ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Poşta Română așteaptă o finanțare de 46,1 milioane de euro de la BERD. Semnarea, în următoarele două luni

27 Iunie 2016   |   Ioana Duta

Negocierile cu BERD sunt în ultimul stadiu de evaluare financiară şi juridică, iar condiţiile de creditare sunt net superioare în comparaţie cu ceea ce poate oferi orice altă bancă comercială.

 
 
Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Alexandru Petrescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

"Cred că totuşi cel mai mare câştig al ultimilor ani a fost îmbunătăţirea indicatorilor economici, care ne-a pus pe radarul marilor instituţii financiare de tip Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială. Dacă în 2012 şi 2013, Poşta Română nu era nici pe departe un candidat care aspira la finanţare, în 2014, 2015 şi în 2016, discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale au căpătat o altă consistenţă. Mai mult, aş spune că suntem la o lună şi jumătate, cel mult două luni, de a semna un contract de finanţare cu BERD pentru 46,1 milioane de euro, aceasta este suma certă. Iniţial, am discutat pentru o sumă mai mare, dar ne-am concentrat pe acele proiecte care sunt necesare imediat pentru Poştă în vederea asigurării diversificării portofoliului" , a precizat Petrescu.


Acesta a subliniat că negocierile cu BERD sunt în ultimul stadiu de evaluare financiară şi juridică, iar condiţiile de creditare sunt net superioare în comparaţie cu ceea ce poate oferi orice altă bancă comercială.

"Condiţiile de creditare urmează a fi definitivate în momentul în care se termină due dilligence, dar sunt net superioare în comparaţie cu orice altă bancă comercială, pentru că acesta este şi rolul ei, după cum îi spune şi numele, bancă pentru reconstrucţie şi dezvoltare. Adică, exact de ceea ce are nevoie şi Poşta Română. Acest credit poate fi o schimbare de destin pentru companie, fiindcă suferim de o lipsă acută de investiţii. Nu s-a investit de peste 10 ani în platformele IT&C şi astăzi administraţiile poştale europene sunt companii de tehnologie, mai mult decât altceva (...)" , a adăugat şeful operatorului poştal naţional.

Potrivit sursei citate, banii de la BERD vor merge direct pe proiectele pre-aprobate într-un comitet de risc cu BERD.

"Banii se vor duce către zona de IT&C, pe tot ceea ce este necesar în zona tehnologiei poştale: calculatoare, servere VPN, programe în toate oficiile poştale. Trebuie să avem platformă ca să putem construi aplicaţii. De asemenea, vom investi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni. (...)Vrem să avem şi o consultanţă pe zona aceasta, ca să vedem dacă este nevoie doar în Bucureşti de un astfel de centru de sortare pentru a acoperi în mod eficient sau probabil şi într-o altă zonă a României. Toate aceste investiţii merg spre zone care aduc venituri imediate, atât pe zona de IT&C cât şi cea de automatizare. Probabil suntem singura ţara din Europa care nu are un centru automat de sortare şi asta se reflectă în tot ceea ce înseamnă curierat transfrontalier", a subliniat Petrescu.

Nu în ultimul rând, şeful Poştei Române a menţionat că investiţiile din creditul BERD vor merge şi pentru achiziţia a 700-800 de maşini pentru divizia de curierat PrioriPost.

"Piaţa de curierat este singura care încă mai creşte cu doi digiţi în România, minimum 10% an de an. Ea merge pe măsură ce există investiţii. Nişa de piaţa a PrioriPost este una care reflectă nivelul investiţiilor, adică una foarte mică, undeva 5-6% şi nu este o zonă unde poţi creşte doar aşa. Fără bani nu poţi creşte. Tot ceea ce a fost de reorganizat, s-a reorganizat, de aici încolo poţi creşte doar dacă investeşti, în maşini, în infrastructură de plată mobil", a menţionat directorul general al Poştei Române.

Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990 nefiind o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10601 / 32744
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Modificări importante în materie de fiscalitate, la orizont | Theodor Artenie, Tax Director - Schoenherr Tax Bucharest: Așteptăm forma finală în care vor fi adoptate proiectele de modificare a Codurilor Fiscal și de procedură fiscală. Cele două Directive europene care nu au fost încă transpuse în legislația națională ar putea genera anumite complicații pentru contribuabilii români
Țuca Zbârcea & Asociații se aliază cu Trident Capital Investments, companie fondată și condusă de Liviu Giugiumica
Allen & Overy, alături de PKO Bank Polski la finanțarea unei bănci de celule stem. Avocați din București, în echipă
CMS România își extinde echipa cu 10 avocați și își consolidează practica de drept penal, finanțe și tranzacții. Alina Tihan și Mihai Jiganie Șerban, doi avocați cu un profil profesional bine conturat și o bogată experiență, se alătură biroului CMS București
Mergermarket: Clifford Chance este Consultantul Juridic al Anului în M&A pentru Europa Centrală și de Est
Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații i-a reprezentat pe fondatorii 7Card în legătură cu investiția în proiectul Holde Agri. Echipa, coordonată de partenerul Sergiu Gîdei
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
Confesiunile unui avocat din prima linie, partener al biroului Dentons din București și autor de cărți pentru copii vândute azi în SUA și UK. Bogdan Papandopol vorbește despre pasiunea secretă pentru scris și desenat, inspirată de ”muza” sa, care iubește ”cărțile colorate ale lui tati”
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
RTPR Allen & Overy, alături de AUTONOM în debutul pe piața reglementată a Bursei de Valori București
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...