ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Călin-Ioan Rus, student UBB Cluj: Suntem competitivi doar între noi și admiterile în Barou sau la INM ajung să fie o referință principală în analizarea calității învățământului juridic superior. Nu cred că progresul real vine astfel

30 August 2017   |   Stefania Enache

Calin Rus spune ca ar studia atat la nivel de masterat, cat si la nivel de doctorat intr-o universitate buna din strainatate si s-ar intoarce in tara pentru a putea impartasi mai departe ceea ce ar deprinde acolo.

Calin a obtinut premiul Best Performance Player la 'Youth Innovation Competition on Global Governance' (Astana, Kazakhstan)

 
 
Hotarati, competitivi, decisi sa reuseasca, siguri pe traseul pe care il au de urmat.Asa se prezinta multi dintre tinerii care acum isi fac “antrenamentul” pentru a intra in profesie.Cei care au ales facultatea de drept avand in minte un plan bine creionat nu intampina probleme in construirea drumului catre viitoarea cariera. Călin-Ioan este unul dintre acesti tineri.Chiar daca abia a finalizat anul III de facultate, el stie ce are de facut si utilizeaza fiecare posibilitate de care dispune pentru a-si indeplini visul. Spiritul de invingator il domina inca din copilarie, din perioada in care facea sport de performanta si participa la competitii internationale de karate.

Calin nu se mai lupta in cadrul unor concursuri de karate, astazi el duce adevarate batalii in arena Dreptului, fiind implicat in foarte multe competitii de profil.


Cel mai recent succes l-a avut cu echipa BBU Law RO la “Youth Innovation Competition on Global Governance”, concurs ce s-a desfasurat in perioada 07-11 iulie 2017, in Astana din Kazakhstan. Alaturi de colegii sai, Dorin Giugi si Cristian Ioan, a reprezentat Romania la aceasta competitie internationala, Calin obtinand premiul Best Performance Player („cel mai bun parcurs individual“).


De la Informatica, la Drept

Pana sa ajunga student la Drept, Calin a parcurs mai multe etape. In timpul liceului a oscilat intre Drept si Informatica. Initial, a doua optiune a fost castigatoare, tanarul parcurgand, dupa sustinerea examenului maturitatii, doua semestre la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii Babes-Bolyai, sectia Informatica in limba engleza.

„Candva, la inceputul semestrului al II-lea de facultate, mi-am dat seama ca nu mi se potriveste si am inceput sa ma gandesc serios ca voi schimba cu totul profilul si voi studia dreptul. Atunci pot spune ca am luat decizia de a urma studii juridice si tot atunci am decis si noua facultate – Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai. Am absolvit Liceul Teoretic Nicolae Balcescu din Cluj-Napoca. Imi place sa cred ca in generatia mea a fost cel mai bun liceu din Cluj, deoarece a avut cea mai mare medie la admitere si am fost singurii din oras cu promovabilitate 100% la Bacalaureat. Am studiat la un profil real, matematica-informatica, intensiv informatica, adica un profil ce avea tangente reduse cu materiile apropiate studiilor juridice; cu 7 ore de informatica si 5 de matematica pe saptamana”, povesteste tanarul.

Si-a dorit o schimbare si nu a ezitat nicio secunda sa faca trecerea brusca de la Informatica la Drept. ”Mi-am dat seama ca in cadrul unei facultati de drept mi-as putea pune cel mai bine in valoare calitatile. Simteam ca la Drept as putea sa activez cel mai bine si cel mai eficient. Pe de alta parte, mi se parea un domeniu in care as putea sa evoluez continuu si care ofera o flexibilitate in alegerea carierei dupa absolvire”, adauga Calin.

Pentru examenul la Drept nu a avut nevoie de o pregatire speciala, parcursul sau de pana atunci ajutandu-l sa treaca cu brio peste admitere. ”Inca din gimnaziu am facut sport de performanta si participam la competitii internationale de karate (campionate europene si mondiale). Incepand cu perioada liceului si pana anul trecut am fost implicat in miscarea de dezbateri academice (ARDOR), la nivel competitional, ca membru al BBU Debate Society, ocazie cu care am participat la mai multe concursuri internationale”, mai spune studentul din Cluj-Napoca.

