ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Băncii Europene de Investiţii a acordat României un sprijin financiar de 865 mil. E, în 2019

13 Februarie 2020   |   AGERPRES

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a precizat, într-o conferinţă susţinută joi la Bucureşti, că un număr de 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă.

 
 
Grupul Băncii Europene de Investiţii, compus din Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi filiala sa, Fondul European de Investiţii (FEI), a acordat României 865 milioane de euro sub formă de împrumuturi, garanţii, capital de risc şi microfinanţare în anul 2019, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis joi, susţinerea sectoarelor public şi privat în domenii precum industria, energia, educaţia şi serviciile, şi facilitarea investiţiilor din firmele mai mici, reprezintă în total circa 0,4% din PIB-ul României pe anul trecut.

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a precizat, într-o conferinţă susţinută joi la Bucureşti, că un număr de 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă.


"Anul trecut, banca UE şi filiala, sa, FEI, au oferit economiei româneşti un sprijin echilibrat, în valoare de 865 milioane de euro, pentru proiecte implementate în sectoarele public şi privat şi pentru IMM-uri în parteneriat cu bănci comerciale. Datorită finanţării inovatoare cu garanţie FEIS, parte importantă a Planului de Investiţii pentru Europa, am finanţat proiecte vizând dezvoltarea educaţiei, infrastructura de apă şi energie, precum şi investiţii menite să îmbunătăţească producţia şi managementul din industria alimentară. În 2019, 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă. În serviciile de consultanţă, printre altele, cooperarea noastră cu autorităţile locale a facilitat aprobarea de cofinanţări nerambursabile ale Comisiei Europene pentru proiecte româneşti în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2019", a declarat Andrew McDowell.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a subliniat că implementarea Pactului ecologic european reprezintă oportunităţi şi provocări pentru toate statele UE, iar în cazul României preocuparea este aceea de a atenua costurile sociale ale măsurilor propuse de Comisie Europeană, astfel încât autorităţile vor lucra împreună cu BEI pentru asigurarea unei tranziţii echitabile.

"Recunoaştem rolul important pe care BEI îl are în susţinerea proiectelor de investiţii în România, de la consultanţă/ asistenţă tehnică până la finanţare, pentru o paletă largă de beneficiari. Implementarea Pactului ecologic european prezintă oportunităţi şi provocări pentru toate statele UE şi toate părţile implicate. Pentru România cu atât mai mult suntem preocupaţi de atenuarea costurilor sociale ale măsurilor propuse de Comisia Europeană şi vom lucra împreună cu BEI, banca UE pentru climă, pentru asigurarea unei tranziţii echitabile", a declarat ministrul Finanţelor.

De la lansarea FEIS până la sfârşitul anului 2019, în România au fost aprobate proiecte susţinute de FEIS în valoare de 735 milioane de euro, estimându-se că acestea vor mobiliza investiţii în valoare de 3,1 miliarde de euro.

În 2019, BEI a finanţat, cu garanţii FEIS, mai multe proiecte. Astfel, a fost acordat un împrumut de 25 milioane de euro pentru Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB), pentru a mări calitatea, eficienţa şi eficacitatea proceselor de învăţare şi cercetare.

"Scopul urmărit este acela de a regrupa facultăţile situate la Polizu în campusul Noul Local şi de a moderniza spaţiile la standarde care pot susţine în mod optim activităţile de predare, învăţare şi cercetare din cadrul universităţii. Peste 5.000 de studenţi şi 273 de angajaţi vor beneficia de pe urma reamenajării principalului campus universitar", se arat în comunicatul MFP.

Un împrumut în valoare de 12 milioane de euro a fost acordat Companiei Regionale de Apă Alba pentru a finanţa reabilitarea şi extinderea serviciilor de aprovizionare cu apă şi de canalizare din judeţul Alba, la care s-au adăugat fonduri din Politica de Coeziune a UE. Proiectul îmbunătăţeşte aprovizionarea cu apă potabilă şi serviciile de canalizare pentru circa 332.000 de locuitori şi a beneficiat de susţinerea JASPERS până la obţinerea aprobării finanţării nerambursabile de la CE.

Un alt împrumut de 27,5 milioane de euro a fost acordat pentru a susţine extinderea, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor de producţie şi depozitare de produse alimentare şi băuturi ale Grupului Maspex din Giurgiu, Vălenii de Munte şi Vatra Dornei. Grupul polonez este un jucător important pe piaţa alimentelor şi băuturilor din Europa Centrala şi de Sud-Est, precizează sursa citată.

