ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum să străbați în doar 3 ani drumul de la intrarea în Baroul din Paris, la poziția de partener într-o firmă de avocați din capitala Franței. Traseul absolut remarcabil al Anamariei Toma-Bianov, românca tenace care a uluit juriul francez la intrarea în profesia de avocat

05 Octombrie 2016   |   Stefania Enache

Astazi, Anamaria Toma-Bianov este avocat definitiv in Baroul Paris si partener al firmei BÉLOT MALAN & ASSOCIÉS, o pozitie in care se regasesc foarte putini profesionisti din Romania.

Anamaria Toma-Bianov (prima din dreapta), frumoasa romanca intrata in randurile avocatilor cu senioritate din Paris

 
 
Tinerii care se pregatesc pentru debutul in viata profesionala se plang de multe ori ca nu au repere adevarate, ca nu au modele care sa le fie exemplu si de la care sa invete. Anamaria Toma-Bianov, prin povestea ei, vine sa contrazica astfel de conceptii. Tanara care si-a inceput cariera in Romania, la Universitatea Transilvania din Brasov, si care astazi munceste umar la umar cu elita avocaturii din Europa, reprezinta un model la care noile generatii ar trebui sa se raporteze.

Parcursul academic si profesional urmat de Anamaria arata ca poti reusi in viata atunci cand muncesti, cand studiezi si faci ceea ce iti place. Succesul nu vine peste noapte, ci reprezinta rezultatul unor eforturi sustinute, dar si rezultatul unor decizii luate la timp. “Parcursul meu profesional poate parea eterogen la o privire superficiala, cu toate acestea fiecare din etapele de formare si activitate propriu-zisa profesionala si-a avut rolul sau bine determinat in conturarea actualei cariere”, povesteste tanara, care spune ca, oriunde se va deplasa si activa profesional in aceasta lume, va ramane cetatean roman si avocat in Baroul Paris.


Profesia care a trimis-o catre avocatura

Astazi, Anamaria Toma-Bianov este avocat definitiv in Baroul Paris si partener al firmei BÉLOT MALAN & ASSOCIÉS, o pozitie in care se regasesc foarte putini profesionisti din Romania. Pentru a ajunge insa aici, ea a avut de trecut mai multe obstacole, deloc usoare. 

In momentul in care a optat pentru o facultate, nu a ales domeniul Dreptului. A preferat cursurile Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, specializarea romana-engleza. Dupa absolvire, si-a inceput parcursul de profesor, ramanand in cadrul Universitatii Transilvania, la inceput ca si cadru didactic asociat (octombrie 2000-septembrie 2002), iar ulterior (incepand din octombrie 2002) cadru didactic titular pe discipline de comunicare la programul de studiu - Drept (Retorica si teoria argumentarii, Legal English). „Disciplinele aplicative de comunicare sunt discipline transversale, care solicita specialistului venit din sfera studiilor lingvistice o intelegere adecvata a domeniului in care isi aplica cunostintele. Dorinta de a ma perfectiona in activitatea profesionala si de a propune curricula care sa se suprapuna ideal peste cerintele studentilor mei a fost cea care m-a determinat sa incep studiile de drept. Odata incepute, nu le-am mai abandonat, fiind determinata sa-mi construiesc o cariera in drept”, explica Anamaria.

Optiunea pentru specializarile urmate in domeniul dreptului a avut la baza un proces cat se poate de natural, axat pe criterii de afinitate. ”Pasionata de multi- si interlingvism, multi- si interculturalism, de unitatea si diversitatea sistemelor juridice, ca si de fragmentarea societatii globale, am favorizat specializarile in drept international si european, atat in cadrul programului de masterat cat si, ulterior, in cadrul scolii doctorale. Conflicts of laws, conflicts of treaties, forum shopping, law shopping, etc. s-au aflat in permanenta in centrul preocuparilor mele de studiu si, hazard sau nu, au devenit recurente in actuala mea activitate profesionala”, precizeaza tanara.

O teza de doctorat cu o tema „norocoasa”

In paralel cu activitatea profesionala si-a continuat si pregatirea academica, fiecare dintre etape jucand un rol extrem de important in formarea sa ulterioara. „Inainte de a oferi raspunsul la intrebarea ’cum am ajuns avocat la Paris?’,  voi face o incursiune in perioada cea mai draga din evolutia mea profesionala: perioada studiilor doctorale. In anul 2010 mi-am inceput doctoratul sub indrumarea domnului prof. univ. dr. Nicolae Voiculescu, fiind din primul an de studiu bursiera a Academiei Romane, Institutul de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu” intr-un proiect POSDRU ce avea ca principal obiectiv pregatirea complexa a cercetatorilor proveniti din domenii eterogene de studiu (drept, stiinte economice, medicina, etc.) in materia sigurantei si securitatii alimentare. Principala constrangere, pe care toti doctoranzii bursieri am avut-o, a fost aceea de a ne adapta tema de cercetare exigentelor proiectului. In cazul meu, constrangerea s-a dovedit o reala oportunitate, permitandu-mi sa-mi canalizez cercetarea intr-o ramura a dreptului international fata de care am manifestat dintotdeauna interes, dar care era mai putin studiata in Romania: dreptul international economic, mai specific dreptul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC)”, spune Anamaria.

