ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Enel a înregistrat venituri în creştere cu 3,4%, în primele nouă luni. Profitul a scăzut cu 73%

13 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Potrivit Enel, la capitolul profit, compania a înregistrat, în perioada analizată, o sumă netă de 813 milioane de euro, în scădere cu 73%, de la 3,016 miliarde de euro, cât era în primele nouă luni ale anului 2018, în principal din cauza deprecierii înregistrate la o serie de centrale pe cărbune.

 
 
Grupul Enel a raportat, în primele nouă luni din 2019, venituri de 57,124 miliarde de euro, în creştere cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, când acestea s-au ridicat la 55,246 miliarde de euro, conform rezultatelor publicate, miercuri, de companie.

Majorarea veniturilor se datorează în principal activităţilor Diviziei de Infrastructură şi Reţele, în special în America Latină, graţie contribuţiei Enel Distribuicao Sao Paulo în Brazilia şi soluţionării problemelor legate de reglementare în Argentina, precum şi activităţilor Diviziei de Generare Termică şi Trading, în principal în Italia, notează sursa citată.

Potrivit Enel, la capitolul profit, compania a înregistrat, în perioada analizată, o sumă netă de 813 milioane de euro, în scădere cu 73%, de la 3,016 miliarde de euro, cât era în primele nouă luni ale anului 2018, în principal din cauza deprecierii înregistrate la o serie de centrale pe cărbune.


Totodată, profitul curent net al Grupului a fost, în intervalul ianuarie - septembrie 2019, de 3,295 miliarde de euro, mai mare cu 14,1% comparativ cu perioada similară din anul anterior.

Rezultatele financiare ale companiei mai arată că EBITDA (profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare, n.r.) a fost, la nouă luni, de 13,209 miliarde de euro, în creştere cu 8,9% raportat la perioada similară din 2018, în timp ce EBITDA curent s-a situat la 13,268 miliarde de euro (+10,5%).

În schimb, EBIT (profitul înainte de taxe şi dobânzi - n. r.) a înregistrat o depreciere de 43,5%, până la valoarea de 4,199 miliarde de euro (7,438 miliarde de euro, în primele nouă luni din 2018).

Conform datelor citate, datoria financiară netă a Grupului Enel a ajuns, în primele nouă luni din acest an, la 46,505 miliarde de euro, faţă de 41,089 miliarde de euro, în 2018 (+13,2%).

"Creşterea este, în principal, cauzată de cheltuielile de capital din perioada raportată, de plata dividendelor, de evoluţia negativă a cursului de schimb şi de aplicarea iniţială a IFRS 16", precizează compania.

Consiliul de Administraţie al Enel a aprobat valoarea dividendului provizoriu, pentru 2019, la 0,16 euro/acţiune (+14,3% comparativ cu dividendul provizoriu distribuit în ianuarie a acestui an), distribuirea începând cu data de 22 ianuarie 2020. În acest context, se estimează că dividendul total, pentru acest an, va înregistra cea mai mare valoare şi se va situa între 0,32 euro/acţiune şi 70% din profitul curent net al Grupului Enel.

"În această perioadă, Grupul şi-a accelerat investiţiile până la valoarea de peste 6 miliarde de euro, dintre care 84% dedicate energiilor regenerabile şi reţelelor, provenind din generarea puternică de numerar, care va susţine în continuare ambiţiile noastre de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Mai mult, în aceste nouă luni, Grupul şi-a extins cu 24% investiţiile în dezvoltarea activelor, dezvoltări ce vor avea loc în anii 2019 şi 2020, oferind astfel o vizibilitate completă asupra realizării obiectivelor noastre industriale. Acţiunile pentru integrarea sustenabilităţii în strategia de afaceri a Grupului au fost din ce în ce mai eficiente. Drumul nostru către decarbonizare continuă, iar un pas important în această direcţie a fost angajamentul asumat de Enel în septembrie anul trecut de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70% până în 2030, comparativ cu valorile din 2017. Acest obiectiv a fost certificat prin iniţiativa obiectivelor bazate pe ştiinţă (Science Based Targets)", se arată în comunicatul Grupului Enel.

În plus, Grupul a lansat primele obligaţiuni corporative din lume legate de realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, iniţial pe piaţa din SUA şi apoi în Europa. Aceste lansări au adus aproximativ 4 miliarde de euro şi au fost subscrise cu o valoare de patru ori mai mare, subliniind încrederea pieţei în acest instrument inovator de finanţare durabilă.

"În domeniul energiei regenerabile, am instalat 600 MW în aceste nouă luni şi ne aşteptăm să intre în funcţiune 2.400 MW adiţionali până la sfârşitul anului. Acest lucru ne permite să confirmăm ţinta de 3 GW pentru noi capacităţi instalate în energie verde până la sfârşitul anului 2019. De asemenea, depunem eforturi pentru a creşte obiectivul nostru anual privind capacitatea regenerabilă suplimentară la 4 GW, începând cu 2020. Privind în viitor, creşterea operaţională, efortul continuu de îmbunătăţire a eficienţei şi simplificarea structurii corporative ne situează în cea mai bună poziţie pentru a depăşi obiectivul nostru EBITDA curent consolidat pe întregul an, ajungând la aproximativ 17,8 miliarde de euro, dar şi pentru a genera un profit curent net consolidat de aproximativ 4,8 miliarde de euro la sfârşitul lui 2019. Aceste acţiuni au loc conform abordării strategice care poziţionează sustenabilitatea drept factor cheie în crearea de valoare pentru grup şi pentru părţile interesate", susţin reprezentanţii Enel.

Enel, unul dintre liderii integraţi pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, este una dintre cele mai mari companii de utilităţi din Europa în ceea ce priveşte capacitatea instalată şi EBITDA raportat.

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări, având o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 90 GW. Compania distribuie electricitate şi gaz printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piaţa locală din 2005.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6542 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...