ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raiko Transilvania SA se va lista pe piața AeRO a BVB în T3 2019. Carpathia Capital va participa la majorarea de capital

14 Mai 2019   |   BizLawyer

Societatea de brokeraj Tradeville este consultantul autorizat al companiei ce asistă RAIKO în procesul de atragere a capitalului și listarea pe piața AeRO în colaborare cu brokerul polonez INC SA, iar Cornerstone Communications se ocupă de relațiile cu investitorii.

 
 
RAIKO Transilvania SA, companie româneasca cu capital polonez, fondată în 2014 în Cluj, se va lista pe piata AeRO a Bursei de Valori București în al treilea trimestru al anului 2019. Compania este specializată în producția și comercializarea de sisteme de jgheaburi de cea mai înaltă calitate, acoperișuri, precum și accesorii pentru acoperiș și colaborează atât cu clienți individuali de tip B2C (business to consumer), cât și cu clienți corporate de tip B2B (business to business). RAIKO intenționează să atragă 1 milion de lei printr-o majorare de capital, fonduri care vor fi utilizate în principal pentru achiziționarea de materiale de producție, precum și extinderea activităților de vânzare în noi regiuni din România.

RAIKO Transilvania a fost înființată în 2014 în Căpușu Mare, județul Cluj, de către Tomasz Kurcin, care este până în prezent acționar majoritar în companie și deține funcția de președinte al consiliului de administrație. La început, compania a operat o linie de producție pentru burlane de scurgere a apei pentru acoperișuri, și a importat alte elemente pentru sistemele de scurgere prin intermediul companiei RAIKO Polonia, deținută de aceeași acționari. În același an, compania a început colaborarea cu unii dintre cei mai mari distribuitori regionali și a început comercializarea produselor sale în regiunea Transilvaniei. În 2015, RAIKO și-a extins portofoliul de produse prin introducerea acoperișurilor din oțel QUALES, construite din oțel suedez provenit de la fabrica SSAB. În 2017, RAIKO a continuat să își extindă zona de distribuție la nivel național și a început distribuția altor modele de acoperișuri metalice produse de producători români, precum și importul și comercializarea în România a acoperișurilor metalice modulare din Polonia. La începutul anului 2018, RAIKO a înființat Transilvania Roof Center, o companie separată, care se ocupă de vânzarea de sisteme de acoperișuri complete către clienți individuali. RAIKO Transilvania deține în prezent 51% din acțiunile Transilvania Roof Center.

Listarea RAIKO Transilvania pe piața AeRO va fi precedată de un plasament privat care va avea loc în iunie 2019 și va include noi acțiuni ordinare emise de companie. Societatea de brokeraj Tradeville este consultantul autorizat al companiei ce asistă RAIKO în procesul de atragere a capitalului și listarea pe piața AeRO în colaborare cu brokerul polonez INC SA, iar Cornerstone Communications se ocupă de relațiile cu investitorii. Free-float-ul estimat după listarea RAIKO va fi de aproximativ 30%. Carpathia Capital, fond polonez de tip pre-IPO, listat la Bursa de Valori București, va participa la majorarea de capital, astfel RAIKO va deveni a treia investiție a fondului în România - după ce a investit anterior în Bittnet SA și MedLife SA.

"Suntem entuziasmați că drumul RAIKO pe piețele de capital începe în România, la Bursa de Valori București. Analizam opțiunea de listare în Europa Centrală și de Est de ceva timp deja și suntem convinși că am găsit parteneri locali, cum ar fi Tradeville, care să ne ajute în acest proces. Din punctul de vedere al investitorilor, piața românească a acoperișurilor și a jgheaburilor este în creștere, la fel și rata anuală de creștere compusă pentru sectorul nostru, de aceea, sunt încrezător că, împreună cu strategia noastră de dezvoltare dinamică, vom obține rezultate satisfăcătoare și profituri atractive pentru viitorii noștri acționari”, a declarat Tomasz Kurcin, Președinte al Consiliului de Administrație al RAIKO Transilvania SA.

Potrivit studiilor de cercetare asupra pieței locale, piața românească de jgheaburi a crescut în anul 2017 cu 12% față de 2016 și a ajuns la o valoare de 38,88 milioane euro la sfârșitul anului 2017. În acea perioadă, RAIKO a reprezentat a opta cea mai mare companie de pe piața locală specializată în jgheaburi din oțel, cu o cotă de piață 2,6%. În 2018, compania a înregistrat venituri de 4,1 milioane lei, o scădere cu 44% față de 2017. Scăderea cifrei de afaceri a fost cauzată în primul rând de schimbarea strategiei de afaceri, care a inclus transferul unor venituri generate de clienții de retail ai companiei Transilvania Roof Center, precum și de creșterea profitabilității afacerii în urma renunțării la clienții care au adus indicatori de rentabilitate mai mici. În anul 2018, profitul net a ajuns la 147.493 lei, o creștere de 10% față de rezultatul din anul precedent.

Compania are în prezent în oferta sa 3 produse cheie - sisteme de jgheaburi RAIKO, caracterizate prin simplitatea asamblării, rezistență și estetică. Compania are 3 linii de sisteme de jgheaburi - RAIKO Premium, RAIKO Platinum și ECO RAIN. În 2018, vânzarea sistemelor de jgheaburi RAIKO a contribuit la 51% din veniturile companiei. Compania are de asemenea o ofertă largă de acoperișuri și accesorii pentru acoperiș și a fost una dintre primele companii din România care a oferit acoperișuri modulare sub marca QUALES, care se disting prin asamblare rapidă și ușoară, transport simplu și accesibilitate mărită. În 2018, vânzarea de acoperișuri și accesorii de acoperiș a contribuit cu 25% la veniturile companiei, în timp ce vânzarea de acoperișuri plate a adus 24% în totalul veniturilor companiei.

Cu produsele sale, RAIKO se adresează atât partenerilor de afaceri cât și clienților individuali. În 2018, aproximativ 40% din vânzări s-au realizat prin intermediari, compania având o relație de lungă durată cu comercianți atât din România cât și din Republica Moldova. Un alt procent de 40% din veniturile generate în 2018 a provenit de la montatori, cu care compania colaborează pentru implementarea complexă și furnizarea acoperișurilor către consumatorul final, în timp ce vânzarea directă către consumatorii finali a contribuit cu 20% la veniturile generate anul trecut.

Compania globală de cercetare BMI Research estimează că rata anuală de creștere compusă (CAGR) a vânzărilor în subsectorul rezidențial din România va crește cu 7,99% între 2017-2021 și va fi mai mare decât întregul sector al construcțiilor (unde CAGR estimat este de 6,85%). Creșterea va fi determinată, în primul rând, de cererea puternică pentru apartamente și locuințe noi în capitală și în alte orașe de mărime medie din România, asociată cu o creștere progresivă a veniturilor, ceea ce va genera un consum mai mare.

Odată listată, RAIKO va fi a doua companie cu capital majoritar polonez de la Bursa de Valori București, după ce fondul polonez Carpathia Capital s-a listat pe piața AeRO în 2015.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7426 / 7956
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...