ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Companiile de distribuţie de bunuri cer autorităţilor prorogarea termenului pentru depunerea solicitărilor pe Măsura 3 - ajutoare de investiţii

25 Ianuarie 2021   |   Agerpres

Ordonanţa de urgenţă nr. 130/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19, a fost modificată anul trecut, în decursul a cinci luni de zile, prin alte două OUG-uri (nr. 174 şi nr. 199), precum şi prin Legea nr. 220/2020.

 
 
Asociaţia Companiilor de distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) solicită autorităţilor prorogarea termenului de 29 ianuarie pentru depunerea solicitărilor pe Măsura 3 - ajutoare de investiţii de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri, notificarea Comisiei Europene a prevederilor Legii nr. 220/2020 prin care se modifică OUG nr. 130/2020, şi aplicarea Legii nr. 220/2020 prin care se aprobă OUG nr. 130/2020, se arată într-un comunicat remis, duminică, spre publicare.
 
Ordonanţa de urgenţă nr. 130/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19, a fost modificată anul trecut, în decursul a cinci luni de zile, prin alte două OUG-uri (nr. 174 şi nr. 199), precum şi prin Legea nr. 220/2020.
 
Deşi reglementările europene şi naţionale în domeniul "ajutoarelor de stat" şi chiar OUG nr. 199/2020 instituie în sarcina Guvernului României obligaţia de a informa Comisia Europeană în vederea aprobării schemelor de ajutor de stat, România a notificat Comisiei doar modificările aduse OUG 130 prin propriile Ordonanţe (174 şi 199), nu şi modificările aduse prin Legea 220/2020, ceea ce o face inaplicabilă, susţin reprezentanţii ACDBR.
 
În acest moment, 29 ianuarie 2021 este termenul maxim ca IMM-urile să poată depune cereri de finanţare la Măsura 3 - ajutoare de investiţii de câte 50.000 - 200.000 de euro.
 
Legea nr. 220/2020 aduce modificări esenţiale Ordonanţei 130, în sensul că introduce în lista codurilor CAEN eligibile şi alte domenii economice (precum distribuţia de bunuri de larg consum şi producţia vinurilor din struguri) şi modifică 100% Anexa 4 - "Criteriile de selecţie la finanţare ale proiectelor de investiţii aferente măsurii 3", se arată în comunicatul ACDBR.
 
Asociaţia apreciază că prin OUG nr. 130/2020 se finanţează sectoare economice total irelevante în contextul economic actual generat de epidemia de COVID-19, de exemplu vânzarea cu amănuntul a armelor şi muniţiilor sau închirierea de casete video şi CD-uri, însă nu se finanţează distribuţia de alimente sau producţia vinurilor.
 
ACDBR a solicitat răspunsuri în data de 21 decembrie de la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Consiliul Concurenţei, Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi a României, Avocatul Poporului, Primul Ministru, Preşedintele României, Comisia Europeană.
 
"Toate instituţiile care au răspuns până acum indică Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene ca principal responsabil în acest abuz al eludării notificării prevederilor legii 220/2020, însă de la această instituţie nu am primit niciun răspuns oficial", precizează reprezentanţii asociaţiei.
 
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este administratorul ajutorului de stat instituit prin OUG nr. 130/2020 cu modificările şi completările ulterioare.
 
ACDBR contribuie în context macroeconomic la asigurarea securităţii alimentare şi la diminuarea deficitului de balanţă comercială ale României prin supravieţuirea comerţului tradiţional (independent), în contextul în care peste 65% din comerţul cu bunuri de larg consum pe teritoriul naţional se realizează prin supermagazinele firmelor multinaţionale, se arată în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 700 / 14339
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații a acordat asistență BFS Molecular într-o tranzacție privind vânzarea activelor către o societate lider în domeniul medical de precizie
Mariana Signeanu, promovată Partener al firmei Biriș Goran
Cum au reușit studenții Facultății de Drept din București să câștige locul I și mențiune pe echipe la Willem Vis (Hong Kong), cel mai mare și mai prestigios concurs de drept privat din lume. Cine sunt cei șase tineri care au obținut acest rezultat remarcabil și ce spun despre motivație, experiența acumulată, oportunități. De vorbă cu antrenorii despre selecția și pregătirea echipei
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a consiliat compania farmaceutică USP la intrarea pe piața din România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
Clifford Chance a asistat băncile intermediare la listarea CTP pe bursa Euronext Amsterdam
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Corporate and M&A Practice
Echipa BSMP lucrează într-un proiect ce vizează implementarea unui sistem de vot electronic în AGA societăților listate prin utilizarea tehnologiei blockchain, urmată de digitalizarea procedurii de deschidere a conturilor de tranzacționare. Tot mai multe solicitări privind finanțarea prin emisiuni de obligațiuni vin de la clienți din diverse industrii, spun avocații departamentului de Capital Markets
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Andra Mihalache (Mușat & Asociații): A fi un avocat bun nu te califică automat pentru a fi partener în cadrul unei firme de avocați. În plus față de nivelul profesional, este nevoie de viziune, strategii de succes, capacitatea de a anticipa domeniile în dezvoltare cu impact juridic, expertiza în industrie
D&B obține încă o soluție de referință într-un litigiu fiscal: ÎCCJ dispune obligarea ANAF la stabilirea în minus a TVA auto-colectată inițial de contribuabil, precum și a contribuțiilor sociale
Pentru echipa de M&A din cadrul KPMG, anul 2021 a debutat în forță, cu mandate pentru tranzacții în IT, energie, real-estate, lifestyle, FMCG și servicii financiare. Laura Toncescu, Head of KPMG Legal: Vedem cereri de consultanță din partea unor noi investitori care optează în contextul actual să investească în România datorită fragmentării ridicate a sectoarelor, reflectată în bariere de intrare reduse și oportunități sporite de diferențiere
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting a senior lawyer for the banking and finance practice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...