ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

J.C. Flowers a bătut palma cu grecii de la Piraeus Bank și va prelua subsidiara acestora din România. Vânzătorul a fost asistat de avocații White & Case LLP și Schoenherr

22 Decembrie 2017   |   BizLawyer

Pentru tranzacție, UBS a fost consultanul financiar al Piraeus, în timp ce White & Case LLP oferă consultanță legală pentru Piraeus Bank și Schoenherr si Asociatii pentru subsidiara din România.

 
 
Piraeus Bank SA a anunțat azi că a încheiat un acord cu JC Flowers & Co. pentru vânzarea întregului pachet de acțiuni în filiala sa bancară din România, Piraeus Bank Romania SA. Tranzacția a fost aprobată de Consiliul de administrație al Piraeus Bank și Fondul elen pentru Stabilitate Financiară și este supusă condițiilor obișnuite, inclusiv obținerea aprobărilor din partea instituțiilor de reglementare și a autorităților competente din România. Tranzacția, a cărei valoare nu a fost comunicată, va fi închisă în prima jumătate a anului 2018.

“Vânzarea operațiunilor din România reprezintă un pas major către implementarea planurilor de restructurare ale grupului, așa cum au fost agreate cu Directoratul de Competiție al Comisiei Europene, precum și implementarea planului strategic al grupului Agenda 2020. Sunt în mod special bucuros că Piraeus Bank România va fi deținută și administrată de una dintre cele mai apreciate firme internaționale de capital privat cu o experiență importantă în serviciile financiare în numeroase jurisdicții”, a declarat Christos Megalou, directorul executiv al grupului Piraeus.


Între cele două părţi s-au purtat discuţii şi anul trecut, însă deal-ul a picat din cauza neînţelegerilor pe preţ.

Fondul a reluat negocierile, însă, şi a câştigat acum procesul de preluare în care s-a luptat cu grupul ungar OTP Bank. J.C Flowers a mai încercat să intre pe piaţa locală şi prin preluarea băncii Carpatica, însă şi acolo deal-ul a picat. Fondul voia să cumpere şi Piraeus şi Carpatica şi să creeze un grup mai mare care să îi permită să fie mai vizibil pe piaţa bancară românească.

Venirea lui J.C Flowers, primul nume străin care intră în sistemul financiar local, după mulţi ani, arată că există interes pentru sistemul bancar local, cu un teren de joacă pentru 36 de bănci. Piraeus este un jucător de talie medie, anul trecut ocupând locul 13 în piaţă cu o cotă de 1,67%.

Tranzacţia dintre J.C Flowers şi grupul Piraeus aşteaptă acordul BNR şi al fondului de stabilitate financiară din Grecia.

“Piraeus Bank România are o solvabilitate, lichiditate și un profil al activelor solide în economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Piraeus Bank România pentru a încheia achiziția și a crea o bancă independentă și puternică în sectorul bancar dinamic din România”, a declarat J. Christopher Flowers, directorul executiv al fondului.

Pentru tranzacție, UBS a fost consultanul financiar al Piraeus, în timp ce White & Case LLP oferă consultanță legală pentru Piraeus Bank și Schoenherr si Asociatii pentru subsidiara din România.

Cel mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a prezentat recent planul strategic "Agenda 2020", conform căruia vor fi vândute afacerile din Balcani (România, Bulgaria, Serbia, Albania şi Ucraina) şi va fi redus portofoliul de credite neperformante (NPL). Până la sfârşitul anului, grupul bancar elen trebuie să scape de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), conform planurilor de restructurare convenit cu Uniunea Europeană.

În ultimele 18 luni, Piraeus a vândut aproape un miliard de euro credite neperformante în Serbia, România şi Bulgaria. Banca vrea, de asemenea, să ramburseze către HFSF obligaţiuni convertibile contingente (CoCos) în valoare de două miliarde de euro. Fondurile au fost injectate în cadrul recapitalizării băncii, în urmă cu doi ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3127 / 31020
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...