ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum si-a modelat cariera Iulia Vass, avocatul promovat coordonator al practicii de achizitii publice dintr-o firma mare, chiar din perioada stagiaturii. ELSA, rampa de lasare intr-un parcurs atipic

10 Iunie 2015   |   Stefania Enache

Avocatul care astazi „se bate” de la egal la egal cu cei mai puternici profesionisti din Drept a avut o studentie „activa”.

 
 
Iulia Vass, Managing Partner al firmei VASS Lawyers, s-a intalnit “din intamplare” cu avocatura, iar atunci a realizat ca in spatele profesiei pe care o considera “plictisitoare, rigida, formala” stau provocarea, creativitatea, atentia la detalii, etica personala. A descoperit un domeniu in care regula numarul unu este profesionalismul.

Perspectiva unei cariere internationale in domeniul dreptului international si, in special, al drepturilor omului, dar si pasiunea pentru istorie si limba romana au fost motoarele care i-au indreptat pasii catre Drept.

Alegerea Universitatii Bucuresti a fost insa un adevarat act de curaj. ”Se spunea in Zalau ca pentru ardeleni e imposibila admiterea la Facultatea de Drept din Bucuresti, datorita competitiei acerbe si a examenului de admitere substantial diferit fata de cel din Cluj. Cu multa munca, cu incurajarea si sprijinul parintilor, dar si cu ajutorul profesoarelor Maria Pop (istorie) si Eugenia Pop (limba romana), am demonstrat insa ca “cine nu risca, nu castiga”. A fost prima importanta lectie de viata invatata: daca iti doresti cu adevarat ceva si muncesti din greu pentru acel obiectiv, el poate fi atins indiferent de ce spune gura targului”, povesteste Managing Partner-ul VASS Lawyers.


Experienta ELSA

Avocatul care astazi „se bate” de la egal la egal cu cei mai puternici profesionisti din Drept a avut o studentie „activa”. Nu s-a multumit sa fie studentul care isi imparte timpul exclusiv intre cursuri, biblioteca si casa. „M-am implicat cu mult entuziasm si in activitatea ELSA si am participat la conferinte internationale la New York, Coimbra, Varsovia sau Geneva. In ELSA am demonstrat din nou ca „imposibilul” e „posibil” atunci cand am organizat prima scoala internationala de drept la Bucuresti (cu participarea unor somitati internationale din domeniul dreptului umanitar, inclusiv a subsecretarului general ONU, Olara Otunnu), dar si cand am fost primul roman ales in Biroul International ELSA din Bruxelles, unde am lucrat timp de un an dupa absolvirea facultatii”, explica Iulia Vass.

De asemenea, profesorii pe care i-a avut la cursurile de la Facultatea de Drept au facut-o sa dezvolte o mare pasiune pentru dreptul administrativ si pentru dreptul european. ”Foarte utila a fost si intalnirea cu profesorii exceptionali din cadrul programului L.L.M in Public Procurement Law and Policy, Sue Arrowsmith si Peter Trepte, figuri centrale ale dreptului european al achizitiilor publice”, mai spune Iulia.
 

Un sfat pentru cei tineri

Sfatul meu este sa constientizeze ca isi pot construi cariera pe o fundatie solida, respectiv cunostinte temeinice si multa munca, si ca nu este nevoie sa renunte la principii pentru a avea succes in aceasta profesie. Sa inteleaga ca a apus vremea avocatilor rechini si a venit vremea avocatilor profesionisti, loiali si de caracter.
 

O aventura, o incercare


Uitandu-se in spate, Iulia nu se sfieste sa recunoasca faptul ca drumul sau in profesia de avocat a inceput ca „o aventura”. ”Prima intalnire cu avocatura a fost o intamplare, deoarece la intoarcerea de la Bruxelles inca imi doream sa lucrez in domeniul dreptului international. Am fost insa invitata la un interviu de o casa de avocatura si asa a inceput profesia mea de avocat: ca o aventura, o incercare. Dupa o luna - doua, am realizat ca imi formasem o impresie total gresita despre aceasta profesie: crezusem ca e plictisitoare, rigida, formala. Avocatii cu care am colaborat in primii ani mi-au deschis portile spre un nou univers: am descoperit o profesie provocatoare, in care creativitatea, atentia la detalii, profesionalismul, etica personala si, foarte important, experienta mea internationala au capatat cu adevarat valoare”, arata avocatul.

