ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Câciu: Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control; criticile Consiliului Fiscal, pertinente

18 August 2022   |   Agerpres

Întrebat dacă România se poate confrunta cu riscul unei crize economice, demnitarul a subliniat că actualul Guvern acţionează în mod strategic pentru a ţine lucrurile sub control, dar nu a negat faptul că pot apărea "riscuri de gen recesionist".

 
 
Execuţia bugetară la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control însă criticile Consiliului Fiscal sunt pertinente şi trebuie luate în calcul, a declarat joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în conferinţa de presă organizată după şedinţa de Guvern în care a fort aprobată prima rectificare bugetară din acest an.
 
"Criticile Consiliului Fiscal întotdeauna le-am considerat pertinente şi trebuie luate în calcul, pentru că există totdeauna riscuri în execuţia bugetului general consolidat. Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control. Aţi văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară în curând şi execuţia la 7 luni şi o să vedeţi că suntem sub 2% din PIB. Este imperios necesar ca Guvernul şi noi toţi să ţinem cont şi de riscurile asupra cărora Consiliul Fiscal atrage atenţia, inclusiv la nerealizarea unor venituri, dar şi la realizarea unor cheltuieli suplimentare. Scopul pe care ni-l asumăm este să menţinem deficitul la 5,84%. Ideea de bază este aşa: noi avem o serie de pachete de sprijin, măsuri care sunt direcţionate către populaţie şi către economie. Este evident că nu începi o austeritate din perspectiva asta, în sensul de a nu mai finanţa economia şi cetăţenii atâta timp cât ai asumat pachetele de sprijin. Acoperirea acelor pachete de sprijin ne conduce la menţinerea deficitului ca pondere în PIB, pentru că acesta e un angajament cu Comisia Europeană, dar evident că pe parte nominală cifrele se raportează la PIB-ul nominal şi atunci ai o creştere aritmetică a deficitului", a explicat Câciu.
 
Întrebat dacă România se poate confrunta cu riscul unei crize economice, demnitarul a subliniat că actualul Guvern acţionează în mod strategic pentru a ţine lucrurile sub control, dar nu a negat faptul că pot apărea "riscuri de gen recesionist".
 
"Situaţia este complicată încă de la preluarea mandatului actualului Guvern. Era complicată şi înainte, a devenit mai complicată mai ales din februarie când a apărut şi conflictul din Ucraina. Cred că în fiecare zi acest Guvern a acţionat pas cu pas, dar într-un mod strategic de a ţine toate lucrurile sub control. Există riscuri, nu suntem într-o oază în care suntem feriţi de riscurile apariţiei unor elemente de presiune, de exemplu recesioniste. Acestea sunt anticipate pas cu pas, pentru că trebuie să te uiţi cum funcţionează anumiţi indicatori, cum sunt cei proxi, şi vă dau un exemplu la care toată lumea se uită - producţia industrială în scădere. Asta arată că vom avea o dificultate, cel puţin pe trimestrul III - trimestrul IV, şi trebuie să iei nişte măsuri să revigorezi acea zonă, astfel încât pierderile de conjunctură să nu se resimtă în efect orizontal. Deci, riscuri de gen recesionist sunt", a spus ministrul de resort.
 
Acesta s-a adresat şi analiştilor economici, cărora le-a transmis "să fie puţin mai cumpătaţi în aprecieri" şi să nu mai prezinte "scene apocaliptice".
 
"Mi-ar plăcea, totuşi, ca şi analiştii economici de la noi să fie puţin mai cumpătaţi în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul să anunţăm o stagnare pe trimestrul II. Da, există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. Tocmai de aceea, cel mai important lucru este recuperarea întârzierilor pe zona de investiţii, ce ne poate aduce într-un perimetru de echilibru şi de ţinere sub control a unor situaţii, având în vedere factorul de multiplicare al investiţiilor atât publice, dar şi încurajarea investiţiilor private. Un alt motiv pentru care am suplimentat pe partea aceasta de investiţii private cu un miliard de lei. Interesul nostru este ca economia să funcţioneze", a menţionat Adrian Câciu.
 
Consiliul Fiscal apreciază că deficitul bugetar plauzibil de a fi atins, în metodologie cash, s-ar situa la circa 7% din PIB, faţă de 5,84% din PIB în proiecţia bugetară rectificată, acest sold negativ luând în considerare venituri obţinute din suprataxare de peste 12,8 miliarde de lei şi cheltuieli totale către furnizorii de energie de aproximativ 7,4 miliarde de lei.
 
În Opinia pe marginea proiectului de rectificare bugetară, CF atrage atenţia asupra faptului că, pe partea de venituri bugetare, este probabilă manifestarea unui gol de venituri de aproximativ 9 miliarde de lei comparativ cu ţintele asumate în proiect, reprezentând circa 0,66% din PIB, în timp ce, pe partea de cheltuieli, instituţia a identificat o subdimensionare de 6,2 miliarde lei, adică 0,45% din PIB.
 
Guvernul a aprobat joi prima rectificare bugetară din acest an, prin care veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei iar cheltuielile cu 33 miliarde de lei. Deficitul bugetului general consolidat rămâne la 5,8% din PIB.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2667 / 8645
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...