Niciun domeniu nu e suprasaturat de elite

Faptul ca facultatile de drept din Romania scot anual mii de absolventi nu il sperie pe Calin. Isi cunoaste foarte bine capacitatile si stie ce are de facut pentru a se impune printre lideri. In plus, ii place competitia.

„Mi se pare foarte greu de gasit o examinare care sa fie in concordanta cu ceea ce urmeaza sa invete studentul la Drept. Prin urmare, apare ca o idee buna admiterea unui numar mare de studenti si „trierea” lor pe parcursul studiilor. Inca nu stiu care ar fi solutia ideala la aceasta problematica, dar cred ca ar fi de ajutor daca s-ar gasi o posibilitate de a reduce numarul de studenti si doar pentru ca ar ajuta mult procesul educational. Un avocat clujean scria ca „niciun domeniu nu e suprasaturat de elite”. Nu-mi fac probleme pentru prietenii mei care se pregatesc intens, sunt sigur ca se vor descurca bine cu examenele de admitere. Nu cred ca este relevant numarul de absolventi, ci numarul de absolventi calitativi. Cel putin in teorie, o baza mare de selectie ar duce la o calitate mai ridicata a celor care ajung sa lucreze efectiv in domeniu, deci nu ar fi o problema neaparat”, declara tanarul.

Pentru a face fata competitiei, Calin se pregateste continuu. El incearca sa acumuleze cunostinte intr-un mod cat mai complex, sa ia contact cu cat mai multe aspecte din domeniul juridic, dar si cu elemente non-juridice pentru a capata perspective interdisciplinare.

”Mi-ar placea enorm sa ajung judecator la o curte internationala. Stiu ca posibilitatea aceasta vine doar spre apogeul carierei si sper ca atat cunostintele mele de la acel moment, cat si conjunctura sa fie propice pentru ceea ce imi doresc. In ceea ce ma priveste, nu sunt inca sigur ca imi doresc o cariera juridica clasica. Pentru mine a deveni magistrat sau avocat era cu siguranta un plan de rezerva in anul I. Atunci imi doream o cariera in diplomatie, o cariera strans legata de dreptul international, in special de dreptul international public. Acum, pot spune cu certitudine doar ca... nu exista certitudini! Pe parcursul celor trei ani am ajuns sa fiu in punctul in care pot spune ca imi plac destul de tare anumite institutii de drept, poate mai mult decat credeam ca imi vor placea atunci cand am inceput facultatea. Au ajuns sa-mi placa suficient de mult incat sa ma gandesc si la o cariera juridica clasica, unde, din nou, nu as sti clar daca m-as indrepta mai degraba spre magistratura sau avocatura. Chiar daca as alege optiunea unei cariere clasice si chiar daca as decide intre cele doua posibilitati pe care le iau in considerare – avocat sau magistrat –, inca nu stiu sigur daca as alege mai degraba judecator decat procuror sau domeniul business in detrimentul dreptului penal. Ce stiu cu o oarecare certitudine este ca mi-as dori sa am o cariera academica si mi-ar placea mult sa fiu cadru didactic la nivel universitar, la o disciplina juridica cu elemente de extraneitate. Stiind ca o astfel de ocupatie este compatibila cu toate celelalte, este si va fi mereu un deziderat. In acest context, cred ca un masterat si un doctorat ar fi un parcurs natural pentru mine, dupa sustinerea licentei”, precizeaza studentul.

