ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concordia: Confederaţiile patronale europene cer CE să acţioneze mai ferm în privinţa preţurilor la energie

29 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Concordia a participat, la finalul săptămânii trecute, la întrunirea de la Stockholm a confederaţiilor reunite în BusinessEurope, cea mai mare organizaţie patronală europeană. Reprezentanţii patronatelor au discutat cu premierul suedez, Ulf Kristersson, a cărui ţară urmează la preşedinţia Uniunii, şi cu comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, despre presiunea imensă de pe umerii companiilor europene.

 
 
Confederaţiile patronale europene cer Comisiei Europene şi viitoarei preşedinţii suedeze să acţioneze mai ferm în privinţa preţurilor la energie, să creeze un spaţiu de respiro pentru companii din perspectiva reglementărilor şi să acţioneze către întărirea pieţei unice europene, informează Confederaţia Patronală Concordia, printr-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.
 
Concordia a participat, la finalul săptămânii trecute, la întrunirea de la Stockholm a confederaţiilor reunite în BusinessEurope, cea mai mare organizaţie patronală europeană. Reprezentanţii patronatelor au discutat cu premierul suedez, Ulf Kristersson, a cărui ţară urmează la preşedinţia Uniunii, şi cu comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, despre presiunea imensă de pe umerii companiilor europene.
 
"Preţurile la gaz sunt de 5-7 ori mai mari decât în Statele Unite şi cele mai multe contracte pe termen lung ajung la final în următoarele luni. În absenţa unor măsuri coerente la nivelul Uniunii situaţia companiilor se va înrăutăţi. Avem nevoie de coordonare la nivel european, nu de 27 de politici energetice naţionale, iar preţurile la energia electrică trebuie decuplate temporar de cele ale gazului. Trebuie să facem mai multe pentru aprovizionarea cu energie a Europei, inclusiv adaptări temporare ale legislaţiei sau moratorii de implementare pentru a grăbi proiecte esenţiale de investiţii, multe dintre ele esenţiale pentru tranziţia la o economie verde", susţin patronatele.
 
Acestea au subliniat că actuala criză exacerbează în mod dramatic riscurile dezindustrializării Europei, multe dintre companii alegând să îşi relocheze parţial sau total producţia în afara Europei.
 
"Îmbunătăţirea gradului de ocupare a forţei de muncă necesită consolidarea bazei noastre industriale. O mai bună reglementare, reducerea poverilor puse pe companii şi analiza impactului politicilor asupra competitivităţii industriale sunt mai importante ca niciodată", semnalează patronatele.
 
Potrivit acestora, există în continuare prea multe bariere de reglementare într-o piaţă care pentru companiile europene este piaţa lor domestică. Această piaţă unică de 500 de milioane de consumatori este cea mai importantă sursă de competitivitate pentru companiile europene, care fără ea nu ar putea face faţă concurenţei din SUA şi China.
 
"În acest context, Concordia a cerut confederaţiilor europene să sprijine aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. În paralel, Uniunea Europeană trebuie să rămână deschisă comerţului internaţional, dar să insiste pe desfăşurarea acestuia în cadrul regulilor Organizaţiei Internaţionale a Comerţului fără subvenţii mascate sau discriminări ale importurilor", se mai arată în comunicat.
 
Totodată, potrivit sursei citate, trebuie accelerată tranziţia digitală, iar Europa trebuie să recupereze teren în privinţa inteligenţei artificiale (AI) şi să facă mai multe pentru a construi o piaţă unică şi în materie de date. Facilitarea inovaţiei în general şi apropierea de ţările europene vecine care sunt lideri în această arie sunt esenţiale pentru viitoarea competitivitate, creştere economică şi ocupare a forţei de muncă din Europa.
 
"Un sistem de cercetare şi inovare eficient reprezintă baza pentru dezvoltarea economică şi socială viitoare a Europei. UE investeşte 2,3% din PIB în cercetare şi dezvoltare, comparativ cu 4% în SUA şi 2,44% în China. Mai mult, Europa tinde să îşi piardă cei mai buni inovatori, având în vedere că acele companii care dezvoltă tehnologii în Europa scalează apoi afacerea în alte regiuni ale lumii. Aceste tendinţe negative periclitează creşterea viitoare a Europei şi perspectivele de ocupare a forţei de muncă şi trebuie inversate urgent", au punctat patronatele.
 
Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 16 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partenerul de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Cu o contribuţie de peste 26% din în PIB-ul României şi un total de peste 364.000 de angajaţi în aproape 2.300 de firme mari şi mici, cu capital autohton şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).
 
BusinessEurope este cea mai mare organizaţie patronală la nivel european reprezentând confederaţii patronale din 35 de ţări şi este vocea companiilor europeni, mici sau mari, pe teme ce ţin de creştere economică şi competitivitate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2055 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...