Timp de trei ani a studiat conflictele inter- si intrasistemice rezultate din interactiunea regimului multilateral de comert cu regimurile regionale concordante, precum si cu regimurile de protectie a drepturilor omului, in materia sigurantei si securitatii alimentare. „Singurul regret este ca din ratiuni ce tin de economia tezei de doctorat nu mi-am putut extinde cercetarea si inspre dreptul international al investitiilor, o alta subramura a dreptului international economic, asa cum este si dreptul OMC. Dincolo de acest regret, trebuie sa recunosc ca limitarea tezei la dreptul OMC a reprezentat o solutie pragmatica de compromis: din punct de vedere strict cantitativ, cazuistica Organului de Reglementare a Diferendelor (ORD) al OMC este mult mai generoasa in materia sigurantei si securitatii alimentare, decat precedentele tribunalelor arbitrale de investitii”, subliniaza avocata.

Si-a urmat sotul in Franta, dar si-a urmarit visul

In octombrie 2013, la o luna de la sustinerea tezei de doctorat, a intervenit o alta schimbare in viata sa si a trebuit sa plece in Franta pentru a-si acompania sotul „impatriat” la sediul societatii-mama al companiei multinationale pentru care lucreaza. „Ajunsa la Paris, unul dintre marile centre de practica in domeniul dreptului international si al afacerilor internationale, mi-am propus sa profit de aceasta unica sansa si sa-mi realizez un vis: acela de a deveni avocat care practica dreptul comertului international”, puncteaza tanara.

Decizia a fost minutios analizata si planuita, iar Anamaria si-a oferit doi ani pentru a deveni avocat definitiv in baroul Paris. Termenul a fost unul curajos, avand in vedere ca doi ani este perioada de timp necesara pentru a trece de la statutul de avocat stagiar la cel de avocat definitiv, conform programului national francez de formare profesionala a avocatilor. In plus, romanca intra nu numai intr-un mediu lingvistic si cultural nou, dar si intr-un sistem de drept la fel de nou. ”Mi-am oferit la acel moment doi ani pentru a deveni avocat definitiv in baroul Paris, un obiectiv extrem de ambitios. Si spun asta pentru ca mi-a fost dat sa intalnesc persoane care si-au exprimat scepticismul cu privire la o eventuala reusita precum si pentru ca am vazut persoane care au fost nevoite sa abandoneze. Iar in categoria acestora din urma includ si avocati straini rezidenti in Franta, care exercita profesia sub titlul profesional din statul de origine si care doresc sa devina membri ai unui barou francez”, detaliaza avocata.

Din nou la scoala

Pentru a-si atinge obiectivul, care la prima vedere poate parea nerealist, s-a inscris la Ecole de Formation professionnelle des Barreaux de la Cour d'Appel de Paris  (EFB). „Este cel mai important dintre cele unsprezece centre regionale de formare profesionala de avocati (CRFPA) din Franta, si, daca ar fi sa-i credem pe cei aflati la conducerea EFB, cea mai mare scoala de avocatura din lume. De altfel, ar fi si greu de contrazis in conditiile in care in tarile de common law nu exista centre similare de formare profesionala a avocatilor. EFB este un centru deschis experientelor internationale, care promoveaza programe de schimburi internationale, precum si stagii internationale, care incurajeaza „elevii avocati” (n.r. traducerea mot à mot a terminologiei franceze folosita pentru avocatii stagiari) care doresc sa se specializeze in drept international si afaceri internationale, oferind in cele sase luni dedicate fundamentarii cunostintelor de baza module optionale de cursuri practice, adaptate cerintelor celor care profeseaza „à l'international”. De altfel, EFB solicita elevilor avocati ca, in masura posibilului, sa-si previzioneze parcursul profesional si sa-si desfasoare stagiile obligatorii in coerenta cu specializarile urmate in domeniul dreptului si cu traseul profesional proiectat”, detaliaza avocata.

