ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Corina Martin (FPIOR): În România lipseşte cultura de industrie a ospitalităţii; ţara nu a avut o campanie de promovare a destinaţiilor

01 August 2022   |   Agerpres

În opinia sa, nu turiştii sunt vinovaţi de faptul că au scăzut rezervările în România, nu sunt de vină nici tarifele pentru camerele de hotel, ci bugetul zero pentru promovare, faptul că încă lipseşte cultura de industrie a ospitalităţii şi educaţia de destinaţie receptoare.

 
 
Toate ţările din bazinul Mării Negre au fost afectate de scăderi ale cererii de vacanţe, ca efect al situaţiei din Ucraina, în România şi Bulgaria reducerea fiind în medie de 20%, potrivit Corinei Martin, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România ( FPIOR).
 
În opinia sa, nu turiştii sunt vinovaţi de faptul că au scăzut rezervările în România, nu sunt de vină nici tarifele pentru camerele de hotel, ci bugetul zero pentru promovare, faptul că încă lipseşte cultura de industrie a ospitalităţii şi educaţia de destinaţie receptoare.
 
"În jur de 120.000 turişti pe Litoralul românesc, cifre în creştere clară, în această perioadă, în apropierea începutului de august - luna vacanţelor în România şi în Europa. Din estimările pe care le am de la tur-operatori, toate destinaţiile din bazinul Marii Negre au fost afectate de scăderi ale cererii de vacanţe în acest sezon, ca efect al situaţiei din Ucraina - care a generat reticenţă şi rezerve în alegerea zonei de Litoral la Marea Neagră. Un procent de 20% scădere, în medie, în România şi Bulgaria, mai ales. Dar şi în Turcia şi Grecia, chiar, unde media e, totuşi, puţin mai mică", a scris Corina Martin pe pagina sa de Facebook.
 
Ea a semnalat că şi majorările de tarife de vacanţă generate de creşterea tuturor costurilor pentru utilităţi, alimente, combustibil, materii prime şi forţa de muncă au determinat în mod direct scăderea cererii de vacanţă în general, iar cel mai mult au avut de suferit destinaţiile care erau, oricum, mai scumpe (de exemplu, Mamaia, prin comparaţie cu alte staţiuni).
 
"Peste toate aceste efecte, s-au adăugat, nefericit şi iresponsabil, lipsa oricărei Campanii de promovare a destinaţiilor româneşti (vinovaţi - ministerul şi administraţiile locale de pe Litoral), precum şi decizii de Consilii locale care au alungat turiştii către alte staţiuni şi destinaţii, în loc să îi atragă (taxe nejustificat de mari pentru parcare, de exemplu, cum a fost cazul la Constanţa). Să nu omitem însă un element esenţial", a subliniat Martin.
 
Aceasta a menţionat că turismul Bulgariei, Turciei şi al Greciei nu trăieşte din turişti bulgari, turci sau greci, ci din turişti europeni, români, ruşi etc. Aceste ţări au bugete de promovare importante, bugete consumate pe acele ţări de unde îşi propun (şi reuşesc) să atragă turişti, inclusiv pe români, care aleg şi trebuie să poată alege "singuri şi liberi unde merg în vacanţă"!
 
"Turiştii români călătoresc unde doresc ei şi aşa este normal - nu sunt şi nu pot fi obligaţi să rămână în România, mai ales că nimeni nu a cheltuit 1 RON pentru a-i atrage să rămână în vacanţă în România. Deci, nu turiştii sunt "de vină" pentru că au scăzut rezervările în România. Şi nici şezlongul de 20 sau 30 sau 40 de RON de pe Litoralul românesc nu e de vină pentru scăderea numărului de turişti din România. Tarifele pentru şezlong chiar acestea sunt şi le găsiţi pe 90% din plajele României. Desigur, puteţi alege un şezlong la 70 - 100 RON, pe o plajă exclusivistă, cu mai multe facilităţi şi sunteţi liberi să alegeţi ce vă place - şi aşa trebuie să fie! Nu sunt de vină nici tarifele pentru camere de hotel de 200- 300 sau 1.000 RON/noapte.(...) "De vină" sunt bugetele de promovare ale Turciei, Greciei şi Bulgariei - de 30-40-50 milioane de euro, comparativ cu....zero euro promovare cheltuiţi de România (minister şi administraţii locale). În România, încă lipseşte cultura de industrie a Ospitalităţii şi Educaţia de Destinaţie Receptoare - cu tot cu management, dezvoltare, promovare, dar şi cu educaţia populaţiei în această direcţie", a explicat Corina Martin pe reţeaua de socializare.
 
Ea a subliniat că afacerile româneşti "duc lupte grele pentru a supravieţui în condiţii de taxe şi impozite triple faţă de operatorii bulgari, greci sau turci.
 
"O rugăminte, totuşi - nu mai loviţi în afacerile româneşti care vând şi promovează produs românesc. În cazul nostru, în industria Turismului - noi vindem şi promovăm chiar imaginea României! Dincolo de operaţiunile de război din Ucraina, în interiorul României ducem lupte grele şi noi - să supravieţuim cu servicii decente şi corecte, în condiţii de taxe şi impozite triple faţă de operatorii bulgari sau greci sau turci, în condiţii de "comandamente de control" ca de război şi fără nicio promovare sau atenţie faţă de importanţa unui sector economic ce putea fi în Top 3 priorităţi pentru România - dar nu este! Ne străduim să oferim servicii decente, dar şi experienţe şi emoţii celor care încă aleg România. Şi noi, şi turiştii, clienţii şi oaspeţii noştri - am făcut o alegere. Să fim, încă, aici", a mai scris Corina Martin.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2728 / 8643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...