ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Trei studenți de la Facultatea de Drept a UBB s-au remarcat la YICGG 2017 în Kazakhstan

04 August 2017   |   BizLawyer

Premiul pentru Best Performance Player („cel mai bun discurs individual“) a fost acordat studentului român RUS Călin-Ioan.

 
 
O echipă de studenţi din anul III de studiu la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, RUS Călin-Ioan, GIURGI Dorin-Lucian și IOAN George-Cristian, a participat sub numele de BBU Law RO la Competiţia Internaţională “Youth Innovation Competition on Global Governance” – YICGG –, care s-a desfășurat în perioada 07-11 iulie 2017 în Astana, Kazakhstan, fiind găzduită de Universitatea Nazarbayev. Cei trei studenți, coordonați de lector dr. Veronica Rebreanu, au reușit să obțină rezultate remarcabile în cadrul competiției.

Premiul pentru Best Performance Player („cel mai bun discurs individual“) a fost acordat studentului român RUS Călin-Ioan.

Premiul pentru Most Valuable Project („premiul pentru cel mai bun proiect din competiție“) a fost acordat studentului IOAN George-Cristian, în urma elaborării și prezentării unui proiect fezabil, în cadrul echipei mondiale din care au mai făcut parte studenți, masteranzi și doctoranzi din alte state.


Performanța este una notabilă având în vedere atât faptul că studenții români au concurat cu studenți de la universități prestigioase, cât și luând în considerare faptul că au participat nu doar studenți de la nivel licență, ci și masteranzi sau chiar doctoranzi.

Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) este un eveniment global care are ca obiective atât crearea unui cadru de discuţii între tineri, pe teme de interes global, cât şi motivarea acestora să se dedice rezolvării unor probleme ce privesc guvernanța globală şi dezvoltarea durabilă. YICGG a fost lansată în anul 2007 la Universitatea Fudan din Shanghai (China), sponsorizată fiind de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (United Nations Development Programme) și organizată de Școala de Relații Internaționale  (School of Internaţional Relations and Public Affairs) din cadrul Universității Fudan.

În cei nouă ani de când este organizată, YICGG s-a desfășurat în diferite locuri din lume, în China și în alte țări, uneori luând în considerare locul și tema expozițiilor mondiale, cum ar fi: 2010 – Shanghai; 2015 – Milano; 2017 – Astana. YICGG reprezintă în prezent prima și singura competiţie internaţională organizată de studenți cu scopul declarat de a stimula inovaţia tinerilor în guvernanţa globală.

Competiția este una interdisciplinară, menită să aducă împreună tineri din domenii de studiu cât mai variate (juriști, economiști, politologi, ingineri, sociologi, psihologi, specialiști IT, administrație publică, jurnalism etc.). Aceștia trebuie să dezvolte, într-un termen scurt (trei zile), noi proiecte pe o temă dată, iar un juriu le va evalua constant prestația. Tema generală a YICGG 2017, pe baza căreia s-au realizat proiectele pentru prima etapă, cea scrisă, în vederea selecției participanților, a fost “Future Energy and Sustainable Infrastructure”. Tema YICGG 2017 pentru proiectul celor zece echipe mondiale a fost “Digital solutions for affordable energy”.

Pe lângă competiția propriu-zisă, participanții au avut parte și de alte activități organizate în același cadru, care nu fac parte din competiție, dar care s-au dovedit a avea un rol important în socializarea, cunoașterea reciprocă și împărtășirea unor aspecte specifice țării din care provin. Din  această categorie de activități face parte Seara culturală (high table dinner).

Etapele YICGG

YICGG este o competiție complexă, care se desfășoară pe mai multe etape, pe durata mai multor luni de zile. Etapele s-au îmbogățit și diversificat de-a lungul anilor. Iată care sunt în prezent etapele competiției:

1.    Prima etapă – etapa de selecție
Selecția participanților la YICGG 2017 a constat în evaluarea unor proiecte scrise prin care studenții trebuiau să propună soluții inovative, dar totodată fezabile, pentru a îmbunătăți situația energiei electrice și a infrastructurii în Asia Centrală. Această etapă a început în luna martie și cu întreaga selecție a durat până la începutul lunii mai 2017. Dintre toate proiectele participante, au fost selectate doar cele care reușeau să se individualizeze printr-un potențial real de a câștiga. Conform precizărilor organizatorilor, la această etapă au participat 198 de concurenți din 42 de țări, dintre care doar 66 au fost selectați și invitați să participe la următoarele etape. Echipa BBU Law RO, reprezentantă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost singura echipă din România calificată în faza finală. Studenții clujeni au venit cu o inițiativă interesantă ce propunea un tratat internațional prin care lua ființă o entitate regională, similară Uniunii Europene. Acest organism internațional ar fi putut aduce o mai bună cooperare între statele din regiune și ar fi avut posibilitatea să îmbunătățească considerabil situația statelor din zonă.

