ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dorin Giugi, UBB Cluj: Facebook sau alte produse ale lumii moderne pot fi tentații care ne îndepărtează de la socializare, citit sau alte activități ‘sănătoase’. Dar accesul îmbunătățit la informație conferă avantaje generației noastre

31 August 2017   |   Stefania Enache

Dorin Giugi a facut parte din echipa BBU Law RO, care a reprezentat Romania in cadrul competitiei “Youth Innovation Competition on Global Governance”, organizata in Astana, Kazakhstan, unde a obtinut rezultate foarte bune

 
 
Multi dintre tinerii care se pregatesc sa intre pe piata muncii au inteles ca nu este suficient sa ai rezultate bune in plan scolar, daca nu inveti sa aplici si in practica toate cunostintele dobandite la cursuri. Unii dintre ei nu asteapta finalizarea unei facultati pentru a-si pregati terenul pentru viitoarea cariera, ci “vaneaza” din timpul studiilor posibilele oportunitati de dezvoltare profesionala. Au spirit de lider, dar in acelasi timp sunt deschisi muncii in echipa, intelegand ca trebuie sa arda multe etape pentru a lua un start bun in cariera.

Dorin Giugi este student in anul III in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai si poate trece déjà in CV-ul sau participarea la un numar impresionant de competitii nationale si internationale, la care a obtinut rezultate de exceptie. Mai mult, primul semestru al anului IV il va derula ca student Erasmus+, la Universitatea Utrecht, din Olanda. ”Dupa sustinerea licentei, pentru mine urmeaza examenul de barou, si cel mai probabil o cariera in avocatura”, puncteaza Dorin. Alaturi de colegii sai, Calin Rus si Cristian Ioan, Dorin Giugi a reprezentat Romania la “Youth Innovation Competition on Global Governance”, concurs ce s-a desfasurat in perioada 07-11 iulie 2017, in Astana din Kazakhstan.
Inca din gimnaziu a stiut ca va opta pentru studii in Drept. Tanarul povesteste ca a luat decizia in clasa a VIII-a, atunci cand a ales sectia Filologie din cadrul Liceul Teoretic „Bogdan Voda” din localitatea Viseu de Sus, judetul Maramures. “Am considerat ca dezbaterile academice sunt un mod de pregatire foarte eficient pentru urmarea cursurilor unei facultati de drept, intrucat reprezinta in esenta un demers de argumentare/contraargumentare la probleme dificile, lipsite de o solutie care sa ofere numai avantaje, prin urmare necesitand mai multe nuantari. Acum, reflectand la competentele pe care mi le-a format debate-ul, sunt sigur ca decizia de a „ma pregati” in acest fel a fost o decizie buna”, mai povesteste tanarul.

Mai multe motive au stat la baza deciziei de a urma cursurile unei facultati de drept. “In primul rand, parerea pe care o aveam despre profesiile pentru care facultatile de drept isi formeaza studentii: provocare intelectuala continua, posibilitatea de contribui semnificativ la nivel social etc. In al doilea rand, am considerat dreptul o disciplina „pragmatica”, care ofera o intelegere mai buna a realitatii inconjuratoare, prin incurajarea rigurozitatii, imbunatatirea abilitatilor de cercetare etc. In al treilea rand, dorinta de a avea posibilitatea sa imi formez o opinie intemeiata, informata, cu privire la: stirile ce tineau de domeniul justitiei, al relatiilor dintre state, dintre state si organizatii internationale etc”, subliniaza tanarul.

Pregatire pe mai multe planuri

Dorin este unul dintre studentii care au inteles ca o pregatire teoretica solida este indispensabila in domeniul dreptului si din acest motiv a incercat ca, din punct de vedere academic, sa invate cat mai mult de la profesorii din facultate. Cunostintele teoretice le-a transpus si in practica participand la foarte multe activitati extracuriculare. Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate: Concursul de procese simulate – Drept International Public, 2015, (locul 1); Concursul National de procese simulate – Drept European, 2016 (locul 2); Concurs de procese simulate – Drept Administrativ, 2016 (locul 2); Concursul National de procese simulate – Drepturile Omului, 2016 (locul 1 si premiul „cel mai bun pledant”); Concursul de procese simulate – Drepturile Omului, 2016 (locul 1); Concursul de procese simulate – Drept Civil, 2016 (locul 2); Concursul National de procese simulate – Drept European, 2017 (locul 2).

„Iau in considerare posibilitatea inscrierii la un program de master in strainatate. In functie de cum va decurge stagiul Erasmus+ la Universitatea Utrecht, voi analiza in detaliu aceasta optiune, si voi lua o decizie in functie de toate elementele relevante: posibilitatea obtinerii unei burse pentru acoperirea cheltuielilor de studiu, calitatea programului de master la care am fost admis etc”, mai spune Dorin.