Urmarind sa aiba o coerenta a parcursului profesional, si-a propus sa-si desfasoare stagiile obligatorii in medii care sa favorizeze aplicarea dreptului international. „In consecinta, stagiul PPI (n.r. sase luni de stagiu PPI - proiect pedagogic individual - stagiu care se desfasoara intr-un cadru diferit decat cel al unui cabinet de avocat, cu exceptia situatiei in care cabinetul de avocatura se afla intr-un alt stat decat Franta, si sase luni de stagiu in cabinet de avocati) l-am desfasurat in cadrul Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei in Republica Franceza, unde am luat contact cu dreptul diplomatic si consular si unde mi-am putut valorifica si cunostintele de drept international privat, de drept francez si drept roman. Cat priveste stagiul obligatoriu intr-un cabinet de avocatura, obiectivul meu, concretizat in cele din urma, a fost acela de a-mi desfasura practica intr-un cabinet de „talie umana” specializat in domeniul de nisa al dreptului international al afacerilor (in terminologia anglo-americana, intr-un „boutique law firm”), alaturi de avocati cu o  relevanta experienta in tranzactii internationale, litigii transnationale, arbitraj international. Din punctul meu de vedere, un cabinet de talie umana reprezenta solutia ideala pentru a-mi urmari obiectivul de a fi implicata cat se poate de activ si constant in munca si rutina profesiei de avocat. Iar asteptarile mi s-au confirmat, fiind din prima zi de stagiu implicata in dosare, negocieri, stabilirea strategiilor contencioase si de arbitraj, redactarea de acte juridice, la inceput sub permanenta observatie a asociatilor cabinetului, iar ulterior castigandu-mi autonomia de lucru”, explica Anamaria.

Examenele pentru admiterea in Baroul Paris

Intervalul iulie-septembrie 2015 a fost perioada examenelor pentru obtinerea CAPA (Certificat d'Aptitude à la Profession d'Avocat), iar din 6 octombrie 2015 Anamaria Toma-Bianov este titulara certificatului de competenta care permite accesul in profesia de avocat. „A urmat apoi perioada negocierii conditiilor de integrare intr-o structura existenta de exercitare a avocaturii, in toata aceasta perioada continuand sa lucrez pentru cabinetul in care mi-am desfasurat stagiul, iar ulterior semnarii contractului de asociere am urmat procedurile administrative de inscriere in Baroul Paris. La 4 februarie 2016, am depus juramantul si de la aceeasi data sunt inscrisa pe lista Ordinului avocatilor din Paris”, declara romanca.

Chiar daca pregatirea pentru admiterea in Baroul Paris a insemnat mult efort si multa munca, Anamaria nu a renuntat la activitatea de cercetare, in perioada mai 2014 – octombrie 2015 fiind beneficiara unei burse de cercetare postdoctorala in cadrul unui contract POSDRU privind modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european. ”Tema de cercetare postdoctorala a reprezentat-o aplicarea privata a dreptului concurentei in Uniunea Europeana. In principal, alegerea temei a fost dictata de considerente de noutate (la acea data proiectul Directivei actiunilor in despagubire aflandu-se in dezbaterile ocazionate de procedura ordinara de adoptare a actului european). In subsidiar, mi-am propus sa profit de avantajul de a ma afla in Franta, o tara care, chiar daca nu se afla pe podiumul statelor europene sub aspectul cantitatii precedentelor in materie, cunoaste astfel de actiuni si, de asemenea, are specialisti de notorietate internationala in dreptul concurentei. In plus, aspect pe care nu l-am putut previziona la momentul la care mi-am ales tema de cercetare, in cabinetul de avocatura m-am intalnit cu dosare in care, printre altele, am fost nevoiti sa abordam si aspecte ce tin de „private enforcement of competition law”. Rezultatele cercetarii au fost diseminate in articole publicate in reviste si volume ale unor conferinte internationale, precum si intr-o carte de specialitate publicata in Romania, la editura Universitara”, mentioneaza avocata.

Crearea si consolidarea unei cariere profesionale

Pe tot traseul urmat pana acum, Anamaria a intrat in contact cu persoane care i-au influentat intr-un fel sau altul traseul profesional. De la unii a avut de invatat, de la altii a inteles ce inseamna sa muncesti ca avocat.
„Inca de la inceputul carierei universitare din Brasov am interactionat cu avocati care se bucura de notorietate, locala sau nationala, in domeniul lor de interventie. De altfel, pentru o scurta perioada de timp, intrerupta ca urmare a plecarii mele in Franta, am colaborat cu centrul teritorial Brasov al INPPA, contribuind alaturi de o frumoasa si devotata echipa de avocati la formarea avocatilor stagiari. La Paris am intalnit avocati care se bucura de notorietate internationala, dar asta pentru ca practica la nivel international. Obligatia deontologica de confraternitate ma impiedica sa divulg nume fara a cere in prealabil permisiunea. In consecinta, ma voi rezuma la a spune doar ca am intalnit avocati  - care asistau sau reprezentau partea adversa in dosarele cabinetului, sau care exercitau misiunea de arbitri in tribunalele arbitrale constituite pentru a solutiona diferendele in care clientii cabinetului erau implicati, pentru a nu-i uita pe cei care s-au dedicat formarii profesionale a elevilor avocati ai EFB din promotia mea (promotia Jean-Yves Le Borgne) - al caror nume imi era cunoscut doar din tratatele, cartile, articolele de specialitate pe care le studiasem anterior in Romania”, subliniaza avocata.

