ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer

10 Decembrie 2019   |   BizLawyer

Având în vedere creșterea numărului de litigii și resursele limitate disponibile, acest ghid reprezintă un instrument de referință și un compendiu practic în domeniul dreptului construcțiilor și al soluționării disputelor, dedicat deopotrivă practicienilor și teoreticienilor din Centrul și Estul Europei.

 
 
Ghidul Construction Arbitration in Central and Eastern Europe: Contemporary Issues, publicat de editura Wolters Kluwer sub coordonarea editorială a doi renumiți practicieni în arbitraj din România, Crina Baltag și Cosmin Vasile, abordează teme actuale din domeniul arbitrajului de construcții și al procedurilor conexe, cu accent pe Europa Centrală și de Est.

Proiectele complexe de construcții dau adeseori naștere la dispute care sunt, în mod uzual, deferite spre soluționare comisiilor de adjudecare a disputelor sau arbitrajului. Finalizarea cu succes a unui proiect de construcții este indisolubil legată de managementul riscurilor și soluționarea promptă a eventualelor litigii care ar putea apărea între părți. În acest sens, bogata experiență a practicienilor din Europa Centrală și de Est în chestiuni complexe asociate proiectelor de construcții este considerată a fi extrem de relevantă în domeniul arbitrajului internațional. Cartea tratează, din perspectivă multi-jurisdicțională, aspecte recurente în litigiile de construcții care transcend regiunile vizate de analiză. 


"Statisticile instituțiilor arbitrale din ultimii ani sunt dominate de diferende legate de proiecte de construcții. Până la această carte, puține lucrări au abordat tema arbitrajelor de construcții într-o manieră specifică, cu accent pe aspecte ce țin de specificul contractelor de construcții. Această particularitate a fost de curând semnalată de Camera de Comerț Internațională în Raportul cu privire la Arbitrajul în Construcții. Astfel încât, cu certitudine, această carte vine să raspunda unor întrebări pertinente, caracteristice arbitrajelor în domeniul construcțiilor. De asemenea, deși temele cărții sunt abordate din perspectiva practicii în Europa Centrală și de Est, acestea sunt universal valabile", a declarat av. dr. Crina Baltag.

Autorii, 27 de practicieni cu expertiză solidă în arbitraje domestice și internaționale în țările Europei Centrale și de Est, au abordat următoarele teme principale în cele 16 capitole cuprinse în ghid:

•    particularitățile probelor în disputele din domeniul construcțiilor;
•    valoarea probatorie a comisiilor de adjudecare a disputelor, precum și caracterul executoriu al acestora;
•    aspecte pluripartite determinate de participarea unor diverse părți interesate pe lângă beneficiar, contractant și subcontractanți;
•    măsuri provizorii;
•    arbitrabilitatea contractelor încheiate cu autorități publice;
•    aspecte legate de daunele-interese compensatorii;
•    modificarea în timp a legislației și a costurilor; 
•    aspecte legate de prescripție;
•    soluționarea litigiilor referitoare la proiectele de construcții pentru investiții.

Având în vedere creșterea numărului de litigii și resursele limitate disponibile, acest ghid reprezintă un instrument de referință și un compendiu practic în domeniul dreptului construcțiilor și al soluționării disputelor, dedicat deopotrivă practicienilor și teoreticienilor din Centrul și Estul Europei. 

“În ultimii ani, domeniul construcțiilor a generat cele mai multe arbitraje în zona Europei Centrale și de Est, România nefăcând excepție de la acest trend. În acest context, practicienii (avocați, arbitri, judecători, ingineri, adjudecatari și, nu în ultimul rând, constructorii și beneficiarii implicați în contracte de construcții) resimt o nevoie permanentă de acces la studii și jurisprudență relevantă pentru problemele cu care se confruntă. Totodată, în condițiile în care piața marilor proiecte de construcții (infrastructură și nu numai) este una cosmopolită, se manifestă și tendința inevitabilă de “exportare” a diverselor soluții pronunțate într-un caz dintr-o jurisdicție în alta, fenomen care ridică numeroase probleme de drept. Lucrarea își propune să ofere răspunsuri și soluții la aceste probleme: practicieni din peste 10 jurisdicții oferă răspunsuri punctuale, cu distincțiile ce se cuvin pentru jurisdicția/jurisdicțiile la care se referă, privind așa-zisele hot topics in international construction arbitration”, a adăugat av. dr. Cosmin Vasile.

Cartea este disponibilă pentru vânzare în librăria online a editurii Wolters Kluwer la următorul link.

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 53 / 60
 

Ascunde Reclama
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...