De asemenea, un împrumut în valoare de 7,5 milioane de euro a fost acordat companiei de origine britanică Winnow din domeniul gestionării deşeurilor alimentare pentru dezvoltarea şi introducerea de soluţii software şi hardware care să sprijine personalul unităţilor profesionale de alimentaţie publică în a monitoriza cantităţile şi compoziţia deşeurilor alimentare. Acest proiect va conduce la economisirea de alimente în valoare de 900 milioane de euro până în 2025 şi va susţine 69 de locuri de muncă.

Un împrumut de 100 milioane de euro a fost acordat Transgaz pentru construirea unei noi conducte care va conecta resursele de gaze naturale ale României din Marea Neagră atât cu reţeaua naţională de transport de gaze naturale, cât şi cu gazoductul BRUA. Transgaz este operatorul naţional de transport de gaze din România. Împrumutul vine în completarea celui în valoare de 50 milioane de euro semnat în 2018.

Totodată, o investiţie de 13 milioane de euro a fost direcţionată către operatorul de servicii alternative de transport Bolt pentru a-şi îmbunătăţi activitatea de cercetare şi dezvoltare şi a dezvolta produse noi. "Proiectul facilitează utilizarea de tehnologie modernă cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa, fiabilitatea şi durabilitatea serviciilor, menţinând în acelaşi timp eficienţa ridicată a operaţiunilor companiei. Acesta include investiţii în serviciile existente de "ride-hailing", dar şi servicii de mobilitate personalizate, precum livrarea de alimente", se mai arată în comunicatul MFP.

Pentru susţinerea dezvoltării urbane, în 2019, banca a acordat împrumuturi totalizând 66,4 milioane de euro (dintr-un volum aprobat a se acorda de 161 milioane de euro) pentru a finanţa programele de investiţii privind eficienţa energetică din sectoarele 2, 4 şi 6 ale municipiului Bucureşti. În total, 883 de clădiri de locuinţe şi 19 clădiri publice vor beneficia de îmbunătăţirea eficienţei energetice prin aceste investiţii. Îmbunătăţirea izolaţiei termice a clădirilor conduce la scăderea cu 50% a consumului energetic al clădirilor vizate. Fondurile BEI finanţează până la 75% din costurile acestui însemnat proiect de economisire de energie, contribuind la punerea în aplicare atât a Planului Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice al Guvernului român, cât şi a Iniţiativei UE privind utilizarea eficientă a resurselor.

"În urma implementării cu succes a Iniţiativei pentru IMM-uri din România, autorităţile din România au alocat încă 150 milioane de euro din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI), contribuţia totală FESI a României la program ridicându-se la 250 milioane de euro. Ca urmare a acestei creşteri, ca şi a resurselor suplimentare acordate de Grupul BEI şi Comisia Europeană, finanţarea totală disponibilă pentru IMM-urile din România în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri va ajunge la 1,38 miliarde de euro. Creditele garantate prin Iniţiativa pentru IMM-uri din România vor fi oferite prin şapte bănci româneşti şi vor îmbunătăţi accesul a circa 5.000 de IMM-uri din România la finanţare în condiţii avantajoase", conform documentului citat.

Pe lângă Iniţiativa pentru IMM-uri, BEI a încheiat contracte de împrumut în valoare de 185 milioane de euro cu patru instituţii financiare partenere, îmbunătăţind în continuare accesul IMM-urilor şi al autorităţilor locale din România la finanţare BEI. Aceste linii de credit vor susţine infrastructura locală, protecţia mediului, energia, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, precum şi serviciile, inclusiv turismul. Se estimează că de împrumuturile acordate de BEI în România vor beneficia aproximativ 2.000 de proiecte elaborate de IMM-uri şi întreprinderi de dimensiune intermediară, ceea ce înseamnă susţinerea a aproximativ 53.300 de locuri de muncă.

FEI a angajat în total 416 milioane de euro pentru 24 de operaţiuni, obiectivul urmărit fiind mobilizarea a 1,034 miliarde de euro. În 2019, de operaţiunile FEI în România au beneficiat aproximativ 8.200 de întreprinderi, fiind sprijinite circa 53.600 de locuri de muncă.

Cu 27 de angajaţi, Biroul regional din Bucureşti este cel mai mare birou JASPERS şi constituie un centru regional de know-how pentru Europa de Sud-Est. Experţii din alte birouri JASPERS contribuie know-how suplimentar pentru proiectele din regiune.

