ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ileana Glodeanu, Wolf Theiss: Dacă afacerea nu e independentă și gata de a fi asimilată, structura e descurajantă pentru private equity

09 Iulie 2015   |   Andrei Cîrchelan

Cele mai mari investiții derulate de fondurile private equity anul trecut au vizat companiile de servicii (18 mil. euro) și cele de transport (17,5 mil. euro), urmate de companiile de electronice și IT (14,6 mil. euro).

Ileana Glodeanu, Partener Corporate/M&A Wolf Theiss Bucuresti

 
 
Milioane de euro disponibile în fondurile de private equity nu intră în companiile din economia locală, pentru că fondurile sunt mai precaute iar companiile locale nu sunt pregătite pentru colaborare, reiese din declarații făcute de avocata Ileana Glodeanu, partener Wolf Theiss.

Foarte puține afaceri de familie sunt curtate cu succes de private equity, pentru că trebuie să fie un anume tip de business și trebuie să înțeleagă ce reprezintă private equity, care e scopul, etc.”, a declarat Glodeanu.

Anul trecut fondurile de private equity au investit în 19 companii românești aproape 78 milioane de euro, ceea ce reprezintă un avans față de suma totală de 70 milioane de euro investită în 2013, potrivit datelor asociației de profil EVCA. Suma este însă mult mai mică decât cea de 294 milioane de euro investită de fonduri în 2008, momentul de vârf al investițiilor private equity în companiile Românești.


Avansul din 2014 ar sugera apetit în creștere pentru fondurile de private equity, în timp ce vârful din 2008 ar sugera existența unui potențial masiv.

Cu toate acestea, ”e dificil să pregătești o afacere propriu-zis pentru vânzare. Am văzut multe afaceri integrate în structura de grup, iar compania target nu era standalone. Această structură poate fi descurajantă, dacă afacerea nu este independentă și gata de a fi asimilată”, a mai spus Glodeanu, adăugând că ”antreprenorii trebuie să fie conștienți și educați, să știe ce vând și să înțeleagă, să pregătească afacerea pentru vânzare”.

Cele mai mari investiții derulate de fondurile private equity anul trecut au vizat companiile de servicii (18 mil. euro) și cele de transport (17,5 mil. euro), urmate de companiile de electronice și IT (14,6 mil. euro). La celălalt capăt al spectrului, nu s-a înregistrat nicio investiție în companii din agricultură, produse industriale, chimicale și imobiliare.

Aceasta nu e o dificultate întâlnită doar la antreprenori. Am văzut de asemenea multe business-uri dependente de multinaționale. Am fost implicați într-o tranzacție pe care o negociem deja de un an, printre altele intrucat multinaționala are o afacere care nu e separată si independentă”, a adăugat Glodeanu.

O altă dificultate în atragerea fondurilor private equity este precauția fondurilor, după criza economică globală. Avocata spune că, deși a participat și la o tranzacție pe care a încheiat-o în trei săptămâni, s-a întâmplat și să participe la negocieri care au durat doi ani de zile, fără un rezultat concret.

Am încheiat o tranzacție chiar și în trei săptămâni, însă la celălalt capăt al spectrului am văzut negocieri de doi ani de zile, neîncheiate cu o tranzacție. Clientul a renunțat la negocieri, iar după încă un an a revenit cu o nouă propunere. Putem spune că negocierile unei tranzacții durează în medie șase luni, dar durata depinde de multi factori”, a declarat avocata.

Aici ar interveni și modul în care decurg negocierile pe partea de consultanță. Antreprenorii locali preferă de multe ori să colaboreze în toate lucrurile cu un singur avocat sau o singură firmă de avocatură, chiar dacă experiența necesară diferă între activități.

Antreprenorii din păcate nu ajung mereu să acceadă la consultanți profesioniști în cadrul unei tranzacții. Există acum o tendință în care unii antreprenori merg spre profesioniști, iar avocații și fondurile derulează un proces constant de educație în această privință. Mulți antreprenori merg în continuare pe formula în care folosesc aceiași avocați, cu care au o relație tradițională, pentru toate chestiunile juridice, chiar dacă diferă complexitatea și nevoia de specializare”, a explicat Glodeanu.

Chestiunea succesiunii

Tot antreprenorii sunt reticenți în a aduce în compania pe care au creat-o, poate, de la zero, oameni de la un fond de investiții sau profesioniști în management, care ar putea să pună sub semnul întrebării deciziile luate sau modul de a face business.

Sunt generații mai vechi active în diverse sectoare care acum nu mai au membri ai familiei cărora să le predea afacerea. Nedorind să aducă management profesionist în companie, și neavând căror membri ai familiei să le predea afacerea, respectivii antreprenori merg spre insolvență. Sunt și cazuri cu povești de succes, cu tranziții reușite, pe perioade de șapte – zece ani, în domeniul farmaceutic, de exemplu”, a zis avocata.

O altă categorie de antreprenori în care succesiunea prezintă dificultăți o reprezintă acei oameni din IT, de exemplu, care pornesc de la o idee și o dezvoltă în primele etape, dar se opresc înainte de a ajunge la un nivel industrial.

În a doua categorie avem un alt tip de probleme de succesiune, legate de zona in care antreprenoriatul activeaza. Ne uităm de exemplu la cateva companii de IT pentru investigatii de due dilligence. Mulți dintre antreprenorii tinerei generații sunt interesați de IT, dar după ideea inițială nu investesc în partea de producție sau in general in zona de industrie”, a mai spus Glodeanu.
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11 / 20
 

Ascunde Reclama
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
SIMION & BACIU câștigă premiul ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2022. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din cadrul firmei se remarcă printr-o combinație echilibrată de precizie profesională, un serviciu client personalizat și un mod de gândire care ia în considerare întreg contextul de business al clientului. Abilitățile și dedicarea echipei au făcut posibilă obținerea acestei distincții
Avocații din practica de Dispute Resolution & Litigation de la Mitel & Asociații lucrează cu motoarele turate | Magda Dima (Partener), coordonatoarea departamentului: „Tabloul litigiilor” arată promițător ca volum, complexitate și tonus al echipei. Firma a obținut rezultate remarcabile, anul acesta, în spețe sofisticate
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA | “Probleme practice în legătură cu existența și efectele convenției arbitrale”
RTPR a asistat BERD în finanțarea de 25 mil. EUR acordată Băncii Transilvania
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Secretarul Arbitral (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...