Toate aceste intalniri, toate aceste intamplari din viata sa si toate aceste etape pracurse pas cu pas inseamna de fapt crearea si consolidarea unei cariere profesionale. „Ultimul examen pe care l-am sustinut in vederea obtinerii CAPA cred ca-mi va ramane intotdeauna in memorie. A fost examenul la care a trebuit sa prezint raportul stagiului petrecut in Ambasada Romaniei din Republica Franceza. Un astfel de examen se deruleaza dupa un model bine determinat: in fata juriului iti prezinti evolutia profesionala, incepand cu studiile si terminand cu activitatea profesionala, motivezi alegerea locului de desfasurare a stagiului pentru a demonstra coerenta traiectului profesional, prezinti experienta acumulata pe parcursul stagiului, precum si modul in care o astfel de experienta va putea fi valorizata ulterior in activitatea profesionala, dupa care raspunzi intrebarilor venite din partea membrilor juriului. Neasteptat, m-am aflat in fata unui juriu extrem de curios si interesat sa afle cat mai multe despre Romania, despre sistemul nostru de drept, care mi-a pus foarte multe intrebari legate de relatiile bilaterale romano-franceze, despre activitatea desfasurata in Ambasada, despre provocarile activitatii consulare si mai ales intrebari legate de mine, de parcursul meu profesional in Romania si in Franta, toate acestea fara niciun fel de prejudecata sau stereotipie. La final, mi-au cerut sa le confirm ca intr-adevar ma aflam doar de doi ani in Franta si ca nu am mai trait si nici studiat anterior in Franta, pentru a concluziona, dupa confirmarea primita din partea mea, ca este absolut remarcabil ce am realizat intr-un timp atat de scurt. Am fost complet dezarmata in fata unei astfel de concluzii, asta poate pentru ca pana la acel moment nu avusesem ocazia sa-mi evaluez parcursul profesional in Franta si sa emit vreo judecata de valoare in privinta acestuia. Pe de alta parte, nici nu ma asteptam de la o astfel de apreciere venita din partea unui juriu francez. Cei care au trecut printr-o procedura de evaluare „à la française”, sunt sigura ca vor intelege de ce nu am avut astfel de asteptari”, declara Anamaria.

De altfel, tinerei profesioniste de origine romana ii este greu si astazi sa se pronunte in legatura cu perioada petrecuta in Franta. „Daca ar trebui sa o caracterizez, as spune probabil ca a fost un moment de nebunie. Daca as fi putut cunoaste la momentul la care mi-am impus obiectivul de a deveni avocat la Paris toate provocarile carora a trebuit sa le fac fata, probabil ca l-as fi abandonat. Astazi insa, privind retrospectiv experienta pariziana, am convingerea ca, daca intr-o zi va trebui sa o iau de la capat, in orice colt al lumii, o voi face fara nicio ezitare”, subliniaza romanca.

Partener al firmei BÉLOT MALAN & ASSOCIÉS


Avand in spate un parcurs academic si profesional de exceptie, Anamaria Toma-Bianov este astazi partener al firmei BÉLOT MALAN & ASSOCIÉS. Colaborarea cu acest cabinet de avocatura a inceput inca din perioada sa de stagiu. „De la data la care mi-am finalizat stagiul pana la data la care a devenit efectiva integrarea mea ca asociat (conform datei inscrierii pe lista Ordinului avocatilor din Paris), am continuat sa lucrez in cabinet in calitate de of counsel”, mentioneaza avocata.

Firma BÉLOT MALAN & ASSOCIÉS este specializata in dreptul afacerilor, iar activitatea tinerei profesioniste din Romania vizeaza interventia in arbitraje internationale, atat comerciale, cat si de investitii, in tranzactii transnationale si in dosare ce releva campul de aplicare a dreptului concurentei. „Clientii pe care-i asist sunt intreprinderi publice si private, antreprenori, persoane fizice si juridice interesate de mediul afacerilor internationale, de schimburile comerciale internationale, de investitii straine directe si care desfasoara o activitate economica transnationala sau urmaresc sa se dezvolte la nivel international. In arbitrajele de investitii, pana in prezent, am consiliat, asistat si reprezentat statul respondent”, arata avocata.

