ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Drăgan (MEEMA): Estimăm ca alocarea pentru România din Fondul de Modernizare să fie de 6-7 miliarde euro

20 Octombrie 2020   |   Agerpres

Secretarul de stat din Ministerul Economiei a explicat că investiţiile eligibile pentru prima axă a Fondului de Modernizare pot beneficia de finanţare europeană care să acopere întreaga valoare a proiectului.

 
 
Alocarea totală de bani europeni pentru România din Fondul de Modernizare destinat investiţiilor în sectorul energetic este estimată la suma de 6-7 miliarde de euro, din care aproximativ 1,3 - 2 miliarde de euro vor fi disponibili în primii doi ani, a declarat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Dan Dragoş Drăgan, într-o videoconferinţă organizată de Grupul Bursa.
 
"M-aş referi în principal la domeniile de activitate pe care noi, ca Minister al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, le gestionăm şi în special m-aş referi la cele care sunt dedicate sectorului energetic. Iar aici ştim că avem la dispoziţie pentru următorii ani următoarele categorii de fonduri (europene, n.r.) care vor fi folosite pentru a ajuta tranziţia sectorului energetic, decarbonarea acestuia şi creşterea rezilienţei şi a capacităţilor de generare în România. Ca şi categorii de fonduri, în primul rând m-aş referi la Fondul de Modernizare, Fondul 10d, care este format din alocările de certificate de CO2 de care România va beneficia până în 2030, alocări care vor fi transformate în resurse financiare pentru ciclul de până în 2030. Estimăm ca alocarea totală pentru România să fie undeva în jur de 6-7 miliarde de euro. Desigur, această alocare depinde de preţul certificatelor de CO2 care vor fi vândute în această perioadă. Estimăm pentru primii 2 ani o valoare între 1,3 şi 2 miliarde de euro, banii disponibili pentru investiţii în sectorul energetic", a afirmat Dan Dragoş Drăgan.
 
Secretarul de stat din Ministerul Economiei a explicat că investiţiile eligibile pentru prima axă a Fondului de Modernizare pot beneficia de finanţare europeană care să acopere întreaga valoare a proiectului.
 
"Acest Fond de Modernizare are două axe, axa principală, axa 1, pe care sunt cuprinse investiţiile în capacităţi de producţie regenerabile, în stocaj, în reţele, iar la reţele intră şi reţelele de electricitate, gaze şi termoficare, eficienţă energetică. Iar pe Axa 2 sunt prevăzute investiţii în capacităţi de producţie ce au la bază drept combustibil gazul. Pentru prima axă finanţarea poate să ajungă până la 100% din valoarea proiectelor, iar pentru a doua axă până la 70%. În acest moment, grupul de lucru care se ocupă de implementarea Fondului de Modernizare lucrează în strânsă legătură cu vectorii din piaţă şi în viitorul apropiat cu consultantul ce va fi selectat pentru a definitiva principiile după care aceşti bani se vor aloca, pe diferite tehnologii, proporţiile de susţinere a capex-ului prin acest fond şi totodată se va avea în vedere şi distribuţia teritorială pentru o mai bună echilibrare a reţelei în următoarea perioadă", a menţionat Dan Dragoş Drăgan.
 
Reprezentantul MEEMA şi-a exprimat speranţa că Ministerul Economiei va finaliza ghidul pentru acest program până la începutul anului viitor.
 
"La fel de important este că pe prima axă, pe axa prioritară, vor trebui alocate 70% din fondurile disponibile, iar pe axa 2, non-prioritară, vor fi alocate 30% din sumele disponibile. Ministerul a lansat la începutul lunii, şi până la sfârşitul lunii aşteptăm de la toţi participanţii din piaţă proiecte, o detaliere a acestora, a gradului lor de maturitate, pentru a avea o imagine completă, referitoare la oportunităţile şi necesităţile jucătorilor, actorilor din piaţă. Sperăm ca la începutul anului viitor să avem şi Ghidul finalizat, iar pe baza acestuia să putem face primul call de proiecte. Trebuie precizat că până la sfârşitul lunii noiembrie, România, ca şi celelalte state care beneficiază de acest mecanism, va trimite la Comisie direcţiile referitoare la necesarul de investiţii pe diferite tipuri de tehnologii", a precizat Dan Dragoş Drăgan.
 
Secretarul de stat din Ministerul Economiei a recomandat reprezentanţilor companiilor interesate să depună documentaţia în limba română şi nu în limba engleză.
 
"Referitor la întrebarea dacă în limba engleză sau în limba română, preferăm în limba română, deoarece toate proiectele, majoritatea, suntem convinşi că vor fi în limba română şi preferăm ca (...) informaţiile să fie transmise în limba română. Pe site-ul Ministerului, la capitolul Fondul de Modernizare, există un dialog permanent cu participanţii din piaţă, cu cei care trimit întrebări, şi aceste întrebări au răspunsuri în mod transparent, pentru a-i ajuta pe eventualii aplicanţi să aibă cât mai multe detalii şi să fim cât mai obiectivi", a adăugat Dan Dragoş Drăgan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7404 / 8648
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...