ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un grup de antreprenori din Polonia lansează în România Mill Games, primul accelerator de investiții în industria de gaming

15 Octombrie 2020   |   A.D.

Obiectivul principal al acestui joint-venture este de a dezvolta studiouri românești de gaming care să poată fi listate fie la Bursa de Valori București fie la cea din Varșovia, cu sprijinul companiei poloneze INC, care va facilita procesele de listare pe ambele piețe.

 
 
Movie Games, producător polonez de jocuri video și INC, companie de consultanță în investiții și piețe de capital, lansează în România Mill Games – primul accelerator pentru studiourile independente de jocuri video.

Antreprenorii români din industria de gaming vor avea acces la finanțare de până la milion de dolari pentru fiecare joc, dar și la know-how, resurse internaționale și susținere operațională pentru lansarea jocurilor în versiuni pentru desktop și mobil pe piețele globale. În primii doi ani, Mill Games va investi în cel puțin 10 studiouri românești de jocuri video.

„Industria de gaming din România ne amintește de piața poloneză de acum câțiva ani, când aveam doar câteva companii majore de dezvoltare a jocurilor și doar câteva studiouri independente. Sute de dezvoltatori de jocuri video extrem de talentați nu-și permiteau să își deschidă un studio funcțional și nu știau unde să găsească potențiali investitori. Astăzi, cu aproape 50 de companii de gaming listate la Bursa din Varșovia și un portofoliu vast de proiecte independente publicate, Polonia ocupă o poziție importantă în industria globală de profil. Credem că România are cel puțin același potențial și ne propunem să ajutăm creatorii locali să dezvolte jocuri de ultimă generație care să ajungă în portofoliul jucătorilor de profil de renume, din întreaga lume”, a declarat Mateusz Wcześniak, CEO Movie Games, acționar Mill Games.


Compania își propune să susțină dezvoltatorii români de jocuri video dintr-o dublă perspectivă, aceea de accelerator și cea de angel investor, în același timp, indiferent de stadiul de dezvoltare al acestora. Astfel, Mill Games e deschis colaborărilor cu business-uri mature, start-up-uri, simpli inițiatori ai unei idei de jocuri și chiar și cu studiourile care sunt în căutarea noilor proiecte. Colaborarea cu studiourile partenere le va asigura acestora din urma servicii precum quality assurance, relații publice, marketing, precum și gestionarea comunității pentru jocurile nou create. Acceleratorul va pune la dispoziție, de asemenea, servicii de dezvoltare a afacerilor, inclusiv asistență juridică, dar și asistență în procesele de identificare a proiectelor noi și a finanțării suplimentare.

În ce privește tipul investiției, Mill Games va investi fie în titluri individuale, fie în studiouri independente, iar proiectele finanțate sau cofinanțate vor fi lansate sub marca Movie Games. Înființat în 2016 în Polonia, Movie Games a lansat titluri precum „Drug Dealer Simulator” - numărul 1 mondial pe platforma Steam și jocurile apreciate de critici „Lust for Darkness” și „Lust from Beyond”, care au câștigat rapid adepți și recunoaștere internațională. De asemenea, împreună cu filialele sale, compania a stabilit o serie de colaborări proeminente cu Discovery, Inc și renumitul jucător de fotbal Robert Lewandowski.

Obiectivul principal al acestui joint-venture este de a dezvolta studiouri românești de gaming care să poată fi listate fie la Bursa de Valori București fie la cea din Varșovia, cu sprijinul companiei poloneze INC, care va facilita procesele de listare pe ambele piețe.

„Sectorul IT&C fiind subreprezentat pe piața de capital din România. În Polonia, spre exemplu, 49 de companii de gaming erau deja listate la Bursa de Valori în luna septembrie 2020, cu o capitalizare totală de piață de 11,6 miliarde de euro, în timp ce, România nu are, în prezent, niciun studio de jocuri listat la Bursa de Valori București. Suntem activi pe piața de capital din România din 2014 și am admirat mereu antreprenorii români din tehnologie. Am avut o colaborare extrem de reușită cu Bittnet iar acum suntem pregătiți să colaborăm cu antreprenori locali din sectorul de game development”, a declarat Paweł Śliwiński, Președinte Consiliu de Administrație INC.

În 2015, INC a investit în compania românească de IT Bittnet, pe care a listat-o ulterior pe piața AeRO a Bursei de Valori București. În iunie 2020, s-a transferat pe Piața Principală a Bursei de Valori București și este astăzi o companie de referință pe piața de capital din România. Pe de altă parte, INC a înființat și listat, ulterior, pe AeRO un fond de venture capital, Carpathia Capital, specializat în investiții în companii mici și mijlocii dinamice din regiunea Europei centrale și de est.

Potrivit Asociației Române a Dezvoltatorilor de Jocuri (RGDA), în 2018, industria românească a jocurilor  video era formată din 103 studiouri, cu peste 6.000 de angajați. 67% din aceste studiouri aveau sub 10 angajați, în timp ce primele cinci companii românești de gaming au acumulat aproximativ 80% din veniturile totale ale industriei. Conform celui mai recent studiu RGDA, 74% dintre companiile din industria de game development se concentrează pe dezvoltarea jocurilor. Începând din 2018, doar 16% din studiourile românești au accesat finanțare externă, în principal de la investitori de tip angel investor și publisher. Numai în 2018, șase studiouri românești au reușit să atragă 2,5 milioane de dolari pentru dezvoltare de la investitori locali sau internaționali și de la fonduri de venture capital. Prin prezența sa pe piața românească, Mill Games urmărește să contribuie la accelerarea dezvoltării, precum și la promovarea investițiilor în sectorul local al jocurilor video.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5048 / 7917
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...