€    USD    
Home Login
Grupul BEI a aprobat noi investiţii cu o valoare de peste 15 miliarde de euro, inclusiv în România

17 Iulie 2025   |   Agerpres

În domeniul transporturilor, BEI a convenit să sprijine noi investiţii în transportul feroviar în Estonia, Germania şi Italia, să îmbunătăţească legăturile rutiere în Polonia, România şi Moldova şi să crească eficienţa energetică a aeroporturilor din Franţa, Germania şi Spania.

Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) a aprobat un total de 15,5 miliarde euro în finanţări noi pentru a susţine creşterea afacerilor şi inovaţia corporativă, pentru a îmbunătăţi conectivitatea în transporturi şi energie, pentru investiţii în locuinţe şi pentru a întări rezilienţa la apă, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare.

Deciziile au fost luate în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie al BEI şi al Fondului European de Investiţii (FEI), desfăşurate săptămâna aceasta. Board-ul BEI a aprobat 14,5 miliarde euro în finanţări noi, iar Consiliul de administraţie al FEI a autorizat un miliard de euro pentru sprijinirea tranziţiei verzi, finanţarea capitalului de risc şi a fondurilor de investiţii private şi consolidarea fondurilor de credit privat şi a fondurilor de infrastructură.

"Aceste investiţii înseamnă să construim viitorul - de la energie curată, apă sigură şi transport mai inteligent, la locuinţe mai bune, educaţie şi inovare", a declarat preşedinta Grupului BEI, Nadia Calvino.

Consiliul de Administraţie al BEI a salutat planurile de a consolida finanţarea direcţionată pentru a sprijini rezilienţa la apă la nivel mondial. Grupul BEI este cel mai mare finanţator multilateral din lume pentru investiţii în apă. Noul Program al Grupului BEI pentru rezilienţa la apă a fost elaborat în coordonare cu Strategia pentru rezilienţa la apă a Comisiei Europene şi se preconizează că va mobiliza 40 de miliarde euro în investiţii globale în apă în următorii trei ani. Programul va creşte accesul la apă curată şi sigură, va spori rezilienţa comunităţilor şi va consolida competitivitatea sectorului european al apei.

În domeniul transporturilor, BEI a convenit să sprijine noi investiţii în transportul feroviar în Estonia, Germania şi Italia, să îmbunătăţească legăturile rutiere în Polonia, România şi Moldova şi să crească eficienţa energetică a aeroporturilor din Franţa, Germania şi Spania.

De asemenea, noile proiecte energetice aprobate vor întări reţelele electrice în Franţa, Germania şi America de Sud, vor îmbunătăţi eficienţa energetică industrială în Portugalia şi vor accelera producţia de biocombustibili în Italia.

Consiliul de administraţie al BEI a aprobat trei proiecte în domeniul locuinţelor, permiţând finanţarea mai rapidă pentru construcţia de locuinţe eficiente energetic, renovarea pentru eficienţă energetică a clădirilor existente şi instalarea de panouri solare în Germania, precum şi sprijinirea construcţiei şi renovării de locuinţe accesibile în Portugalia.

Noile finanţări aprobate de BEI vor sprijini companii din Croaţia, Italia, Polonia şi Spania, inovarea în Balcanii de Vest şi reîmpădurirea pădurilor şi zonelor umede degradate din Africa, precum şi investiţiile sectorului privat din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Aceasta include sprijin în cadrul celui de-al treilea pilon al Programului Multianual Comprehensiv al Comisiei Europene pentru Palestina.

De asemenea, au fost aprobate finanţări pentru reciclarea materiilor prime critice în Germania, producţia de îngrăşăminte cu emisii reduse de carbon în America de Sud, instalaţii inovatoare de tratare a deşeurilor în Spania şi inovaţie farmaceutică în întreaga Europă.

În ceea ce priveşte consolidarea securităţii şi apărării europene, consiliile BEI şi FEI au aprobat o listă revizuită a activităţilor excluse, extinzând eligibilităţile şi clarificând detaliile tehnice pentru a sprijini creşterea finanţării pentru proiecte selectate din domeniul securităţii şi apărării. Aceste ajustări urmează unei evaluări detaliate a pieţei, care a identificat nevoile de finanţare din industria UE, menţinând în acelaşi timp capacitatea de finanţare a Grupului BEI.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Construită în jurul a opt priorităţi principale, Banca finanţează investiţii care contribuie la obiectivele de politică ale UE stimulând acţiunile climatice şi de mediu, digitalizarea şi inovarea tehnologică, securitatea şi apărarea, coeziunea, agricultura şi bioeconomia, infrastructura socială, uniunea pieţelor de capital şi o Europă mai puternică într-o lume mai paşnică şi mai prosperă.

Contacteaza-ne!
Trimite un email