ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fuziunea dintre băncile poloneze Pekao şi Alior a eşuat

08 August 2018   |   Ioana Duta

"Conducerea Pekao a ajuns la concluzia că nivelul aşteptat de şefii Alior nu poate fi îndeplinit. Avem aceeaşi opinie despre sensul fuziunii, dar nu şi despre costuri"

 
 
 A doua mare bancă din Polonia, Bank Pekao, şi rivala sa mai mică, Alior Bank, au încheiat fără niciun rezultat negocierile de fuziune, deoarece nu s-au putut pune de acord asupra condiţiilor, transmite Reuters. 
 

Anul trecut, cei doi creditori anunţaseră că analizează posibilitatea unei cooperări sau a unei fuziuni, iar în luna mai şeful Pekao a declarat că decizia privind o posibilă fuziune ar trebui luată până la finalul trimestrului doi din 2018. 
 
"Încheierea negocierilor a avut loc în primul rând din cauza condiţiilor financiare, Pekao neputând face faţă provocărilor globale care încep să apară şi la modelul de afaceri al Alior Bank", a afirmat, pentru Reuters, directorul financiar al Pekao, Tomasz Kubiak. 
 
Acesta a adăugat: "Nu pot da publicităţii detalii privind negocierile şi nici despre nivelul parităţii schimbului de acţiuni. Conducerea Pekao a ajuns la concluzia că nivelul aşteptat de şefii Alior nu poate fi îndeplinit. Avem aceeaşi opinie despre sensul fuziunii, dar nu şi despre costuri". 
 
Pekao rămâne deschisă la o creştere non-organică. 
 
"Avem o abordare oportunistă privind fuziunile. Acum nu ne uităm în jur deoarece am încheiat un proces şi nu vrem să începem imediat altul", a răspuns Kubiak când a fost întrebat dacă banca este interesată de preluarea Eurobank (subsidiara din Polonia a grupului francez Societe Generale) sau a diviziei poloneze a Credit Agricole. 
 
O fuziune între Pekao şi Alior ar fi sprijinit procesul de consolidare din sectorul bancar polonez, tendinţă care a accelerat în ultimii ani. 
 
În luna aprilie a acestui an, BNP Paribas a preluat cu 775 de milioane de euro activităţile poloneze ale grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, o tranzacţie care permite grupului bancar francez să îşi consolideze poziţia de a şasea mare bancă din Polonia. După câteva luni, Santander a preluat operaţiunile de retail banking ale Deutsche Bank din Polonia. 
 
Analiştii şi bancherii se aşteaptă ca în Polonia să mai rămână doar cinci mari grupuri bancare, pe măsură ce o serie de bănci mai mici vor fi scoase la vânzare deoarece nu reuşesc să crească veniturile în contextul dobânzilor reduse şi pentru că nu au amploarea necesară pentru a concura cu marii jucători de pe piaţă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 51 / 30348
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
  LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
  LegiTeam: Maravela|Asociaţii is looking for a consultancy associate
  Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
  Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
  Alexandru George Lazăr, partener IntLaw (Spania) și profesor al Universitații Pompeu Fabra, din Barcelona: Sunt în permanentă legătură cu România. Sper ca în viitorul apropiat să se concretizeze colaborări strategice cu case de avocatură românești
  Gabriela Dinu se alătură echipei de Dreptul Muncii a NNDKP
  Concurenţa a autorizat preluarea unor creanțe și bunuri imobile ale Alpha Bank de către Deutsche Bank, Anacap Financial Europe și APS Investments. Avocați de top în tranzacția de 360 mil. E
  Grupul german PHOENIX preia oficial Farmexim SA și lanțul de farmacii HelpNet Farma. Ce avocați au lucrat în tranzacția estimată la peste 100 mil. €
  Tranzacția de 73 mil. € prin care CMI preia posturile de radio din CEE ale grupului Lagardère a ajuns la final. O echipă multijurisdicțională Clifford Chance a asistat cumpărătorul | Vânzătorul a lucrat cu avocații Wolf Theiss
  Wolf Theiss își consolidează echipa de TMT și Protecția Datelor în România
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...