€ 4.9695   USD 0.1182   
Home Login
Vouchere de proprietate intelectuală pentru IMM-uri prin schema de finanțare “Ideas powered for business”

26 Septembrie 2021   |   Zsófia Judit Halmágyi – Consilier în proprietate intelectuală - Simion&Baciu

În cadrul programului „Ideas Powered for Business” IMM-urile pot beneficia de o rambursare până la o sumă maximă de 1.500 EUR, prin solicitarea anumitor servicii.

IMM-urile pot solicita o subvenție sub forma unor vouchere de proprietate intelectuală în valoare maximă de 1500 Euro până la data de 30 septembrie 2021 (finalul etapei V) prin schema de finanțare „Ideas Powered for Business” pusă în aplicare de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) la inițiativa Comisiei Europene

Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” este o schemă de subvenții în valoare de 20 de milioane EUR concepută cu scopul de a oferi sprijin financiar întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din cele 27 de State Membre ale Uniunii Europene în dezvoltarea strategiilor lor în domeniul proprietății intelectuale și protejarea drepturilor lor de proprietate intelectuală la nivel național, regional sau la nivelul UE.1

În cadrul programului „Ideas Powered for Business” IMM-urile pot beneficia de o rambursare până la o sumă maximă de 1.500 EUR, prin solicitarea următoarelor servicii:

       ·          Serviciul 1: 75% reducere la servicii de prediagnoză de proprietate intelectuală (IP Scan) oferite de unele oficii naționale de proprietate intelectuală (lista oficiilor naționale participante se poate consulta aici: https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/sp2025/sme/webcorner/pdfs/List_of_NIPOs_Service1_IP_Scan.pdf). Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România nu oferă servicii de prediagnoză prin Fondul pentru IMM-uri.

       ·         Serviciul 2: 50% reducere din taxele de bază pentru cereri de înregistrare a mărcilor, desenelor și modelelor industriale naționale, regionale și UE.

Fondul vizează toate întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) cu sediul în Uniunea Europeană. Se încadrează în categoria IMM-urilor - conform definiției oficiale a IMM-urilor dată de UE în Recomandarea UE 2003/361 - întreprinderile care au mai puțin de 250 de angajați și fie au fie o cifră de afaceri anuală care nu depășește 50 de milioane EUR, fie un bilanț total anual care nu depășește 43 de milioane EUR.2

Programul de finanțare se află în ultima etapă (etapa a 5-a) care se desfășoară în perioada 1 – 30 septembrie 2021, iar subvențiile se acordă după principiul “Primul venit, primul servit”. Cererile depuse în afara intervalului deschis pentru depunerea cererilor nu vor fi luate în considerare.

IMM-urile care doresc să beneficieze de subvenție, sunt rugate să completeze și să depună formularul de cerere de subvenție online (eForm1), împreună cu documentația necesară în atenția Oficiului de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO). Formularul este accesibil aici: https://euipo.europa.eu/cosme/ro/form/sme-fund.

În cazul în care cererea depusă online este admisă, beneficiarii au la dispoziție 30 de zile de la primirea deciziei de admitere în format electronic de la EUIPO, pentru a solicita serviciul de prediagnoză de proprietate intelectuală (în cazul în care au sediul într-o țară în care este disponibil un furnizor eligibil) sau să depună cererea pentru înregistrarea mărcii, desenului sau modelului și să achite taxele oficiale corespunzătoare la oficiul național de proprietate intelectuală (la nivel național), la Oficiul Benelux pentru Proprietate Intelectuală (care include Belgia, Țările de Jos și Luxemburg; la nivel regional) sau la EUIPO (care include toate Statele Membre UE).

După plata serviciilor solicitate, este necesară transmiterea cererii de rambursare (eForm2) la linkul comunicat în decizia de subvenție, iar rambursarea se va efectua în termen de o lună, sub condiția aprobării informațiilor și documentelor depuse.

Mai multe informații despre Fondul pentru IMM-uri “Ideas Powered for Business SME Fund”, condițiile de participare și pașii procedurali pot fi consultate pe următoarele linkuri: https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/online-services/ideas-powered-for-business/; https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/online-services/sme-fund;  https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/help-sme-fund

Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” este menit să sprijine IMM-urile în materie de proprietate intelectuală și reprezintă în același timp un stimulent pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

UPDATE  -  EUIPO a hotărât deschiderea unui interval nou de depunere a cererilor de subvenție în perioada 1 – 31 octombrie 2021, iar bugetul disponibil pentru această etapă este de 10 000 000 EURO.




[1] https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/online-services/sme-fund

[2] https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/756d9260-ee54-11ea-991b-01aa75ed71a1; https://ec.europa.eu/growth/smes/sme-definition_en

Contacteaza-ne!
Trimite un email