ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Globalworth tranzacţionează obligaţiuni corporative de 550 mil. E pe Bursa de la Bucureşti, începând de luni. Mădălina Rachieru și Radu Ropotă (Clifford Chance Badea) coordonează echipa de avocați care asistă fondul

31 Iulie 2017   |   Ioana Duta

'Emisiunea de obligaţiuni depăşeşte jumătate de miliard de euro pentru obligaţiunile private şi stabileşte un nou reper pentru piaţa de capital'.

 
 
Compania de investiţii imobiliare, Globalworth, a demarat, începând de luni, listarea de obligaţiuni corporative în valoare de 550 de milioane de euro pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Admiterea la tranzacţionare a obligaţiunilor corporative emise de companie, cu simbolul GWI22, reprezintă cea mai mare emisiune de acest tip din istoria BVB.

"Este un moment extrem de important pentru Bursa de la Bucureşti. Globalworth începe tranzacţionarea de obligaţiuni pe bursa locală, iar valoarea acestora se ridică la 550 de milioane de euro. Este un un investitor semnificativ pe piaţa de capital şi noi facem tot posibilul să nu dezamăgim, ca Bursă. Un pas important pe piaţa de capital din România se face din nou. Piaţa de capital din România este deschisă pentru business şi aşteptăm intenţii noi. Când investitorii cer ca obligaţiunile să fie introduse pe piaţa bursieră, acest lucru înseamnă că ei apreciază un nivel al lichidităţii şi transparenţei care contribuie la siguranţa investitorilor. Aşadar, este foarte important că obligaţiunile Globalworth, ca urmare a plasamentului global, încep tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti. Suntem mândri de acest fapt care confirmă această evoluţie istorică a pieţei de capital din România', a spus, în conferinţa de lansare la tranzacţionare a obligaţiunilor Globalworth, Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).


La rândul său, Lucian Anghel, preşedintele BVB, a subliniat faptul că listarea obligaţiunilor Globalworth pe Bursa de la Bucureşti reprezintă un nou reper pentru piaţa de capital românească.

'Emisiunea de obligaţiuni depăşeşte jumătate de miliard de euro pentru obligaţiunile private şi stabileşte un nou reper pentru piaţa de capital. Aceasta tranzacţie reprezintă un nou mesaj pozitiv transmis de România către investitori, şi anume că piaţa de la Bucureşti are capacitatea şi instrumentele să absoarbă tranzacţii semnificative, fie că vorbim de IPO-uri, fie că vorbim de obligaţiuni. Felicitări Globalworth pentru că, împreună cu BT Capital Partners, s-a transmis un pas important pentru investitori. Peste o jumătate de miliard de euro este o sumă fantastică, iar asta este foarte bine pentru România, ca imagine, dar şi pentru dezvoltarea afacerii Globalworth', a precizat Anghel.

Pe de altă parte, Paul Prodan, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT Capital Partners, a afirmat că tranzacţionarea obligaţiunilor Globalworth poate însemna un exemplu pentru alte companii în a veni către piaţa de capital din România.

'Ne dorim ca admiterea la tranzacţionare prin Bursa de Valori Bucureşti a obligaţiunilor corporative emise de Globalworth să fie un exemplu pentru alte companii şi am încredere că mediul de afaceri românesc va începe să privească mai mult spre piaţa de capital ca spre o sursă de finanţare. BT Capital Partners se implică foarte mult pentru a contribui la creşterea gradului de intermediere financiară din România şi îşi doreşte să devină un model în acest sens. Mulţumim Globalworth şi consorţiului de intermediere pentru că ne-a dat posibilitatea să apară aceste emisiune de obligaţiuni, cea mai mare de până acum. Asta demonstrează că piaţa de capital românească este capabilă să primească astfel de valori. Piaţa de capital românească este încă în fază embrionară şi suntem încă departe de scopul pe care ni l-am propus, însă din punctul meu de vedere, la ora actuală, suntem foarte bine', a menţionat Prodan.

Nu ultimul rând, Dimitris Raptis, deputy CEO and Chief Investment Officer al Globalworth, a susţinut: "Este un moment important pentru noi, dar şi pentru piaţa locală de capital. Vorbim despre o sumă importantă scoasă la tranzacţionare, ceea ce reprezintă o oportunitate deosebită, Aceste obligaţiuni reprezintă unele dintre cele mai importante ca valoare pe piaţa din România. Vorbim despre 550 de milioane de euro şi de aceea sunt încântat de acest pas".

Conform BVB, obligaţiunile corporative GWI22 se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti în euro, în valori nominale de 100.000 de euro, iar decontarea va fi efectuata în lei. Cursul de schimb stabilit de Banca Naţională a României (BNR) în ziua bancară anterioară unei sesiuni de tranzacţionare este luat în considerare pentru efectuarea calculului valorii obligaţiunilor corporative (exprimate în lei) a ordinelor executate în acea zi de tranzacţionare. Acest curs de schimb este aplicat pe durata întregului program de tranzacţionare a acestor obligaţiuni corporative în acea zi de tranzacţionare.

Obligaţiunile corporative Globalworth au fost, de asemenea, admise la tranzacţionare pe piaţa reglementata a Bursei de Valori din Irlanda.

Globalworth este o companie de investiţii imobiliare care activează în Europa Centrală şi de Sud-Est, axată cu precădere pe piaţa din România. Compania este gestionată de aproximativ 70 de profesionişti, iar portofoliul acesteia cuprinde investiţii imobiliare de înaltă calitate situate în România, cu o valoare estimata la 983,3 de milioane de euro la 31 martie 2017.

BT Capital Partners este cel mai mare broker de retail în România şi parte a Grupului Financiar Banca Transilvania. Este membru exclusiv în România al Oaklins, cel mai experimentat consultant pentru fuziuni şi achiziţii de companii la nivel global. A fost consultant şi a intermediat peste 50 oferte publice, în valoare de peste un miliard de euro. BT Capital Partners a fost lead manager în cadrul ofertei publice de vânzare a acţiunilor DIGI, cea mai mare ofertă publică a unei companii private la Bursa de Valori Bucureşti. Compania oferă servicii de brokeraj, asistenţă pentru listarea pe piaţa de capital şi pentru atragerea de investitori, consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii, atragerea şi structurarea de finanţări complexe, cercetare de piaţă şi consultanţă strategică.

Bursa de Valori Bucureşti desfăşoară cel mai avansat şi complex program din rândul pieţelor de capital europene pentru creşterea nivelului educaţiei financiare. Dedicate cu precădere investitorilor existenţi sau potenţiali, dar şi antreprenorilor, activităţile BVB au scopul de a contribui în mod semnificativ la dezvoltarea culturii financiare din România. Partea tehnică s-a numărat, de asemenea, printre priorităţile BVB, care a dezvoltat portalul de tranzacţionare Arena XT, folosita în prezent de 13 intermediari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2253 / 28517
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...