ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ileana Glodeanu, Wolf Theiss: Dacă afacerea nu e independentă și gata de a fi asimilată, structura e descurajantă pentru private equity

09 Iulie 2015   |   Andrei Cîrchelan

Cele mai mari investiții derulate de fondurile private equity anul trecut au vizat companiile de servicii (18 mil. euro) și cele de transport (17,5 mil. euro), urmate de companiile de electronice și IT (14,6 mil. euro).

Ileana Glodeanu, Partener Corporate/M&A Wolf Theiss Bucuresti

 
 
Milioane de euro disponibile în fondurile de private equity nu intră în companiile din economia locală, pentru că fondurile sunt mai precaute iar companiile locale nu sunt pregătite pentru colaborare, reiese din declarații făcute de avocata Ileana Glodeanu, partener Wolf Theiss.

Foarte puține afaceri de familie sunt curtate cu succes de private equity, pentru că trebuie să fie un anume tip de business și trebuie să înțeleagă ce reprezintă private equity, care e scopul, etc.”, a declarat Glodeanu.

Anul trecut fondurile de private equity au investit în 19 companii românești aproape 78 milioane de euro, ceea ce reprezintă un avans față de suma totală de 70 milioane de euro investită în 2013, potrivit datelor asociației de profil EVCA. Suma este însă mult mai mică decât cea de 294 milioane de euro investită de fonduri în 2008, momentul de vârf al investițiilor private equity în companiile Românești.


Avansul din 2014 ar sugera apetit în creștere pentru fondurile de private equity, în timp ce vârful din 2008 ar sugera existența unui potențial masiv.

Cu toate acestea, ”e dificil să pregătești o afacere propriu-zis pentru vânzare. Am văzut multe afaceri integrate în structura de grup, iar compania target nu era standalone. Această structură poate fi descurajantă, dacă afacerea nu este independentă și gata de a fi asimilată”, a mai spus Glodeanu, adăugând că ”antreprenorii trebuie să fie conștienți și educați, să știe ce vând și să înțeleagă, să pregătească afacerea pentru vânzare”.

Cele mai mari investiții derulate de fondurile private equity anul trecut au vizat companiile de servicii (18 mil. euro) și cele de transport (17,5 mil. euro), urmate de companiile de electronice și IT (14,6 mil. euro). La celălalt capăt al spectrului, nu s-a înregistrat nicio investiție în companii din agricultură, produse industriale, chimicale și imobiliare.

Aceasta nu e o dificultate întâlnită doar la antreprenori. Am văzut de asemenea multe business-uri dependente de multinaționale. Am fost implicați într-o tranzacție pe care o negociem deja de un an, printre altele intrucat multinaționala are o afacere care nu e separată si independentă”, a adăugat Glodeanu.

O altă dificultate în atragerea fondurilor private equity este precauția fondurilor, după criza economică globală. Avocata spune că, deși a participat și la o tranzacție pe care a încheiat-o în trei săptămâni, s-a întâmplat și să participe la negocieri care au durat doi ani de zile, fără un rezultat concret.

Am încheiat o tranzacție chiar și în trei săptămâni, însă la celălalt capăt al spectrului am văzut negocieri de doi ani de zile, neîncheiate cu o tranzacție. Clientul a renunțat la negocieri, iar după încă un an a revenit cu o nouă propunere. Putem spune că negocierile unei tranzacții durează în medie șase luni, dar durata depinde de multi factori”, a declarat avocata.

Aici ar interveni și modul în care decurg negocierile pe partea de consultanță. Antreprenorii locali preferă de multe ori să colaboreze în toate lucrurile cu un singur avocat sau o singură firmă de avocatură, chiar dacă experiența necesară diferă între activități.

Antreprenorii din păcate nu ajung mereu să acceadă la consultanți profesioniști în cadrul unei tranzacții. Există acum o tendință în care unii antreprenori merg spre profesioniști, iar avocații și fondurile derulează un proces constant de educație în această privință. Mulți antreprenori merg în continuare pe formula în care folosesc aceiași avocați, cu care au o relație tradițională, pentru toate chestiunile juridice, chiar dacă diferă complexitatea și nevoia de specializare”, a explicat Glodeanu.

Chestiunea succesiunii

Tot antreprenorii sunt reticenți în a aduce în compania pe care au creat-o, poate, de la zero, oameni de la un fond de investiții sau profesioniști în management, care ar putea să pună sub semnul întrebării deciziile luate sau modul de a face business.

Sunt generații mai vechi active în diverse sectoare care acum nu mai au membri ai familiei cărora să le predea afacerea. Nedorind să aducă management profesionist în companie, și neavând căror membri ai familiei să le predea afacerea, respectivii antreprenori merg spre insolvență. Sunt și cazuri cu povești de succes, cu tranziții reușite, pe perioade de șapte – zece ani, în domeniul farmaceutic, de exemplu”, a zis avocata.

O altă categorie de antreprenori în care succesiunea prezintă dificultăți o reprezintă acei oameni din IT, de exemplu, care pornesc de la o idee și o dezvoltă în primele etape, dar se opresc înainte de a ajunge la un nivel industrial.

În a doua categorie avem un alt tip de probleme de succesiune, legate de zona in care antreprenoriatul activeaza. Ne uităm de exemplu la cateva companii de IT pentru investigatii de due dilligence. Mulți dintre antreprenorii tinerei generații sunt interesați de IT, dar după ideea inițială nu investesc în partea de producție sau in general in zona de industrie”, a mai spus Glodeanu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11 / 20
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
Filip & Company și Linklaters au asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de euroobligațiuni în valoare de 3,5 mld. €. Clifford Chance, alături de bănci
RTPR, alături de Rodbun Grup într-o finanțare de 84,5 mil. lei primită de la un sindicat bancar. Daniel Muntean, CEO-ul companiei finanțate: Experiența amplă și energia echipei RTPR ne-au ajutat să încheiem cu succes această nouă tranzacție
Țuca Zbârcea & Asociații, suport juridic pentru Coca-Cola HBC România în tranzacția cu HEINEKEN România. Partenerul Horia Ispas a coordonat echipa în proiectul Stockday
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
Studiu Refinitiv | Q1 2021, cea mai solidă creștere pentru fuziuni și achiziții din toate timpurile. Activitatea de M&A a crescut cu 94% la nivel global, iar în Europa avansul a fost de 23%. Mai multe firme de avocați cu prezență la București strălucesc din nou în clasamentele globale și europene
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
Clifford Chance a asistat băncile intermediare la listarea CTP pe bursa Euronext Amsterdam
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...