ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dilema românească: „Pășuni verzi” - „Proiecte de energie verde”

10 Mai 2022   |   Mihaela Nyerges, Partener Vlăsceanu, Nyerges & Partners

În timp ce legiuitorul și autoritățile române continuă să fie nedumerite de dilema „pajiști verzi” – „proiecte de energie verde”, tot mai multe studii și țări susțin dezvoltarea proiectelor agrovoltaice, iar numeroase astfel de proiecte sunt implementate la nivel mondial.

 
 

România are un potențial ridicat de surse regenerabile de energie (SRE) distribuite pe întreg teritoriul său. Cu toate acestea, locația unui proiect de producere E-SRE trebuie să îndeplinească mai multe criterii, precum distanța față de rețea, disponibilitatea capacității rețelei, absența limitărilor tehnice sau urbanistice.

În căutarea de terenuri pretabile acestor proiecte, pajiștile au intrat în atenția dezvoltatorilor.

România are peste 4 milioane de pajiști, dintre care multe sunt amplasate strategic. Totuși, marea majoritate a pajiștilor sunt terenuri extravilane, ceea ce declanșează aplicarea unui regim juridic foarte strict. Scopul acestuia este de a asigura că suprafața totală a pajiștilor inventariate în iulie 2007 nu este diminuată.

Potrivit Ordonanței de urgență 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 („Ordonanța Pajiștilor”), pajiștile permanente situate în extravilan pot fi folosite numai pentru pășunatul animalelor și producția de furaje.

Prin excepție, pajiștile permanente situate în extravilan pot fi utilizate pentru anumite obiective, printre care și înfiinţarea de noi capacităţi de producere a energiei regenerabile. Cu toate acestea, dezvoltarea proiectelor E-RES pe astfel de terenuri face obiectul unor condiții legale specifice care, în practică, conduc la blocaje.

Conform Ordonanței Pajiștilor, principalele condiții sunt următoarele:

(i)       proiectele E-RES nu trebuie să afecteze buna exploatare a pajiștilor; și

(ii)      dezvoltatorul trebuie să recupereze din terenurile neproductive o suprafață egală cu cea a pajiștilor care este scoasă din circuitul agricol.

Pe de o parte, cele 2 condiții par să se suprapună. Nu vedem rațiunea condiției de a nu afecta buna exploatare a pajiștilor dacă se impune, în același timp, recuperarea unei suprafețe corespunzătoare de teren neproductiv, care să compenseze astfel pajiștea respectivă.

Totodată, din perspectivă practică, terenul neproductiv este extrem de greu de găsit. Prin urmare, având în vedere suprafața mare de teren necesară dezvoltării unui proiect solar, cerința de recuperare a terenului face ineficient dreptul de a dezvolta astfel de proiecte pe pajiști.

O soluție practică pentru asigurarea coexistenței dintre proiectele solare și pajiști este instalarea unor stâlpi mai înalți care să permită pășunatul animalelor și producția de furaje sub panouri. Într-un astfel de scenariu, ar trebui să fie suficientă scoaterea din circuitul agricol a zonei afectate de anumite elemente ale parcului fotovoltaic (cum ar fi stâlpii și stația de transformare), deoarece doar aceste zone ar deveni neexploatabile ca pajiște.


Cu toate acestea, soluția de mai sus ar trebui considerată acceptabilă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, întrucât această autoritate ar trebui să avizeze favorabil scoaterea pajiștilor din circuitul agricol (pentru suprafețe sub 100 ha).

O altă soluție ar putea veni dintr-un proiect de lege care se află în prezent pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Conform acestui proiect, este permisă realizarea de proiecte E-RES pe terenuri extravilane, inclusiv pajiști, în măsura în care nu depășesc 50 ha. Dacă o astfel de lege va fi aprobată (și formularea va fi clarificată și corelată cu legislația existentă), nu doar că cerințele dure impuse de Ordonanța Pajiștilor nu ar mai fi aplicabile, dar nu ar mai fi nevoie de PUZ pentru dezvoltarea proiectelor E-RES pe terenurile extravilane. Acest lucru ar accelera considerabil procesul de dezvoltare.

În timp ce legiuitorul și autoritățile române continuă să fie nedumerite de dilema „pajiști verzi” – „proiecte de energie verde”, tot mai multe studii și țări susțin dezvoltarea proiectelor agrovoltaice, iar numeroase astfel de proiecte sunt implementate la nivel mondial. Nu putem decât să sperăm la o soluție favorabilă și în România care să vină în sprijinul dezvoltării de proiecte de producere a energiei regenerabile.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 88 / 17288
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Mihai Popa, Deputy Managing Partner și Coordonator al Departamentului de Restructurare și Insolvență din cadrul Mușat & Asociații, lector în cadrul Conferinței Naționale de Insolvență
  Încă un ‘chinese wall’: Stratulat Albulescu a asistat dezvoltatorul de solutii software Cyscale si fondul de investitii GapMinder cu privire la runda de finantare de tip Seed in valoare de 3 mil. E
  Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata
  LMG Life Sciences Awards EMEA 2022: Mușat & Asociații, desemnată la Londra „Firma de avocatură a anului în Europa de Est”
  Tendințele ultimelelor luni pe piața muncii, analizate de avocații firmei Băncilă, Diaconu și Asociații. De vorbă cu Anca Atanasiu (Managing Associate), depre marile provocări ale anului și mandatele primite de echipa de Dreptul muncii, pe care o coordonează. Volumul, diversitatea și complexitatea proiectelor au crescut continuu
  Avocații ZRVP analizează proiectul de lege, aflat pe agenda Parlamentului, care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019 ̸ 1023 privind restructurarea și insolvența. De vorbă cu Andreea Macașoi (Managing Associate) și Stan Tîrnoveanu (Senior Partner), numit de Legal 500 ”un guru al insolvenței”, despre legislație și proiecte, conduita juridică inovativă a echipei și riscul crescut de insolvență în această perioadă
  Șansa de a lucra într-o firmă ce oferă oportunități profesionale și instruire ”fără limite” | Cristina Tudoran, numită recent Counsel la Filip & Company: Acesta este, fără doar și poate, locul potrivit pentru dezvoltare profesională la nivel înalt. Tinerii au acces la educație continuă, iar cei care și-au început deja cariera își pot dezvolta rapid și armonios atuurile profesionale. Ce ne distinge însă cu adevărat este mediul de lucru relaxat, buna dispoziție din cadrul echipei și calitatea relațiilor interumane
  BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Cosmin-Teodor Cotos a finalizat acum trei ani studiile de licență cu media 9,79 și are azi propriul cabinet de avocatură. ”Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții”, spune azi avocatul
  POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent, relevantă pentru economia circulară. Echipa de avocați a fost coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner) și Dana BIVOL (Partner)
  MPR Partners câștigă, pentru clienții săi, două dispute cu pretenții de cca. 26 mil. €. Cum au lucrat avocații și ce soluții au obținut în dosarele Municipiul Bacău vs. CET și Getica vs. grupul Auchan
  Tendințe noi și multiple provocări în piața muncii | Avocații RTPR au mandate multe, variate și complexe în practica de Employment, de la „stock option” plan-uri cu scheme simplificate ori cu adevărate tranzacții în care angajații devin co-investitori împreună cu acționarii majoritari, până la integrarea în activitate a refugiaților din Ucraina. Despre modul de lucru și factorii care diferențiază RTPR de ceilalți consultanți, într-o discuție cu partenerul Alina Stăvaru
  LegiTeam | Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Litigii)
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...