ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INACO cheamă Guvernul să nu rămână decuplat de la progresul tehnologic

13 Aprilie 2018   |   Ioana Duta

Potrivit INACO, până în 2025, a patra revoluţie industrială şi tehnologică va aduce dezvoltări uimitoare prin inteligenţă artificială, robotică şi transport autonom, ceea ce va transforma radical modul în care trăim şi în care lucrăm.

 
 
INACO cheamă Guvernul României să nu rămână decuplat de progresul tehnologic 4.0 şi să adere la Declaraţia UE de Cooperare pentru Inteligenţa Artificială, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei remis vineri.


'Avem un potenţial semnificativ de inovare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaţionale în România, nu doar prin outsourcing. Neaderând la Declaraţia de Cooperare pentru Inteligenţă Artificială, România confirmă poziţia de codaşă europeană în digitalizare, şi mai ales lipsa de viziune proactivă a oficialilor. Potenţialul economic este uriaş, atât prin dezvoltările AI, cât şi prin tehnologiile blockchain. În România se derulează în prezent mai puţin de 0,8% din proiectele europene pe blockchain, iar interesul pentru integrarea AI există doar din partea companiilor private', informează INACO.


Cadrul strategic naţional, menţionează comunicatul, reglementat prin Strategia pentru Agenda Digitală 2020 este, din păcate, complet neprietenos cu evoluţia tehnologică.

'De altfel, cel mai acut dezavantaj competitiv semnalat în ultimul Raport Global al Competitivităţii, publicat de către Forumul Economic Mondial, ne arată că rămânem în topul ruşinii globale la achiziţiile publice de tehnologii noi, pe locul 133 în lume din 137 de ţări analizate. Organizaţiile care nu vor reuşi să ţină pasul cu transformarea digitală şi să integreze tehnologiile AI cu activitatea lor vor pierde teren, fie ele publice sau private. În acelaşi timp, guvernele care refuză să susţină transformarea digitală şi evoluţia către AI vor suferi un eşec din punct de vedere al integrării propriilor cetăţeni în tabloul european al drepturilor economice şi sociale. INACO consideră că Guvernul României trebuie să acorde o importanţă majoră Declaraţiei de Cooperare pentru Inteligenţă Artificială şi Blockchain şi să monitorizeze foarte atent punerea sa în execuţie, prin valorificarea atuurilor româneşti. Nu ajunge să fim printre primii sau ultimii semnatari, dacă ratăm bună sa execuţie', se mai spune în comunicat.

Potrivit INACO, până în 2025, a patra revoluţie industrială şi tehnologică va aduce dezvoltări uimitoare prin inteligenţă artificială, robotică şi transport autonom, ceea ce va transforma radical modul în care trăim şi în care lucrăm.

'Se discută deja intens despre locuri de muncă care vor dispărea şi altele noi care vor apărea. Un studiu realizat de Tractica prognozează că veniturile generate de aplicarea directă şi indirectă a AI vor creşte de la 643,7 milioane de dolari în 2016, la aproape 60 miliarde de dolari până în 2025, cu o creştere anuală medie de peste 50%. Un raport recent publicat de Forrester prevede că, până în 2027, inteligenţa artificială va face să dispară 24,7 milioane de locuri de muncă şi va crea 14,9 milioane de noi locuri de muncă, multe dintre acestea în tehnologii noi. Noile tehnologii vor genera noi nevoi şi vor duce la crearea unor noi competenţe, la care educaţia românească şi formarea profesională continuă este chemată să răspundă repede', se arată în document.

INACO reaminteşte că, până în prezent, UE a alocat 83 de milioane de euro pentru finanţarea proiectelor bazate pe blockchain şi se estimează că vor fi investite până la 340 milioane euro în perioada 2018 - 2020.

'Obiectivul Comisiei Europene este de a explora potenţialul blockchain pentru îmbunătăţirea serviciilor europene transfrontaliere. Încă din mai 2017, în raportul Digital Single Market, Comisia a recunoscut tehnologiile bazate pe tehnologia blockchain ca având un potenţial enorm pentru administraţiile, întreprinderile şi societatea noastră şi a accelerat programele de finanţare Horizon 2020 în acest sens', menţionează sursa citată.
 
Organizaţia precizează că România este azi decuplată ca strategie publică de la tehnologiile digitale şi se vor adânci decalajele faţă de UE, dacă nu se trezeşte, în crearea de ecosisteme digitale complexe şi interconectate, cu mare potenţial de a îmbunătăţi condiţiile şi standardele de viaţă, cu uriaş potential pentru eficientizarea administraţiilor publice şi dezvoltarea de noi afaceri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*







  * campuri obligatorii


  Articol 7270 / 18084
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
  Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
  RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
  Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
  ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
  LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
  Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
  LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
  LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
  Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
  LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...