Referindu-se la faptul ca are statut de partener al firmei, Anamaria spune ca integrarea ca asociat, intr-un cabinet existent, a unui avocat aflat in primul sau an de definitivat este o practica neuzuala. „Pentru a avea o idee despre ineditul situatiei, la momentul la care mi-am depus dosarul de inscriere in Ordinul avocatilor din Paris, persoana care verifica conformitatea acestuia a ramas blocata in fata contractului de asociere. Am fost prin urmare indrumata spre „responsabilii cu asociatii” ai Ordinului avocatilor pentru a mi se valida dosarul. Aceeasi surpriza am intalnit-o din partea avocatului raportor. Iar astfel de perceptii nu se opresc aici. In continuare intalnesc persoane care-si exprima uimirea in fata unei astfel de ascensiuni rapide sau care ma intreaba daca sunt cu adevarat un asociat, suspectand probabil vreo simulatie”, nuanteaza tanara.

De altfel, cazul sau nu este unul obisnuit pentru ceea ce se intampla in avocatura din Franta. „Din ceea ce cunosc, politica de promovare a unui avocat colaborator ca si asociat variaza in functie de tipul, talia, structura firmei de avocatura. Criteriile de promovare pot fi sau nu transparente, dar si acestea, precum si modul in care sunt aplicate in practica variaza de la cabinet la cabinet. Pentru cabinetele de afaceri internationale, politica de asociere variaza si in functie de nationalitatea cabinetului. Astfel, cabinetele anglo-saxone valorizeaza vechimea si experienta traita in interiorul cabinetului, in timp ce cabinetele americane sunt mai mult interesate de rentabilitatea asocierii. Pentru cabinetele franceze, factorul uman s-ar parea ca joaca un rol decisiv. O deviza pe care o intalnesti frecvent in cabinetele franceze este: „Il faut avoir des valeurs communes pour espérer rejoindre le 'partnership' d’un cabinet”. In fata bogatiei semantice a sintagmei „valori comune”, s-ar putea sa realizezi ca criteriile de asociere franceze sunt mult mai difuze. Asta pentru a nu ne mai pune intrebarea: cam cat de vizibile sunt, pentru partenerii existenti, aceste valori comune ale aspirantului la asociere intr-un „Big Four”? In fine, rare sunt cazurile de recrutare a asociatilor din exteriorul firmei de avocatura, cu toate acestea, daca exista un interes economic si/sau imagologic, se recurge si la astfel de practici. Avocat colaborator sau avocat asociat, din punctul de vedere al rolului tehnic, nimic nu ne diferentiaza. Pentru un asociat, insa, a fi un bun tehnician al dreptului nu este suficient. Un asociat este un antreprenor si trebuie sa dezvolte axa comerciala a cabinetului”, precizeaza avocata.

Munca unui partener intr-o astfel de firma incepe la ora 9.00 dimineata si se poate intinde undeva dupa ora 20.00. In acest interval au loc sedinte, analize ale unor dosare, discutii cu clientii sau corespondentii cabinetului din alte colturi ale lumii. Masa de pranz se strecoara si ea undeva intre o convorbire telefonica si un calup de e-mailuri. Este important de precizat insa ca programul unei zile nu este niciodata acelasi. Totul depinde de dosarele in lucru, de clienti, etc.


„Ce i-a determinat pe Frédéric Bélot si Alexandre Malan sa-mi propuna sa ma asociez? Pentru a putea oferi un raspuns corect, in conditiile in care sintagma „valori comune” mi se pare mai dificil de decriptat, le-am adresat separat intrebarea. Amandoi au raspuns in esenta acelasi lucru, desi nu exact in aceeasi forma. Pentru a sintetiza: capacitatea de a lucra in mediul afacerilor internationale, de a ma adapta diferentelor de cultura de business, de a depasi prejudecatile inerente interactiunii dintre medii, modele si culturi de business diferite si de a oferi solutii juridice adaptate necesitatilor persoanelor care isi conduc afacerile in afara granitelor nationale.
Anamaria Toma-Bianov, partener Bélot Malan & Associés


BÉLOT MALAN & ASSOCIÉS evalueaza rentabilitatea deschiderii de noi birouri in Sud-Est-ul Europei


Cabinetul Bélot Malan & Associés este o AARPI (L’Association d’Avocats à Responsabilité Professionnelle Individuelle). Aceasta forma autohtona de exercitare a profesiei de avocat este foarte similara LLP-ului (limited liability partnership) din dreptul englez. Data fiindu-i supletea, AARPI-ul reprezinta structura de exercitiu adoptata de numeroase cabinete mari de avocatura si, in particular, de cabinetele internationale implantate in Franta care sunt nevoite sa gestioneze schimbari frecvente de asociati.Cabinetul Bélot Malan & Associés este specializat in dreptul afacerilor. Avocatii cabinetului sunt implicati in activitatea de consiliere, asistare si reprezentare a clientilor, in mare parte companii straine si franceze din sectorul industriei, sectorul agro-alimentar si al asigurarilor, in materii ce se circumscriu dreptului afacerilor, atat public, cat si privat.

