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SHEDDING LIGHT ON THE CONVENING TERM APPLICABLE FOR LIMITED 

LIABILITY COMPANIES 

 

1. Background 

As regards Romanian limited liability companies, the convening of the general assembly 

of shareholders is done in accordance with the articles of association or as provided 

under Romanian Companies Law 30/1991 (the ”Companies Law”), specifically through 

registered letter at least ten days before the date set for the general assembly. 

The Companies Law does not contain any additional provisions in order to clarify in 

what manner this term should be calculated. This is particularly important to clarify, 

seen that non-observance of the ten days term represents a violation of the legal 

provisions regarding the convening of general assemblies and can be sanctioned with 

the nullity of the shareholders resolution issued in the relevant assembly. 

Under these circumstances, if the method of convening is not clearly established and 

further detailed by the shareholders in the articles of association of the company, the 

aforementioned legal provision can lead to different interpretations regarding the exact 

moment from which the ten days term should be calculated. 

In other words, the legal provisions regulating this matter raises the question of whether 

the ten days term starts from the date of delivering the convening by registered letter or 

from the date on which a shareholder receives that letter. 

As a result of this situation, in the context of a pending litigation before the Romanian 

courts, the High Court of Cassation and Justice (the ”High Court”) was requested to 

render a decision establishing which of the two interpretations is valid. 
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2. Ruling of the High Court 

The matter regarding the interpretation of the legal provisions in question was brought 

before the High Court, which rendered the Decision no. 55 dated September 21, 2020 

and published in the Romanian Official Gazette no. 969 dated October 21, 2020 (the 

”Decision no. 55”). 

First of all, the High Court revealed that different courts of law invited to provide 

opinions in connection to the analysed matter, provided conflicting interpretations, 

which translates into a rather high risk of non-unitary practice. 

Taking into consideration all arguments presented by the parties as well as the opinions 

provided by various courts of law, the High Court rendered that the ten days term starts 

from the moment of receipt of the convening notice by a shareholder. 

To reach this conclusion, the questioned courts of law and the High Court argued that 

the intention of the legislator is to allow the shareholders to be informed in advance 

about the agenda of the general assembly in order to prepare their standings and 

ultimately their votes. A different interpretation would bring generate disruptions to the 

will of the company, which might lead to the nullity of the resolution of the general 

assembly of shareholders. 

Thus, the aforementioned term is considered to be set in favour of the shareholders, in 

order to enable them to be informed in an effective manner as regards the items on the 

agenda and to be allowed to prepare their viewpoint on the respective matters and, 

ultimately, to participate to the assembly in order to support the same via their vote. 

The contrary interpretation (i.e. that the term would be calculated from the moment of 

delivery of the convening notice) could be detrimental for example to foreign 

shareholders, where it is likely for the registered letter containing the convening notice 

to not reach them within the ten days term. In some circumstances, the convening 

notices may even reach such shareholders even after the date set for the general 

assembly. In such cases, the will of the company would not be actually met, as such 

shareholders with not be in the position to exercise their votes. 

The High Court emphasized the fact that the right to vote in a general assembly is with 

the shareholder starting with the incorporation of the company and may be expressed 

only in the general assembly. Thus, by not being informed in due time as regards the 

agenda of the assembly, the exercise of this right is infringed, as the shareholders are 

indirectly denied of the opportunity to properly exercise their vote. 

The High Court also pointed that the convening of the general assembly is an unilateral 

deed and in accordance with the Romanian Civil Code, the same must be communicated 

to the addressee, in order to generate legal effects. 
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Although this view can lead to certain difficulties in properly establishing the term prior 

to the general assembly when the convening notice should be delivered, the High Court 

argued that it is more important to inform the shareholders in a concrete and timely 

manner and doing so to enable them to exercise the right to analyse the agenda, prepare 

for the assembly and vote in accordance with their viewpoint and this can be achieved 

by calculating the term from the moment of receipt of the convening notice. 

3. Conclusions 

As a result of Decision no. 55, which has general applicability and mandatory effects, the 

differences of interpretation regarding the means of calculating the term for convening 

the general assembly of Romanian limited liability companies are eliminated. 

In practice, the shareholders will benefit from at least a ten days term before a general 

assembly in order to prepare their position in relation to the items on the agenda and to 

vote accordingly, so that the will of the company reflects the will of its shareholders. 

Consequently, the directors of limited liability companies will have to comply with this 

interpretation and convene the general assembly with the observance of the minimum 

ten days term between the receipt of the convening notice by a shareholder and the date 

on which the general assembly is held. 

Specifically, the convening notices should be sent in advance with a reasonable amount 

of time, in order to be received with at least 10 days prior to the general assembly by all 

the convened shareholders. 
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