Tanarul ia in calcul foarte serios si posibilitatea de a studia in strainatate, la una dintre facultatile de top. Isi doreste sa aprofundeze elemente de drept international – drepturile omului, drept international public, drept unional, drept international penal sau drept international privat. ”Mi-as dori sa urmez cursuri postuniversitare in Olanda, Marea Britanie, SUA sau chiar in Asia. As studia atat la nivel de masterat, cat si la nivel de doctorat intr-o universitate buna din strainatate si m-as intoarce in tara pentru a putea impartasi mai departe ceea ce as deprinde acolo. Din pacate, inca nu sunt convins ca, din punct de vedere financiar, studiile in strainatate imi vor fi foarte accesibile, asa ca am in vedere si programe de tip ERASMUS, ERASMUS+ sau altele asemanatoare”, mentioneaza Calin.Nu cred ca este responsabilitatea unei generatii sa aduca revirimente, la fel cum nu cred ca o singura generatie va produce mari modificari in statu-quo. Sunt de parere ca schimbarile se vor produce inevitabil daca exista un context favorabil producerii lor. Nu cred ca este o diferenta majora de generatii, ci de contexte. Prin context inteleg aici, intr-o exprimare plastica, cu trimiteri la biologie, intregul fenotip, dar cu precadere mediul ambiental (fie el de contact direct sau nu). Spre exemplu, faptul ca tinerii de acum au un acces foarte mare la informatie nu este un merit al generatiei in sine, ci al contextului – accesul din ce in ce mai facil la internet –, fiindca oricat si-ar fi dorit parintii nostri sa asculte BBC sau sa citeasca The Economist inainte de 1989, le-ar fi fost teribil de greu. Prin urmare, astept sa vad in continuare schimbarile din context, din mediu, urmand ca orice generatie care va fi parte in acel context sa se adapteze la el si sa produca schimbari majore, resimtite in societate in prezent si viitor. Cred ca marele atu al noilor generatii este tocmai faptul ca sunt mai angrenati in contextul actual, in lumea digitala care tinde sa acapareze din ce in ce mai multe domenii. Mai mult, exista un larg acces la informatie si mai multe sanse de a ajunge la o educatie de top. Un alt mare avantaj este stabilitatea Romaniei din ultimii ani. Nu am fost implicati in niciun conflict major, nu am fost afectati de vreun regim politic opresiv, nu avem crize regionale majore si chiar suntem parte la numite organizatii (UE, CEDO etc.) care au produs, in general, schimbari in bine intr-un mod accelerat. Dezavantajele cred ca ar putea veni la nivel social si, din cate cunosc, aici sunt cele mai mari critici. Se afirma ca exponentii acestei generatii nu au comportamentele pe care alte generatii le asteptau de la ei, ceea ce creeaza o „ciocnire” a viziunilor si valorilor. Cred ca este atat o schimbare de perspectiva din partea noilor generatii, cat si un oarecare conservatorism al antecesorilor. Atata timp cat concilierea este prezenta, experienta si prospetimea vor aduce un echilibru ce va favoriza dezvoltarea si evolutia sociala.

Călin-Ioan Rus, student la Facultatea de Drept din cadrul UBBSchimbarile pe care le-ar face in invatamantul superior din Romania


Călin-Ioan Rus este de parere ca multe dintre criticile aduse sistemului de invatamant superior din Romania sunt justificate. ”Totusi, vina nu apartine in intregime sistemului, ci, de multe ori, si oamenilor care incearca sa-l eludeze. Pe baza unor date empirice, as putea spune ca majoritatea covarsitoare a studentilor nu sunt interesati de redactarea corespunzatoare a dosarului de practica (aferent unei discipline creditate si obligatorii), incercand doar sa indeplineasca criteriile minimale pentru obtinerea notei dorite. Asa ca, eforturile sistemului, chiar daca nu sunt nici pe departe suficiente, pot fi, din pacate, trecute cu vederea de cei carora li se adreseaza. Pe de alta parte, este posibil ca tocmai accentul pus pe partea teoretica sa indeparteze studentul de practica si sa sedimenteze in mintea acestuia ca este mereu mai importanta stapanirea notiunilor teoretice decat aplicarea lor practica. Din pacate, cred ca am ajuns intr-un punct in care rezolvarea corecta a unor grile devine mai importanta decat solutionarea unor probleme juridice reale. De asemenea, privesc salutar proiectul demarat la Cluj in ce priveste practica profesionala. Acest proiect vine ca o continuare a programului „Ai dreptul la cariera juridica”, prin care un numar insemnat de studenti au avut sansa de a efectua stagii de practica in urma cu doi ani. Personal, cred ca ar fi inspirat ca in fiecare semestru universitar sa existe un curs de scriere juridica unde sa se redacteze acte juridice corespunzatoare disciplinelor predate in acel semestru. Chiar daca s-ar porni acest demers ca o disciplina optionala, cred ca ar ajuta mult studentii interesati de partea practica. O alta posibilitate ar fi organizarea unor cursuri optionale sau obligatorii de clinica juridica, unde studentii ar putea aplica practic cunostintele acumulate in cadrul unor procese experimentale. Ca alternative raman doar posibilitatile de a participa la diferite competitii, precum concursurile de procese simulate, sau efectuarea de stagii de practica pe cont propriu. Din pacate, mi se pare ca nici aceste activitati nu sunt promovate si sustinute suficient de sistem”, afirma Calin.