Experienta sa nu se limiteaza doar la acest nivel. De curand, studentul din Cluj-Napoca a desfasurat si un stagiu de practica la RTPR Allen & Overy. “Felul in care stagiul a fost organizat mi-a lasat tocmai parerea ca reprezentantii firmei l-au construit in jurul ideii de ‘formare’. Din discutii pe care le-am avut cu prieteni/colegi, am ajuns la concluzia ca astfel de stagii de ‘formare’ sunt tot mai prezente in domeniul juridic. Ca o modalitate distincta de ‘formare’, exista concursuri organizate in colaborare cu/ de catre case de avocatura (procese simulate, negocieri, eseuri, dezbateri academice). In plus, scolile de vara reprezinta o alta ‘atractie’ in randul studentilor. De exemplu, Ionescu si Sava Summer Academy, care se organizeaza anual, la care voi participa si eu in acest an”, precizeaza Dorin.

Consider ca tehnologia joaca un rol important in viata profesionala a juristilor, afirmatie pe care o fac gandindu-ma la instrumente precum: programe legislative (atat varianta pentru desktop, cat si pentru smartphone), baze de date continand reviste, carti de drept in format electronic, programe care compara versiuni ale aceluiasi document, aratand foarte clar schimbarile efectuate etc.

Dorin Giugi, student la Facultatea de Drept din cadrul UBB
Despre invatamantul din Romania 

“Dupa parerea mea, cu riscul sa fi fost influentat de opinia unor profesori precum domnul Gheorghita Mateut, pe care-l consider un profesionist, in domeniul dreptului nu se poate vorbi de ‘un bun practician’ facandu-se referire la o persoana fara cunostinte teoretice solide”, atrage atentia tanarul student.

Dorin este de parere ca, in acest domeniu, din lipsa pregatirii teoretice pot izvori probleme serioase si cu consecinte majore, cu atat mai mult avandu-se in vedere ca, in practica, volumul de munca specific profesiilor juridice este unul mare, timpul pentru o intelegere a chestiunilor teoretice incidente „de la caz la caz” este putin sau inexistent. “Cel puţin la Facultatea de Drept din cadrul UBB, seminariile sunt construite in jurul rezolvarii unor cazuri practice (spete), mai mult sau mai putin simplificate, pentru a pune accentul pe teoria studiata. La examen, insa, aceste spete sunt mai complexe, iar promovarea unor examene depinde tocmai de faptul daca studentul este in masura sa se descurce fiind pus intr-o asemenea situatie”, adauga studentul.

Dorin Giurgi crede ca invatamantul juridic superior are nevoie ca evenimente precum cele organizate de Elsa (Conferinta semestriala „Perspective Juridice”, programul de practica „Postuniversitaria”) sa se bucure de mai mult sprijin. “De asemenea, concursurile de procese simulate, experientele internationale (participari la concursuri, Erasmus+) sunt toate masuri care apropie studentii de piata muncii. Pe de-o parte, in sensul ca ii ajuta sa inteleaga cum arata viata unor oameni care au ajuns deja acolo (evenimentele Elsa la care faceam referire), si pe de alta parte pentru ca le ofera ‘responsabilitatea’ de a solutiona o speta, alaturi de un coechipier, pe care ulterior vor trebui sa o prezinte in instanta, in fata unor profesionisti ai dreptului (dintre care unii chiar judecatori), intr-un proces fictiv”, mentioneaza tanarul.

El crede ca generatia sa de bucura de o serie de atu-uri. ”As mentiona avantajele cele care deriva din faptul ca avem acces la mai multe mijloace de pregatire decat generatiile anterioare. Inca de cand sunt student, am auzit de la diversi profesionisti ai dreptului ca ‘pe vremea lor, nu existau concursuri de procese simulate’, sau, ‘nu exista club de dezbateri academice in facultate’, sau ‘nu exista ELSA, care sa organizeze evenimente cu profesionisti ai dreptului’. In plus, ‘pe vremea lor’, stagiile de practica nu prea existau la nivelul oarecum organizat in care exista acum, iar ca acestea sa fie si remunerate, cum se intampla astazi la unele case de avocatura, nici nu se punea problema. Consider ca toate cele de mai sus, cat si alte elemente, precum accesul imbunatatit la informatie (baze de date la care facultatile au acces, publicatii online etc)  confera avantaje generatiei noastre”, argumenteaza Dorin.

Exista insa si cateva dezavantaje pe care cei din generatia sa trebuie sa le stie si de care trebuie sa invete sa se fereasca. ”Dupa parerea mea, Facebook sau alte produse ale lumii moderne pot fi tentatii care ne indeparteaza de la socializare (in loc sa o faciliteze), de la citit, sau alte activitati ‘sanatoase’, de pilda practicarea unui sport. In realitate, cred ca existenta acestor modalitati de a ne petrece timpul nu reprezinta un dezavantaj, decat in masura in care le folosim in mod excesiv”, arata studentul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 43 / 308
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mihai Mareș, coordonator Mareș Danilescu Mareș, a devenit membru al Academiei Internaționale a Litigatorilor specializați în Infracțiuni Financiare. Colaborare cu profesioniști de top în materie de litigii
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
The Lawyer European Awards 2019: Zamfirescu Racoți & Partners are cea mai bună echipă de litigii din Europa
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...