ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Investitorilor Străini: Investiţiile din acest an ating un maxim istoric şi pot juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice

02 Martie 2021   |   AGERPRES

Ei consideră că bugetul reflectă o viziune echilibrată şi favorabilă relansării economice a României.

 
 
Investiţiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde de lei, şi pot juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care salută adoptarea bugetului de către Parlament.

Ei consideră că bugetul reflectă o viziune echilibrată şi favorabilă relansării economice a României.

"Considerăm că elementele centrale ale construcţiei actualului buget sunt bine conturate prin estimarea realistă a veniturilor viitoare şi încadrarea deficitului bugetar general consolidat (de 7,16%) în limite acceptabile la nivelul UE. Toate acestea pot asigura succesul implementării măsurilor din programul coaliţiei de guvernare, cum ar fi stabilitatea nivelului de taxare, asigurarea reducerii cheltuielilor administrative în următorii ani, continuarea consolidării fiscale şi orientarea către proiecte mari de investiţii", se arată într-un comunicat al FIC.


Potrivit sursei citate, alocarea a 5,5% din PIB pentru investiţii arată o regândire în perspectivă a priorităţilor. "Investiţiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde de lei şi pot juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice. În plus, bugetul prevede o alocare substanţială pentru contribuţia statului la proiectele de investiţii cu finanţare europeană (cofinanţări 2,9% din PIB), fiind un bun indicator pentru o absorbţie mai mare a fondurilor şi transmite un semnal pozitiv mediului de afaceri, ce încă resimte efectele generate de criza sanitară", se menţionează în comunicatul FIC.

De asemenea, reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini consideră că provocările bugetare curente pot fi rezolvate printr-o serie de măsuri a căror implementare nu presupune un efort financiar suplimentar, atâta timp cât este asigurată voinţa politică.

"Ne referim în principal la potenţialul de creştere a veniturilor prin îmbunătăţirea sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi digitalizarea ANAF, dar mai ales prin crearea şi implementarea unei viziuni prin care România să atragă investiţii cu valoare adăugată ridicată, ce pot juca un rol important în stimularea viitoare a creşterii economice sustenabile. Implementarea unor reforme structurale va ajuta la menţinerea echilibrelor bugetare, în special dacă se vor face ajustări ale cheltuielilor administrative, coroborate cu lansarea de proiecte de investiţii publice şi private. În acest mod se poate asigura depăşirea contextului curent şi succesul României pe termen mediu şi lung", adaugă reprezentanţii FIC.

În opinia acestora, investiţiile străine directe pot avea o contribuţie semnificativă în relansarea economică şi de aceea reiterează necesitatea conturării unor măsuri legislative şi a unor structuri instituţionale dedicate atragerii de investiţii străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare. Din acest punct de vedere, FIC rămâne un partener activ de dialog ce poate sprijini autorităţile în astfel de demersuri, se arată în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, peste 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Proiectul de buget a trecut în forma prezentată de Guvern. Nu au fost adoptate amendamente.

Bugetul general consolidat este construit pe un deficit estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Pentru anul în curs este estimată o creştere economică de 4,31%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6522 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...