ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Directiva Omnibus este transpusă în legislația națională: sancțiuni mai aspre pentru operatorii economici care încalcă drepturile consumatorilor

25 Mai 2022   |   Dan Minoiu (Partner) și Carmen Turcu (Senior Associate) - Mușat & Asociații

OUG nr. 58/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 456 din 2022 și va intra în vigoare la data de 28 mai 2022.

 
 
Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor („OUG nr. 58/2022” sau „Ordonanța”), care transpune dispozițiile Directivei 2019/2161 în ceea ce privește o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme („Directiva Omnibus”).

OUG nr. 58/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 456 din 2022 și va intra în vigoare la data de 28 mai 2022.

Ordonanța modifică semnificativ 3 acte normative esențiale din domeniul protecției consumatorului:

►    Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori („Legea nr. 193/2000”);


►    Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor („Legea nr. 363/2007”);

►    Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii  („OUG 34/2014”).

În plus, OUG nr. 58/2022 instituie cazierul comercial în care vor fi consemnați operatorii economici sancționați pentru încălcările repetate ale drepturilor consumatorilor.

1.                   Modificări principale aduse Legii nr. 193/2000:

OUG nr. 58/2022 introduce următoarele schimbări, care derogă de la dispozițiile Codului Civil și ale Codului de Procedură Civilă:

►    formularea acțiunii în constatarea existenței clauzelor abuzive este imprescriptibilă;

►    consumatorul poate solicita instanței, pe calea contestației la executare, să stabilească dacă clauzele dintr-un contract ce constituie titlu executoriu au caracter abuziv; o astfel de contestație la executare este imprescriptibilă.

Sancțiunile care pot fi aplicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor („ANPC”) se înăspresc:          

          ► amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei;     

          ► amendă de la 0,1% la 4% din cifra de afaceri anuală realizată pe teritoriul României în anul financiar anterior sancționării, pentru încălcarea pe scară largă sau pentru încălcarea pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii Europene (conform Regulamentului (UE) 2017/2394 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului) sau, după caz, amendă între 200.000 euro și 2 milioane euro, dacă informațiile privind cifra de afaceri realizată în anul financiar anterior sancționării nu sunt disponibile.

Termenul de prescripție pentru aplicarea sancțiunii este de 3 ani de la data săvârșirii faptei.

2.                   Modificări principale aduse Legii nr. 363/2007:

OUG nr. 58/2022 reglementează situația produselor cu dublu standard de calitate. Atunci când un bun comercializat în România ca fiind identic cu un bun comercializat în alte state membre ale Uniunii Europene, are compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, justificată de factori legitimi și obiectivi, comercianții au obligația de a informa consumatorii cu privire la această situație. Nerespectarea obligației se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei.

OUG nr. 58/2022 introduce prevederi specifice privind comerțul online:

► reprezintă informație esențială afișarea, pe interfața online, a parametrilor principali de stabilire a ierarhiei produselor prezentate consumatorului ca urmare a căutării efectuate.

►    comerciantul trebuie să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele și să indice dacă și cum a verificat că recenziile provin de la consumatori care au achiziționat produsul.

Sunt adăugate 4 noi fapte în lista practicilor comerciale înșelătoare:

►    furnizarea de rezultate ca răspuns la o căutare efectuată online de către un consumator, fără a menţiona în mod clar existenţa publicităţii plătite sau a altei plăţi specifice pentru încadrarea pe o poziţie mai bună în ierarhie a produselor în cadrul rezultatelor căutării;

►    revânzarea de bilete către consumatori, în cazul în care comerciantul le-a achiziţionat utilizând mijloace automate pentru a eluda orice limitare impusă privind numărul de bilete pe care o persoană le poate cumpăra sau orice altă regulă aplicabilă achiziţionării de bilete;

►    afirmarea faptului că recenziile privind un produs provin de la consumatori care au utilizat sau au achiziţionat efectiv produsul, fără a lua măsuri rezonabile şi proporţionale pentru a verifica dacă acestea provin de la consumatorii respectivi;

►    prezentarea de recenzii sau recomandări false ca venind din partea unor consumatori ori prezentarea înșelătoare a recenziilor sau a recomandărilor unor consumatori pe platformele de comunicare socială pentru a promova anumite produse.

OUG nr. 58/2022 prevede dreptul consumatorilor afectați de practicile incorecte la următoarele măsuri de remediere:

►    înlocuirea, reducerea prețului, încetarea contractului și restituirea valorii, după caz;

►    despăgubiri;

►    înlocuirea, în cazul în care se constată deficiențe în primele 30 de zile de la achiziție.

Sancțiunile care pot fi aplicate de ANPC se înăspresc:

►    amenzi de la 10.000 lei la 100.000 lei, după caz;

►    în cazul practicilor comerciale incorecte care afectează un număr mai mare de 100 de consumatori, limitele amenzii se dublează;

►    amendă de la 0,1% la 4% din cifra de afaceri anuală realizată pe teritoriul României în anul financiar anterior sancționării, pentru încălcarea pe scară largă sau pentru încălcarea pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii Europene (conform Regulamentului (UE) 2017/2394 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului) sau, după caz, amendă între 200.000 euro și 2 milioane euro, dacă informațiile privind cifra de afaceri realizată în anul financiar anterior sancționării nu sunt disponibile.

Termenul de prescripție pentru aplicarea sancțiunii este de 3 ani de la data săvârșirii faptei.

3.                   Modificări principale aduse OUG 34/2014:

OUG nr. 58/2022 introduce prevederi privind contractele încheiate pe piețele online și privind furnizarea de conținut digital:

►    operatorii economici trebuie să respecte cerințe suplimentare de informare specifice pentru contractele încheiate pe piețele online;

►    condițiile în care consumatorul pierde dreptul de retragere, în cazul contractelor de furnizare de conținut digital, sunt particularizate.

OUG nr. 58/2022 extinde termenul de retragere la 30 de zile pentru contractele încheiate în contextul vizitelor nesolicitate efectuate de un profesionist la domiciliul unui consumator sau al deplasărilor organizate de un profesionist cu scopul sau efectul de a promova sau a vinde bunuri consumatorilor.

Sancțiunile care pot fi aplicate de ANPC sau de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii se înăspresc:

►    amenzi de la 2.000 lei la 50.000 lei, după caz;

►    amendă de la 0,1% la 4% din cifra de afaceri anuală realizată pe teritoriul României în anul financiar anterior sancționării, pentru încălcarea pe scară largă sau pentru încălcarea pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii Europene (conform Regulamentului (UE) 2017/2394 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului) sau, după caz, amendă între 200.000 euro și 2 milioane euro, dacă informațiile privind cifra de afaceri realizată în anul financiar anterior sancționării nu sunt disponibile.

În plus, în cazul anumitor sancțiuni, operatorii economici nu vor mai avea posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii. Ei vor putea plăti, în schimb, jumătate din cuantumul amenzii aplicate în termenul prevăzut de lege.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 3174 / 8648
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...