Avand o intensa activitate internationala, pentru a-si putea acompania in mod adecvat clientii care nu sunt localizati doar in Franta, cabinetul dispune de o retea considerabila de corespondenti in lumea intreaga, in special in Europa de Est si Centrala, Africa si Orientul Mijlociu.

„In afara biroului din Paris, cabinetul mai are birouri in Bordeaux (Franta) si Riga (Republica Letonia), iar in prezent evaluam rentabilitatea deschiderii de noi birouri in Sud-Est-ul Europei si in Europa de Est. In biroul din Paris isi desfasoara preponderent activitatea cei trei asociati ai cabinetului, spun preponderent pentru ca, spre deosebire de avocatii colaboratori ai cabinetului, asociatii se deplaseaza intre cele trei birouri, atunci cand este necesar. Si pentru a completa tabloul biroului de la Paris, tot aici isi desfasoara activitatea si doi colaboratori. Stagiarii joaca si ei un rol important, de altfel ei reprezinta baza de recrutare a viitorilor colaboratori si/sau corespondenti,” subliniaza Anamaria.

Proiecte in Romania

Bélot Malan & Associés are proiecte legate de Romania, unele aflate intr-un stadiu mai avansat, de discutii, negocieri in vederea implementarii, altele doar in faza exploratorie. „In stadiul in care ne aflam in prezent cu proiectele pe care speram sa le punem in aplicare in Romania, cabinetul nu este nevoit sa apeleze la „legal outsourcing”. Cand situatia se va schimba, personal ma voi simti onorata sa colaborez cu cabinete din Romania”, afirma avocata.

De altfel, cabinetul are un portofoliu de clienti francezi si straini (originari din Africa, Centrul si Estul Europei, statele baltice, Asia) care activeaza in sectorul industriei, sectorul agro-alimentar sau sectorul asigurarilor, pe care-i consiliaza si asista in proiectele lor de dezvoltare in plan international. „Printre acestia, se afla si societati care sunt interesate de piata romaneasca, fie ca piata de desfacere, fie ca piata de achizitii, fie ca piata de capital sau societati care cauta parteneri de afaceri in vederea unei joint venture. In egala masura, ne dorim sa acompaniem societati romanesti care urmaresc sa-si intensifice schimburile comerciale internationale sau sa-si dezvolte afacerile in afara perimetrului national”, subliniaza Anamaria.

Atunci cand resursele devin limitate intr-un perimetru geografic, le cauti in exterior

Avocata insista asupra faptului ca firmele de avocatura franceze care practica in domeniul afacerilor internationale nu se pozitioneaza doar pe o piata nationala, ci pe una globala. „O astfel de viziune poate fi o reminiscenta a culturii colonialiste franceze, precum poate fi si o forma de adaptare la constrangerile concurentei acerbe care exista la Paris. Atunci cand resursele devin limitate intr-un perimetru geografic, le cauti in exterior: o conditie a supravietuirii. Daca va voi spune, doar pentru a da un exemplu, ca la Paris intalnesti cabinete specializate in dreptul public al afacerilor, care practica cu predilectie in materia PPP-urilor in Africa, veti intelege de ce avocatii francezi de business nu cunosc o limitare geografica a activitatii lor profesionale. Piata avocaturii de business din Romania este o reflexie fidela a mediului de afaceri din Romania. Acum vreo doi ani, cand citeam articolele din presa romaneasca, aveam perceptia ca asist la o canibalizare a pietei avocaturii de business: cabinete prestigioase se bateau pe acapararea putinelor tranzactii care existau pe piata, practicand onorarii de dumping. Iar in rest, afacerile pareau sa se invarta in sfera insolventei si a penalului. Tragi-comic, dar cu toata deferenta pentru specialistii in insolventa si drept penal al afacerilor, o augmentare a dosarelor de acest tip nu transmite semnale pozitive pentru potentialii investitori straini. Din fericire, in ultimii doi ani se poate constata un reviriment al mediului de afaceri si asta ma face sa afirm ca piata romaneasca de avocatura este promitatoare”, subliniaza Anamaria Toma-Bianov.

Proiectele importante in care s-a implicat

Referindu-se la cele mai importante proiecte in care s-a implicat, avocata nominalizeaza cazul in care a reprezentat un stat respondent intr-un arbitraj international de investitii, pe care l-a castigat intr-un stadiu incipient al procedurii, recuperand toate costurile de arbitraj, inclusiv onorariile de avocat. ”In acest dosar am fost 100% implicata, de la momentul la care a trebuit sa prezentam oferta de servicii clientului, in vederea negocierii si incheierii contractului de reprezentare juridica, pana la momentul ultimei corespondente cu tribunalul arbitral inainte de redactarea sentintei. Pentru ca sentinta nu este publica, nu pot oferi detalii suplimentare. Pot spune doar ca am avut un aport considerabil in reusita acestui dosar. Inainte de a deveni asociat, cabinetul nu a asistat sau reprezentat clienti romani, desi a avut dosare legate de Romania, fie prin teritorialitatea afacerii sau nationalitatea societatilor cu care clientii cabinetului se aflau in relatii comerciale. In prezent, cabinetul are printre clientii sai si societati romanesti”, precizeaza tanara profesionista din Romania.

