ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Suma din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit pentru ONG-uri, mai mică în 2016 faţă de 2015

12 Februarie 2018   |   Ioana Duta

Pe de o parte, pentru că fondurile astfel obţinute ajung direct la beneficiarii sociali, prin programe coerente şi ţintite. În al doilea rând, pentru că este vorba despre un mecanism capabil să creeze o cultură socială a solidarităţii.

 
 
Suma totală obţinută de organizaţiile neguvernamentale prin mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit a fost mai mică în 2016 faţă de 2015, respectiv 116.229.529 lei, faţă de 157.827.402 lei, potrivit datelor ANAF furnizate la cererea Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Potrivit unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii, şi dinamica entităţilor non-profit către care au fost redirecţionate cele două procente din impozitul pe venit este una negativă - în 2016 au fost 27.611 de astfel de entităţi, faţă de 29.633 în anul precedent.

De asemenea, a scăzut şi numărul contribuabililor care au decis să sprijine astfel cauzele sociale - 1.482.266 în 2016, faţă de 1.838.674 în 2015, în condiţiile în care se remarcase un trend pozitiv în anii anteriori, fiind pentru prima dată în 15 ani când suma scade atât de drastic, precizează sursa citată.


"Mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit către cauze sociale este unul extrem de important. Pe de o parte, pentru că fondurile astfel obţinute ajung direct la beneficiarii sociali, prin programe coerente şi ţintite. În al doilea rând, pentru că este vorba despre un mecanism capabil să creeze o cultură socială a solidarităţii: oamenii se interesează, cunosc problemele societăţii în care trăiesc, înţeleg soluţiile pe care sectorul neguvernamental le oferă şi îşi asumă partea lor de responsabilitate faţă de cei aflaţi în nevoie, dar şi faţă de societate. (...) Este extrem de important felul în care un copil vine pe lume şi, din păcate, în România un prematur nu supravieţuieşte în orice maternitate. Îi încurajăm pe contribuabili să ne fie alături în continuare şi să investească nemijlocit în programul de reducere a mortalităţii infantile", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, citată în comunicat.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte suma totală redirecţionată către Salvaţi Copiii România, pentru programul de dotare a maternităţilor cu aparatură medicală vitală, este primul an când ANAF nu a virat suma totală provenită prin acest mecanism, până la finalul anului trecut.

"Până la această dată, suma procesată este de 205.791 euro pentru anul fiscal 2016, numărul aproximativ al celor care au ales să contribuie activ la salvarea prematurilor fiind de 12.625. Prin comparaţie, în anul 2016 peste 18.900 de contribuabili au ales să completeze formularul pentru Salvaţi Copiii, suma redirecţionată fiind de 355.981 euro, pentru anul fiscal 2015", precizează sursa citată.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

În ultimii şase ani, Salvaţi Copiii România a investit peste trei milioane de euro în dotarea a 78 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 40 de judeţe cu aproximativ 393 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 34.000 de copii, se mai arată în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 2064 / 30407
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Reff & Associates - Associate | Corporate and M&A
  Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
  Cele mai importante modificări normative de care companiile ar trebui să țină cont într-o procedură de achiziții publice, explicate de avocații Clifford Chance Badea. Proiectele firmei în această arie de practică
  NNDKP și Wolf Theiss, în finanțarea de 46 mil. E obținută de Globalworth de la BCR. Banii vor merge în dezvoltarea Renault Bucharest Connected
  Schoenherr, EY Romania și Maravela|Asociații, în tranzacția prin care belgienii de la United Petfood preiau activitățile de producție și distribuție ale liderului local în producția de hrană uscată pentru animale
  Reff & Associates - Senior Associate | Corporate and M&A
  Avocații Suciu Popa spun că un program de conformare poate fi o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii. Ghidul de conformare elaborat de Consiliul Concurenței reprezintă un punct de start pentru firmele care doresc să devină responsabile în acest domeniu
  LegiTeam: Bohâlțeanu & Asociații recrutează avocați stagiari
  Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
  Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
  LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...