JASPERS a finalizat circa 20 de acţiuni în România pe parcursul anului 2019, iar valoarea investiţiilor sprijinite prin aceste acţiuni se ridică la circa 6,23 miliarde de euro. Cele mai importante acţiuni finalizate în 2019 au sprijinit: 3 proiecte pentru spitale din România, în valoare de 1,64 miliarde de euro; 5 proiecte din domeniul transporturilor, în valoare de 2,58 miliarde de euro; 5 proiecte din domeniul apei în valoare de 1,91 miliarde de euro; un proiect de gestionare a deşeurilor, în valoare de 104 milioane de euro. În plus, 7 proiecte susţinute prin JASPERS (3 în domeniul transporturilor şi 4 în domeniul apei), în valoare de 3,9 miliarde de euro, au beneficiat de aprobarea finanţării nerambursabile de către CE în 2019.

Volumul finanţărilor nerambursabile aprobate de CE pentru proiecte din România pe parcursul anului 2019 este de 2,5 miliarde de euro (65% din costul proiectelor). În cadrul perioadei de programare 2014-2020, până la 31 decembrie 2019, JASPERS a finalizat circa 100 de acţiuni pentru autorităţile române. Valoarea investiţiilor susţinute în cadrul acţiunilor finalizate este de 14,3 miliarde de euro.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene, singura bancă deţinută de statele membre ale Uniunii Europene. În calitate de cel mai mare emitent şi creditor de fonduri multilateral din lume după volum, BEI oferă finanţare şi know-how pentru proiecte de investiţii solide şi durabile care contribuie la promovarea obiectivelor politicilor UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, dar Banca sprijină şi politicile externă şi de dezvoltare ale UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 85 / 33041
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu & Asociații vrea să extindă echipa și preconizează recrutări importante în 2020, mai ales în cadrul departamentelor cheie | Silviu Statulat, Managing Partner: Piața avocaturii se diversifică, iar competiția devine tot mai acerbă. Investițiile noastre în dezvoltarea firmei au dus în mod natural la o creștere constantă
Avocații RTPR Allen&Overy, în tranzacția prin care americanii de la Brink cumpără companiile G4S din România şi alte 13 pieţe. Managing Partner-ul Costin Tărăcilă a coordonat echipa locală
Avocații D&B David și Baias și PwC România au acordat consultanță Tarom în procesul de aprobare a ajutorului de stat de salvare de către Comisia Europeană
Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group: Să ne imaginăm cum va arăta piața avocaturii în următorii cinci ani, să intuim ce vor face roboții ̸ tehnologiile și ce anume va face avocatul. Apoi să ne pregătim pentru asta foarte riguros
Un avocat român intră pe lista celor mai buni profesioniști recomandați în Silicon Valley pentru practica în arbitraj și mediere din domeniul tehnologiei
Al doilea arbitraj ICSID cerut de frații Micula a ajuns la final | Firma suedeză Mannheimer Swartling, Shearman & Sterling și biroul Dentons din Paris s-au luptat timp de 6 ani cu LDDP și Lalive. Se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de 2,3 mld. €
Avocații Mitel & Asociații sunt implicați în discuții care privesc tranzacții noi, estimate a se finaliza în T1-2020. Sorin Mitel (Managing Partner): Avocatura rămâne esențialmente o profesie și mai puțin o „afacere” în care prețurile să dicteze competitivitatea
Voinescu Lawyers a încheiat o alianță cu Studio legale asociato Martinez & Novebaci din Milano. Casa de avocați a deschis și un birou la Paris
România a câștigat arbitrajul în care italienii de la FIN.CO.GE.RO cereau despăgubiri de 327 mil. €. Ce facturi a plătit statul pentru apărare în acest dosar și ce firme de avocați sărbătoresc victoria
Ce punctaje au obținut firmele selectate de Ministerul Finanțelor pentru derularea Programului MTN | Pelinari și Pelinari, în asociere cu Cleary Gottlieb, s-a clasat pe prima poziție. Pe lista finaliștilor sunt și asocierile din care fac parte Filip & Company și Volciuc-Ionescu
Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications: Strategia departamentelor juridice va rămâne aceeași și în anul 2020: prevenire și inovație. Va fi un an dedicat mai mult consultanței juridice și mai puțin activității litigioase
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...