Gandul ii este tot acasa

Intrebata daca se gandeste sa revina acasa, Anamaria a confirmat imediat. Mai mult, a precizat ca se va intampla in scurt timp. „Raspunsul meu ar putea parea bulversant pentru multi avocati, care ar putea sa nu inteleaga de ce m-am supus voluntar „supliciilor” prin care am trecut ca sa devin avocat in Franta, in conditiile in care oricum ma intorc in Romania. Pentru a ma justifica: in niciun moment nu mi-am creat si dezvoltat cariera in Franta cu gandul ca o sa mi-o permanentizez pe teritoriul francez. Am ajuns la Paris insotindu-mi sotul in cariera sa profesionala si voi pleca la sfarsitul misiunii sale. Dar asta nu presupune si o ruptura a legaturii mele profesionale cu Parisul. Asa cum cetatenia ma leaga in permanenta de Romania, si profesia ma va lega de Paris. Oriunde ma voi deplasa si activa profesional in aceasta lume, voi fi cetatean roman si avocat in Baroul Paris. Avocatii de business au marele avantaj de a se bucura de aceeasi mobilitate pe care afacerile o au intr-o economie globala, pentru ca know-how-ul lor poate fi transferat si adaptat exigentelor de pe o piata locala. Un avocat care practica in dreptul international nu va dezarma in fata unei legi aplicabile straine, din contra, va incerca sa-i identifice avantajele. In plus, avocatii de business au la dispozitie instrumentele juridice internationale care au fost create pentru a facilita comertul international, incluzand aici si modalitatile alternative de solutionare a disputelor care pot aparea intre partile unor raporturi juridice de comert international. In situatia in care voi concluziona ca deschiderea unui birou al cabinetului BELOT MALAN & ASSOCIES, in Romania, nu reprezinta un proiect fezabil, ma voi orienta spre acea firma de avocatura care-mi va permite sa-mi continuu cariera in mediul afacerilor internationale”, puncteaza Anamaria.

Profesia de avocat in Franta


Anamaria Toma-Bianov aminteste faptul ca profesia de avocat a cunoscut, incepand cu anii '80, mutatii si transformari considerabile in Franta. „Aceasta profesie continua sa se diversifice si sa se inscrie din ce in ce mai vizibil pe o piata de drept mondializata, si in consecinta sa fie expusa in mare masura concurentei mondiale. Aceleasi transformari le cunoaste si profesia de avocat in Romania, chiar daca, prin raportare la experienta franceza, ne aflam poate intr-un stadiu mai putin avansat al evolutiei profesiei”, spune avocata.

Tanara atrage atentia ca metodele de lucru ale cabinetelor de avocati din Franta depind considerabil de tipologia acestora. „Pentru a ma folosi de o tipologie cat se poate de simplista, la Paris pot fi identificate trei mari familii de cabinete de avocati:  (1) „les Big Four”, (2) cabinetele internationale si (3) cabinetele franceze, generaliste sau specializate”, mai spune Anamaria, care precizeaza faptul ca in Franta, ca si in Romania, modul si structurile de exercitare a profesiei variaza considerabil de la Capitala la provincie. ”Si este absolut normal sa fie asa, in conditiile in care aproximativ 25.000 de avocati, din cei 60.000 inscrisi pe listele barourilor franceze, isi desfasoara activitatea profesionala la Paris. Prin urmare, mai mult de o treime din numarul total al avocatilor sunt concentrati in capitala Frantei, pentru a avea o idee asupra concurentei reale la care sunt expusi”, subliniaza avocata.

In categoria „les Big Four” intra Ernst & Young Société d’Avocats, PwC Société d’Avocats, Fidal (ce a apartinut in trecut de reteaua KPMG) si Taj (care face parte din reteaua Deloitte Touche Tohmatsu Limited). Aceste cabinete, de o talie impresionanta, s-au creat si dezvoltat in complementaritatea departamentelor de audit a marilor companii internationale, prin urmare dreptul fiscal reprezinta o specializare privilegiata, urmat de dreptul afacerilor. Dupa cazul Enron, reguli stricte incadreaza relatia cabinetelor de avocati cu societatile de audit din cadrul aceluiasi grup, legea franceza a securitatii financiare, echivalenta legii Sarbanes-Oxley din Statele Unite, impunand separarea activitatilor de audit si consiliere.

