ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anton:Trebuie să exploatăm gazele din MareaNeagră,dar nu cred că trebuie să deschidem complet piaţa şi să dăm toate gazele

29 Ianuarie 2018   |   Ioana Duta

"Gazele din Marea Neagră: sigur, trebuie să ne ocupăm de ele, să le exploatăm. Nu sunt adeptul unui monopol. Dar nici nu cred că trebuie să deschidem complet piaţa şi să dăm în Europa toate gazele româneşti.

 
 
Ministrul propus al Energiei, Anton Anton, a declarat luni, la audierile din comisiile parlamentare reunite, că susţine exploatarea gazelor din Marea Neagră, însă acest lucru trebuie făcut în aşa fel încât România să obţină un profit maxim.

"Ministerul Energiei va milita pentru o piaţă concurenţială. Ministerul Energiei va milita pentru o piaţă deschisă şi o piaţă conexată la Europa. Dar - şi aici răspund la mai multe întrebări - vă dau un exemplu legat de minele de uraniu. Avem resurse. Aduceţi-vă aminte că am avut petrol atât de mult încât un întreg război mondial s-a ţinut cu petrol românesc şi, după ce s-a terminat războiul mondial, noi ce am făcut, cumpărăm petrol. Eu cred că azi avem resurse pe care trebuie să le gospodărim corect, astfel încât să ne rămână şi nouă. La minele de uraniu, de exemplu, trebuie să avem nişte mine pregătite ca oricând să extragem uraniu şi să cumpărăm uraniu de la alţii, pentru că avem fabrică de prelucrare la Feldioara şi aia trebuie să funcţioneze bine şi putem vinde combustibil, adică putem vinde inteligenţă, nu mai vreau să vindem materie primă, ci produse finite", a arătat Anton.


El a militat pentru prudenţă în ceea ce priveşte exploatarea resurselor.

"Gazele din Marea Neagră: sigur, trebuie să ne ocupăm de ele, să le exploatăm. Nu sunt adeptul unui monopol. Dar nici nu cred că trebuie să deschidem complet piaţa şi să dăm în Europa toate gazele româneşti. Pentru că toată lumea o să facă aşa. Aşa cum eu spun acum că nu vreau să exploatez resursele mele de gaze, aşa spun toţi, că nu vreau să exploatez resursele pentru că acestea sunt strategice. Nu e mai bine să cumpăr?", a arătat ministrul propus.

Anton a amintit că americanii, înainte de prima criză a petrolului, au cumpărat petrol, iar când a venit criza, au deschis nişte sonde şi au trecut cu bine momentele critice.

Întrebat de deputatul PNL Virgiu Popescu dacă strategia sa este de a conserva resursele, Anton a răspuns: "Nu, nu am exprimat chestia asta. Trebuie să facem o exploatare raţională, din care să rezulte nu să exploatăm fără niciun fel de raţiune resursele şi să le vindem ca resursă, ci cred că trebuie să facem în aşa fel încât din resursele noastre să facem un profit maxim. O parte să le exploatăm, o parte să le conservăm, nu ştiu, că nu pot eu acum să dau această soluţie".

Totodată, el a mai spus că energia este un domeniu extrem de important, care necesită o strategie naţională la care ministerul va lucra în perioada următoare. Întrebat când ar putea fi gata strategia, Anton a răspuns că şi-ar dori ca acest lucru să se întâmple mâine. "Eu am elaborat două strategii în domeniul de cercetare şi fiecare dintre ele a durat doi ani, pentru că am făcut-o profesionist", a mai spus ministrul propus.

El a adăugat că proiectul de strategie elaborat în 2016 nu poate fi aplicat. "Trebuie să facem o strategie cumsecade. Există un colectiv în minister care a lucrat la strategie şi este aproape gata. O strategie fără un parteneriat cu Ministerul Mediului nu există", a susţinut Anton.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 7832 / 18074
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
LegiTeam | Bondoc & Asociații is expanding its team
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...