ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

McGregor & Partners organizează traininguri pentru companii, în vederea implementării măsurilor anticorupție

07 Mai 2015   |   BizLawyer

În afară de presiunea partenerilor de afaceri, a companiilor surori sau a altor entități ce ar putea fi sancționate în Marea Britanie, firmele din România trebuie să afle că persoanele juridice care au pierderi din cauza unor acțiuni ilegale sau injuste, precum mita, au dreptul de a cere despăgubiri în instanță.

 
 
Lupta anticorupție a devenit o preocupare principală a autorităților române în ultimul an, încurajând astfel dezvoltarea economiei și crearea unui mediu sănătos pentru companiile din România. Venind în sprijinul acestei inițiative, Neil McGregor, Managing Partner din cadrul McGregor & Partners, asigură suport companiilor care intră sub incindența Legii anti-mită (“anti-bribery”) din Marea Britanie (adoptată în 2010).

În decembrie 2014 Guvernul Marii Britanii a publicat un plan naționalanticorupție, ce includea o referință specială cu privire la radicarea corupției în alte țări. De asemenea, anunța faptul că Poliția metropolitană Londra a primit fonduri europene pentru înființarea EU Foreign Bribery Taskforce. Aceste măsuri vor avea ca rezultat dezvoltarea și consolidarea cooperării autorităților din țările Uniunii Europene, influențând implicit afacerile dezoltate în România. Astfel, companiile sunt încurajate să preîntâmpine orice probleme prin evaluarea riscului, implementarea unor proceduri specifice și participarea la traininguri de specialitate.


“Companiile care vor dezvolta afaceri în Marea Britanie, inclusiv cele străine, au acum obligația de a iniția măsuri de prevenire a corupției la nivelul 'asociaților'. Companiile și persoanele din România pot fi 'asociați' ai firmelor din UK. Iar dacă nu fac dovada implementării unor măsuri și proceduri corespunzătoare prevenirii corupției, consecințele generate de ceea ce se întâmplă în Romania asupra acelor companii care au prezență și în UK ar putea fi îngrijorătoare.”, explică Neil McGregor.

În acest sens Neil McGregor a susținut o serie de prezentări menite de a explica importanța implementării acestor măsuri de siguranță, precum și a conștientizării modului în care companiile pot deveni responsabile pentru acțiunile angajaților sau subcontractorilor săi. De asemenea, aceste informații pot oferi companiilor un avantaj strategic important în piață prin cunoașterea regulilor ce li se aplică, atât lor, cât și competitorilor acestora.

Astfel, pe 27 aprilie 2015, Neil McGregor a participat ca vorbitor în cadrul conferinței pe tema “Integritatea în afaceri în România: Provocări, bune practici și perspective”, organizat de Ministerul Justiției, Cancelaria Primului-ministru și OECD, în parteneriat cu Deloitte, Camera de Comerț Americană din România, Centrul Român de Politici Europene, Camera de Comerț Româno-Britanică, Ernst and Young România și alții.

A urmat apoi seminarul din 5 mai 2015, organizat de Camera de Comerț Americană din România (AmCham), cu tema: “Informații utile pentru mediul de afaceri - și propuneri pentru siguranță - în lupta împotriva mitei și corupției din România”. Neil McGregor a explicat reprezentanților mediului de afaceri prezenți la acest eveniment de ce Actul Anti-mită din Marea Britanie din 2010 este aplicabil și în România, într-o anumită măsură, avându-l ca partener de panel pe Mario Tariche, FBI Legal Attache București, Ambasada S.U.A., care a detaliat același subiect, dar din perspectiva Actului anti-corupție American (FCPA).

“Mita și corupția sunt declarate ilegale de mulți ani, dar continuă să se întâmple. Simpla denunțare a acestora ca infracțiuni și impunerea de sancțiuni vinovaților nu sunt suficiente. Legea din Marea Britanie includeastfel o nouă abordare a problemei, impunând penalități companiilor englezești care nu dezvoltă măsuri active pentru a preveni corupția la nivelul persoanelor cu care intră în contact, în România sau în alte țări.

Simpla avertizare de a nu plăti sau primi mită, precum și implementarea unei politici anticorupție nu mai este suficientă.

În afară de presiunea partenerilor de afaceri, a companiilor surori sau a altor entități ce ar putea fi sancționate în Marea Britanie, firmele din România trebuie să afle că persoanele juridice care au pierderi din cauza unor acțiuni ilegale sau injuste, precum mita, au dreptul de a cere despăgubiri în instanță. Există deja cazuri în Marea Britanie unde companiile sunt date în judecată, în acestă țară, pentru acte de corupție inițiate direct, sau de către asociații lor din alte țări.

Corupția este o problemă foarte serioasă în Marea Britanie și sunt convins că acest lucru va avea efect și asupra companiilor care fac afaceri în România. De aceea, este timpul să acționeze, cât mai curând, pentru a se proteja împotriva potențialelor sancțiuni ce pot fi exercitate asupra lor!”, conchide Neil McGregor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 122 / 155
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...