Cabinetele internationale, in mare parte anglo-saxone si americane, printre care si cateva exceptii frantuzesti (Gide Loyrette Nouel, De Pardieu Brocas Maffei sau Lefèvre Pelletier), au o activitate centrata pe dreptul afacerilor si, destul de frecvent, contencios si arbitraj. Sunt cabinete de talie importanta, care-si regrupeaza resursa umana in functie de specialitate in departamente, si care trateaza in mod regulat dosare transfrontaliere  si transversale.

Cabinetele franceze, atat generaliste, cat si cele specializate, isi partajeaza activitatea intre consiliere si contencios. Talia lor variaza considerabil, si in functie de aceasta si modul de organizare si functionare.
Cabinetele de talie importanta si-au adaptat metodele de lucru dupa modelul managementului corporatist. Logica antreprenoriala s-a impus in quasi-totalitatea cabinetelor de drept al afacerilor pariziene, care in fata concurentei au fost nevoite sa-si rationalizeze metodele de lucru. Pentru un avocat de business, competentele tehnice nu mai reprezinta principalul atu. Fara a abandona valorile care confera originalitate profesiei, cabinetele de avocati au devenit din ce in ce mai sensibile la teme precum management organizational, comunicare organizationala, gestiunea resursei umane si business development.

„Cat priveste modul de asistare al clientilor si acesta a evoluat considerabil in timp. Clientii sunt din ce in ce mai exigenti in termeni de reactivitate, disponibilitate, expertiza, nu numai juridica, ci si sectoriala. Isi doresc ca nevoile lor sa fie ascultate, ca avocatul sa le cunoasca si sa le inteleaga specificitatea activitatii economice sau modelul de business, pentru a le oferi solutii pragmatice, perfect adaptate si care sa le fie comunicate intr-un limbaj accesibil. In fata unor astfel de constrangeri, cabinetele de avocatura sunt nevoite sa inoveze. Si aici nu am in vedere doar inovatiile juridice, care sunt absolut firesti, in conditiile in care dreptul trebuie adaptat schimbarilor din mediul afacerilor, ci si inovatiile in materie de oferta de servicii sau in metodele de lucru, utilizate atat intern, cat si in relatie cu clientii”, a conchis Anamaria Toma-Bianov.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 7 / 27
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Schoenherr a asistat Nofar Energy în achiziția unui parc fotovoltaic de 73 MW. Monica Cojocaru, partenerul care a coordonat echipa: În ultimii doi ani, am acordat asistență juridică în peste 20 tranzacții de M&A derulate pe piața energiei. Majoritatea proiectelor se referă la parcuri solare și eoliene
  INTERVIU | Casiana Dușa, avocat cu practică în Dubai și specializare în „Islamic Law”, a înființat Romanian Arab Investments House pentru a sprijini comunitatea de business musulmană cu interese în România și antreprenorii români care doresc să se extindă în Orient. ”Interacțiunea între mediul de afaceri, societate și principiile islamice stabilește premisele pentru o investiție durabilă în orice jurisdicție”, spune absolventa de Drept care a aprofundat în Emirate principiile Sharia și mecanismele financiare islamice
  Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului la începutul anului 2023 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Cum s-a reașezat piața în trei ani de crize, într-o comparație la nivelul anilor 2023 ̸ 2020
  Autoritățile europene de supraveghere a protecţiei datelor cu caracter personal au aplicat, în 2022, amenzi GDPR în valoare de 2,92 miliarde Euro – o creștere cu 168% față de anul precedent, conform firmei globale de avocatură DLA Piper
  LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Pharma & Public Procurement Team)
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
  POPESCU & ASOCIAȚII a început anul în forță, după un parcurs excepțional în 2022, când echipa s-a consolidat prin cooptarea unor avocați de elită și a obținut victorii răsunătoare pentru clienți, care i-au adus și un important premiu european | Octavian Popescu, Managing Partner: Suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor. Investiția în oameni este și va rămâne primul nostru obiectiv
  Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică fondului Rockpool Investments cu privire la investiția în EC Electronics. Echipa, coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner)
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
  Bulboacă & Asociații a asistat sindicatul de bănci care a acordat o importantă extensie a facilităţilor de credit Grupului Carmistin. O echipă extinsă de avocați experimentaţi în domeniile bancar şi imobiliar au asigurat succesul tranzacției cu un nivel ridicat de sofisticare a documentaţiei și o structură complexă a mecanismelor de finanțare și garantare
  Banking & Finance | Avocații Stratulat Albulescu au asistat clienții în finanțări de peste 100 mil. € în 2022. De vorbă cu Cristian Vlaicu, Partener și coordonator al practicii, despre cele mai interesante proiecte și tendințele observate
  Schoenherr lansează a doua ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟. Studenții la Drept pot câștiga premii totale de 18.000 lei
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...