Odată selectați, competitorii au fost redistribuiți și au format noi echipe cu componență internațională. S-au constituit astfel 10 echipe mondiale, fiecare având în componență câte 7-8 membri, obiectivul principal fiind ca noii colegi să nu provină din aceeași țară, să nu vorbească aceeași limbă nativă, să nu studieze în facultăți de același profil, toți întâlnindu-se, practic, pentru prima dată în cadrul acestui proiect. În prima zi a competiției, noilor echipe li s-a comunicat tema pe care trebuiau să o aibă în vedere pentru redactarea unei noi lucrări complexe – “Digital solutions for affordable energy”.

Participanții au reprezentat 32 de țări și peste 25 de universități, printre aceștia putându-se regăsi studenți sau absolvenți ai Harvard University (SUA), Tsinghua University (China), Imperial College London (Marea Britanie), Peking University (China), London School of Economics (Marea Britanie), Fudan University (China), Free University Brussels (Belgia), National University of Singapore (Singapore), University of Latvia (Letonia), Kobe University (Japonia), National Research University (Rusia), Diplomatic Academy (Vietnam),
Ruhr-Universität Bochum (Germania), The University of Manchester (Marea Britanie), Nazarbayev University (Kazakhstan), Florida A&M University (SUA), University of Gothenburg (Suedia), Vienna University of Economics and Business (Austria) și, nu în ultimul rând, Babeș-Bolyai University (România).

2.    A doua etapă – Ignite-talk
Ignite-talk, promovată sub sloganul „Luminează-ne, dar într-un mod rapid!“, a constat într-o succesiune de prezentări. Participanții la Ignite-talk au avut la dispoziție 5 minute, timp în care fiecare dintre ei a putut să își expună o viziune proprie asupra unui aspect legat de tema generală și concentrată în 20 de slide-uri. Prezentările au fost trimise organizatorilor cu aproximativ o lună înainte de desfășurarea competiției.
La etapa Ignite-talk au participat toți membrii echipei din România, chiar dacă regulamentul prevedea că doar un membru al unei echipe era obligat să o facă.

Etapa Ignite-talk este hotărâtoare în acordarea premiului pentru Best Performance Player („cel mai bun discurs individual“). Acest premiu a fost câștigat de RUS Călin-Ioan, în urma unei prezentări, pe cât de succinte, pe atât de complexe, care a atins problematica necesității unei mai bune colaborări internaționale în zona Asiei Centrale, nevoia unor modificări privitoare la studiile universitare și modalitatea prin care concurența în domeniul educației ar putea produce reale revirimente sociale. Prezentarea a fost unanim apreciată de juriu, care a remarcat atât calitatea ideilor, cât și abilitățile oratorice ale acestuia.
Aceeași distincție a fost obținută și de PENG Bo - masterand la Fudan University, Shanghai, China.

3.    A treia etapă – World-Café
World-Café, fiind considerată una dintre cele mai complexe etape ale competiției, a constat într-o serie de discuții libere pe care echipele mondiale nou-formate le-au purtat cu membrii juriului. Fiecare discuție de acest fel se purta pe o subtemă specifică, durând maximum 15 minute, urmând apoi o rotare a echipelor astfel încât să existe o analiză a fiecărei teme alături de un membru al juriului. În această etapă tinerii au avut posibilitatea să prezinte proiectele lor și ideile lor juriului, urmând ca pe baza conversațiilor purtate să își modeleze planurile în funcție de neajunsurile și punctele forte sesizate de juriu.

Juriul a fost format din personalități reputate, dintre care îi amintim pe Dennis de Tray (Advisor to the President, researcher, former executive officer at the World Bank, former IMF Senior Representative), Kadisha Dairova (Vice President of Nazarbayev University, former diplomat),  Chen Zhimin (Associate Vice President of Fudan University), Timur Shaimergenov (Deputy Director of Library of the first President of Kazakhstan), Iveta Reinholde (Head of department of Political Science, University of Latvia), Olexandr Pidchosa (Assistant Professor of Deartment of International Finance, Taras Shevchenko National University of Kyiv), Aziz Burkhanov (Assistant Professor of Graduate School of Public Policy, Nazarbayev University), Chen Kangling (Assistant Director of China Institute), Sebastian Bersick (Chair of International Political Economy of East Asia, Faculty of East Asian Studies in Ruhr-Universität Bochum), Courtney Henderson (Academic Advisor of Berkeley College), Veronica Rebreanu (Senior Lecturer of Law Faculty of Babeș-Bolyai University), Nicola Contessi (Assistant Professor, School of Humanities and Social Sciences, Nazarbayev University), Omer F. Baris (Assistant Professor, Graduate School of Public Policy, Nazarbayev University), Tang Li (Professor, Department of Public Administration, SIRPA, Fudan University), Weng Tat Hui (Dean of Graduate School of Public Policy, Nazarbayev University).

4.    A patra etapă – proiectele finale
Ultima etapă a constat în prezentarea proiectului propus de fiecare dintre cele zece noi echipe mondiale formate. Acest ultim act a oferit studenților posibilitatea să desfășoare o muncă în echipă, indiferent de statul, orașul, universitatea, domeniul de studiu, mediul politic, mentalitățile și obiceiurile, condiția socială etc. din care făceau parte.

