDEO | Companiile au accelerat măsurile pentru implementarea GDPR, dar încă pot apărea probleme generate de prelucrarea datelor. Aspectele sensibile, analizate de avocații CMS Romania
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
  LegiTeam - Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...