Perioada sa de mentorat n-a fost una lunga, dar a fost intensa, momentele parcurse ajutand-o sa-si cimenteze cariera ulterioara. ”Am fost un „ucenic” foarte sarguincios si dedicat, cu multe idei si initiative de succes, dar rebel si independent in actiune. Munca multa, dedicarea totala fata de profesie, dar si abilitatile de leadership si management „invatate” in ELSA, au condus la un parcurs mai putin comun in avocatura. Chiar daca eram inca stagiar, in 2006, anul adoptarii actualului pachet legislativ din domeniul achizitiilor publice, am devenit coordonator al departamentului de achizitii publice intr-o importanta firma de avocatura din Bucuresti, formandu-mi la scurt timp propria echipa. E drept ca a trebuit sa fiu autodidacta in acest nou domeniu, insa experienta deja dobandita in contracte, infrastructura, concurenta sau dreptul muncii au reprezentat un bun punct de plecare”, sustine Iulia.

Astazi conduce o firma tanara, dar cu mare „greutate” pe piata avocaturii de business, mai ales in zona achizitiilor publice. Spune raspicat faptul ca nu regreta nici un moment din cariera sa, deoarece „fiecare etapa, mai grea sau mai usoara, a contribuit la ceea ce sunt si fac acum”. Mai mult, este convinsa ca daca nu alegea avocatura, tot nu renunta la ideea de afacere proprie, antreprenoriatul fiind zona cea mai potrivita pentru ea.

Rolul mentorului


Afacerea pe care o coordoneaza a ajutat-o sa se dezvolte ca om si ca profesionist, punand-o in situatia de a „imbraca” la randul sau haina de mentor. Afirma cu multa mandrie ca o incanta enorm aceasta postura. ”Imi place postura de mentor, chiar daca implica o mare responsabilitate. Performanta “ucenicului” depinde si de capacitatea mentorului de a-i descoperi si slefui talentul, calitatile, dar si de a-i diminua, ameliora minusurile. E nevoie insa de multa munca, rabdare, perseverenta, empatie si perspicacitate. Nu exista doi ucenici la fel si, prin urmare, si metodele de invatare trebuie adaptate stilului fiecarui avocat, pentru a-l putea indruma pe o cale profesionala de succes”, mentioneaza Iulia.

Atunci cand alege sa indrume un tanar are cateva criterii foarte importante de care tine cont: originalitatea, inteligenta, integritatea si harnicia. ”Imi place sa lucrez cu tineri entuziasti, pasionati si inovativi; cu tineri care nu renunta la greu, care inteleg ca succesele deosebite se obtin doar cu multa munca si care nu aleg calea cea mai usoara spre succes; cu tineri care nu au nevoie sa fie incorsetati in ierarhii stricte si conformiste pentru a performa si care inteleg ca flexibilitatea inseamna in fapt responsabilizare. In ceea ce priveste procesul de selectie a tinerilor stagiari, participantii din cadrul programului VASS Lawyers Academy au cu siguranta un mare atu”, subliniaza Managing Partner-ul VASS Lawyers.

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10 / 13
 

Ascunde Reclama
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023, raport CMS & Mergermarket | Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Horea Popescu, Coordonatorul practicii la nivel CEE: Activitatea în regiunea noastră a avut o creștere constantă de aproximativ 10%. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
SIMION & BACIU câștigă premiul ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2022. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Avocații și consilierii în proprietate intelectuală din cadrul firmei se remarcă printr-o combinație echilibrată de precizie profesională, un serviciu client personalizat și un mod de gândire care ia în considerare întreg contextul de business al clientului. Abilitățile și dedicarea echipei au făcut posibilă obținerea acestei distincții
Avocații din practica de Dispute Resolution & Litigation de la Mitel & Asociații lucrează cu motoarele turate | Magda Dima (Partener), coordonatoarea departamentului: „Tabloul litigiilor” arată promițător ca volum, complexitate și tonus al echipei. Firma a obținut rezultate remarcabile, anul acesta, în spețe sofisticate
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA | “Probleme practice în legătură cu existența și efectele convenției arbitrale”
RTPR a asistat BERD în finanțarea de 25 mil. EUR acordată Băncii Transilvania
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Secretarul Arbitral (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...