ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

eToro: Europa se pregăteşte pentru o posibilă penurie de gaze naturale

04 Aprilie 2022   |   Agerpres

Dependenţa României de gazele naturale ruseşti este estimată la doar 29%, foarte mică în comparaţie cu peste 80% în cazul Poloniei, Austriei şi Ungariei şi peste 50% pentru Germania şi Cehia. Depinzând 100% de Rusia luna trecută, statele baltice au încetat importurile de gaze naturale ruseşti începând cu 1 aprilie, bazându-se pe importurile de gaze naturale lichefiate (GNL).

 
 
Europa se pregăteşte pentru o posibilă penurie de gaze naturale, iar în ciuda faptului că Gazprom a instituit un mecanism de schimb valutar ca un potenţial compromis, sistarea livrării de gaze din est este posibilă, mai ales că se ia în considerare şi o interdicţie a Uniunii Europene privind importurile de gaze ruseşti, susţine analistul eToro, Bogdan Maioreanu, într-un comentariu remis luni AGERPRES.
 
"Europa este afectată de conflictul din Ucraina şi de sancţiunile impuse ulterior Rusiei. Săptămâna trecută, Rusia a ripostat, cerând plata gazului în ruble, declanşând un plan de urgenţă în Germania, cea mai mare economie europeană, care se pregăteşte pentru o eventuală întrerupere a gazului. Deşi Gazprom a instituit un mecanism de schimb valutar ca un potenţial compromis, sistarea livrării de gaze din est este posibilă, mai ales că se ia în considerare şi o interdicţie a UE privind importurile de gaze ruseşti. Va putea supravieţui economia europeană fără gazele naturale ruseşti? Puternic dependente de gazul rusesc, în condiţiile în care UE a importat 155 de miliarde de metri cubi în 2021, iar gazele ruseşti reprezintă o treime din piaţa de aprovizionare externă, ţările europene evaluează cum să elimine această dependenţă. Aceste cifre uriaşe fac ca sarcina să fie incredibil de dificilă", consideră Maioreanu.
 
Dependenţa României de gazele naturale ruseşti este estimată la doar 29%, foarte mică în comparaţie cu peste 80% în cazul Poloniei, Austriei şi Ungariei şi peste 50% pentru Germania şi Cehia. Depinzând 100% de Rusia luna trecută, statele baltice au încetat importurile de gaze naturale ruseşti începând cu 1 aprilie, bazându-se pe importurile de gaze naturale lichefiate (GNL).
 
"Analiştii sunt de părere că Europa va putea supravieţui sistării livrărilor de gaze naturale ruseşti, chiar şi cele mai expuse ţări având alternative de aprovizionare. Depozitele comerciale europene de gaze naturale sunt pline în proporţie de aproximativ 30%, iar unele state au, de asemenea, rezerve strategice de gaze. Printr-o combinaţie între mai multe retrageri din aceste depozite şi rezerve, creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate şi măsurile de limitare a cererii, cum ar fi raţionalizarea gazelor naturale folosite în industrie, majoritatea statelor ar putea rezista probabil până în toamna anului 2022 fără penurii grave. Dar preţurile gazelor naturale vor creşte abrupt, adăugându-se la inflaţia deja ridicată. Ca urmare a începerii crizei din Ucraina, în martie inflaţia anuală a zonei euro a crescut la 7,5%, o creştere lunară de 2,5%. Preţul energiei a înregistrat din nou cea mai mare rată anuală de creştere, 44,7% faţă de 32,0% în februarie. Supravieţuirea fără gazul rusesc iarna următoare va fi un exerciţiu foarte costisitor, dar este posibilă, potrivit think-tank-ului Bruegel. Costul pentru umplerea depozitelor în timpul verii, ţinând cont de preţurile actuale, este estimat la 70 de miliarde de euro, faţă de 12 miliarde de euro în anii precedenţi. Acest lucru creează provocări suplimentare nu numai în ceea ce priveşte preţul, ci şi legate de cine va cumpăra acest gaz natural, deoarece companiile sunt reticente în a stoca atât de mult gaz la aceste preţuri ridicate, riscând apoi ca Gazprom să inunde piaţa şi să prăbuşească preţurile", explică analistul eToro.
 
Potrivit sursei citate, acest mecanism ar putea dăuna companiilor europene de gaze naturale.
 
"În prezent, piaţa futures nu vede preţul gazelor naturale coborând sub 100 de dolari înainte de trimestrul II 2023, când preţul se apropie de 70 de dolari. Grupul de reflecţie Bruegel concluzionează că 'dacă UE este forţată sau dispusă să suporte costurile, ar trebui să fie posibil să înlocuiască deja gazul rusesc pentru iarna următoare fără ca activitatea economică să fie distrusă, oamenii să îngheţe sau să fie întreruptă furnizarea de energie electrică'", adaugă Maioreanu.
 
Până acum, din cauza reducerii volumelor de gaz livrate de către Rusia, Europa a reuşit să treacă iarna cu o producţie internă marginal crescută şi cu importuri de GNL - gaz natural lichefiat - care au crescut cu 146% faţă de 2021. În acelaşi timp, livrările Rusiei au scăzut cu 39%. Potrivit Reuters, există puţine capacităţi neutilizate în lanţul de aprovizionare cu GNL, iar creşterea livrărilor către Europa va duce la reducerea furnizării acestuia în alte regiuni, menţinând preţurile în creştere, se mai spune în analiză.
 
"Aproape un deceniu de preţuri scăzute la materiile prime ne-a făcut să uităm lecţiile istoriei. În 2009, un sondaj realizat de PwC cu privire la riscurile legate de preţurile materiilor prime a arătat că mai puţin de jumătate (46%) dintre companiile intervievate au reuşit să atenueze creşterile de preţuri ale materiilor prime transferându-le clienţilor lor, în timp ce 47% au putut transfera doar o parte sau foarte puţin din creşterea preţurilor către consumator. Ca urmare, 84% dintre companii au apelat la alte strategii, cum ar fi reducerea costurilor. Şi, de obicei, reducerile de costuri încep prin tăierea contractelor neesenţiale, a salariilor oamenilor şi a locurilor de muncă", a mai spus Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.
 
eToro este o platformă de investiţii cu active multiple ce permite oamenilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3454 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...