Schimbarile pe care le-ar aduce in sistemul de invatamant superior din Romania sunt multe, totusi el a nominalizat patru elemente pe care le vede vitale pentru buna desfasurare a acestui domeniu. Pe prima pozitie a indicat finantarea invatamantului superior, in general. De asemenea, extrem de importanta este finantarea cercetarii. ”Nu exista suficienta deschidere internationala. Cu rare exceptii, nu suntem suficient de prezenti la evenimente internationale, suntem competitivi doar intre noi si admiterile in Barou sau la INM ajung sa fie o referinta principala (de multe ori cam singura) in analizarea calitatii invatamantului juridic superior. Nu cred ca progresul real vine astfel. In plus, cadrele didactice tind sa fie mai degraba profesionisti ai dreptului decat dascali, ceea ce poate genera anumite avantaje, dar poate aduce cu sine si multe dezavantaje. Cred ca un echilibru mai bun la acest nivel sau solutii spre a motiva profesorii sa nu fie in principal practicieni, ci mai degraba profesori, cercetatori si doar in subsidiar practicieni ar fi de ajutor”, puncteaza tanarul.

In ceea ce priveste interesul firmelor de avocatura pentru noile generatii, Călin-Ioan Rus spune ca la nivelul Clujului nu exista aceeasi varietate pe care o au colegii sai din Bucuresti atunci cand vine vorba despre stagii de practica. ”Totusi, observ cu bucurie deschiderea pe care o prezinta societatile bucurestene pentru absolventii UBB. Cred ca atata timp cat un student isi doreste sa lucreze intr-o societate de profil inca din perioada facultatii si este o persoana ce are anumite calitati, o va putea face fara mari probleme. Eu nu mi-am dorit sa fac un astfel de pas inca, preferand sa ma dedic studiilor si altor activitati extra-curriculare, dar am colegi care reusesc sa imbine studiile cu o activitate practica part-time. Din experienta mea relativ sumara (trei stagii de practica de doua-patru saptamani), as putea spune ca implicarea de care au dat dovada societatile de avocatura a fost una mai mult decat imbucuratoare. Mai mult, si din discutiile pe care le-am purtat cu prietenii si colegii rezulta o concluzie similara: societatile de avocatura sunt interesate de tineri si ii sprijina”, subliniaza studentul clujean.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 49 / 313
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
Există viață și după orele de muncă în firmele de avocați din prima linie? Teea Eliade, avocat de Life Sciences, după ce a renunțat la viața din București și s-a apucat de programare: Manipularea și dorința de a trece peste și prin orice pentru a-ți atinge scopurile, volumul de muncă, munca peste program, neremunerată, și lipsa de respect pentru timpul personal au dus la decizia mea de a părăsi avocatura
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
Bondoc si Asociații is expanding its team. Four open positions
Clifford Chance Badea și PNSA, în ‘bucla locală’ a unei finanțări de 134 mil. € acordate de IFC și o instituție financiară italiană grupului care deține în România fabrica de roți auto din Drăgășani. Ce avocați au coordonat proiectul
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ cu privire la caracterul „oneros” al relației dintre fiscal și penal, respectiv al limitelor caracterului „devolutiv” al contestației administrative
Cu ce gânduri pornesc la drum fondatoarele firmei SIMION & BACIU | “Ne dorim clienți dornici de dezvoltare și proiecte interesante. ‘Cel mai bun’ ideal este exact ce ai acum; și idealul se va dezvolta în timp, odată cu noi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...