Fiecare echipă mondială și-a prezentat proiectul în fața juriului, având la dispoziție 15 minute. Unele echipe mondiale au ales ca prezentarea proiectului propus să fie realizată de doi-trei membri, alte echipe au ales ca fiecare membru al echipei să prezinte câte un aspect din proiect. Trebuie precizat faptul că studenții români au fost printre cei selectați de echipa mondială din care au făcut parte pentru a prezenta proiectul, remarcându-se pentru claritatea și coerența prezentării în limba engleză. 

Juriul a trebuit să țină cont de încadrarea în timpul alocat, de claritatea și fezabilitatea proiectului, de pertinența cu care vorbitorii au răspuns la întrebările juriului, precum și de modul în care s-au prezentat în fața juriului.

Această etapă s-a încheiat cu acordarea premiului pentru Most Valuable Project („cel mai bun proiect din competiție“) echipei care a propus un proiect realizabil practic și de impact; o soluție a problemelor discutate pe tot parcursul șederii participanților în Astana. Din echipa mondială declarată câștigătoare a făcut parte și studentul IOAN George-Cristian, care a participat atât la elaborarea acestuia, cât și la prezentarea lui în fața juriului. Din echipa mondială câștigătoare au mai făcut parte studenți, masteranzi și doctoranzi din: Singapore (Lim Woon Him Adeline), Rusia (Marina Kalugina), Germania (Johanna Rust), Brazilia (Maiara Folly), Lituania (Gunars Valdmanis), China (LI Xilai).

Ideea câștigătoare a fost apreciată pentru fezabilitate, originalitate și utilitate. Aceasta a propus dezvoltarea unei aplicații telefonice care să indexeze prețurile curente ale energiei electrice și să notifice utilizatorul în privința fluctuațiilor de preț. Deși nu este și cazul României, în foarte multe state, prețul energiei electrice se modifică constant, în funcție de aspecte precum cererea și oferta, condițiile meteorologice sau regimul de funcționare a centralelor din zonă. Prin intermediul aplicației, utilizatorul ar putea să facă alegeri mai inteligente în ceea ce privește consumul. De asemenea, funcția informativă putea fi coroborată cu aspecte de smart home, precum posibilitatea trecerii pe generatoarele interne ale locuinței, unde se stochează energie solară, sau energie cumpărată la un preț mai scăzut, atunci când prețurile de la furnizor cresc. Proiectul a conținut și aspecte de public policy, subliniind în special necesitatea liberalizării piețelor energiei electrice, a renunțării la prețurile pre-stabilite, dar la și subvenționările excesive, în favoarea unui preț stabilit prin efectul concurenței. O altă soluție propusă este necesitatea impunerii unei obligații legale pentru furnizor de a disemina clienților informații privind prețul curent al energiei electrice.

5.     Youth Summit on Global Governance
În ultima zi a YICGG 2017 a avut loc Summit-ul tinerilor pe tema guvernanței globale, găzduit de Pavilionul Chinei din incinta Expoziției Mondiale ”Future Energy”. La acest summit au avut loc luări de cuvânt din partea organizatorilor YICGG2017, ale reprezentanților Expoziției Mondiale, precum și o sesiune de întrebări și răspunsuri din partea participanților.

În final, s-a dat citire declarației participanților la YICGG 2017. Declarația finală a participanților la YICGG a fost prezentată de către studenta LI (Sissi) Xilai (Fudan University) și studentul RUS Călin-Ioan (UBB, Cluj-Napoca, Romania), cei care au și deschis în prima zi lucrările  YICGG2017.

6.    Vizitarea Expoziției Mondiale ”Future Energy”, Astana
După încheierea ”Youth Summit on Global Governance”, toți studenții participanți la YICGG2017 au avut marea șansă de a vizita pavilioanele Expoziției Mondiale ”Future Energy”, de a se bucura să constate cât de aproape au fost proiectele propuse de ei de realitatea propusă de statele expozante, dar și de a-și lărgi orizontul informațional cu privire la tipurile de energie utilizate în lume. Printre acestea se numără și Pavilionul României cu laserul la care lucrează Institutul de la Măgurele, București.

7.    Seara culturală
Seara culturală constă în prezentarea unor aspecte specifice țării pe care o reprezintă, de
către fiecare echipă selectată în prima etapă, prin intermediul costumelor naționale, a dansurilor, a cântecelor, a unor obiecte deosebite, a limbajului, unor prezentări video ș.a. În seara culturală participanții își fac cadouri unii altora cu obiecte aduse din țara de proveniență: vederi, dulciuri, obiecte de artizanat.

Chiar dacă seara culturală nu face parte din competiția propriu-zisă, își are importanța ei majoră în stabilirea punților de legătură internaționale, în stabilirea unor prietenii care să depășească granițele, în facilitarea colaborării și găsirea unor puncte de interes comun. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 45 / 308
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mihai Mareș, coordonator Mareș Danilescu Mareș, a devenit membru al Academiei Internaționale a Litigatorilor specializați în Infracțiuni Financiare. Colaborare cu profesioniști de top în materie de litigii
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
The Lawyer European Awards 2019: Zamfirescu Racoți & Partners are cea mai bună echipă de litigii din Europa
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...