ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Jianu: IMM-urile ar trebui să beneficieze şi de granturi prin PNRR, nu doar de instrumente financiare

14 Mai 2021   |   Agerpres

El a dat exemplu domeniul turistic, unde firmele aproape s-au închis.

 
 
Întreprinderile mici şi mijlocii ar trebui să beneficieze şi de granturi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), aşa cum se întâmplă în restul ţărilor europene, nu doar de instrumente financiare, a declarat, vineri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), într-o conferinţă de presă.
 
"Mă refer la faptul că România îşi propune să acorde numai instrumente financiare, iar ţări cu mediul economic mult mai dezvoltat, precum Italia, Germania, Spania, Portugalia, Danemarca, fac un mix între ceea ce înseamnă acordarea de granturi şi acordarea de instrumente financiare", a spus Jianu.
 
El a dat exemplu domeniul turistic, unde firmele aproape s-au închis.
 
"E ca şi cum de-abia te mai ţii la suprafaţa apei şi vine cineva, îţi dă un bolovan în braţe şi-ţi spune "Dezvoltă-te! Înoată! Dă mai departe din mâini!". Nu, avem nevoie de granturi pentru economia României, pentru că acest PNRR înseamnă de fapt un plan de redresare şi rezilienţă. Cum faci redresarea economică doar cu instrumente financiare?", s-a întrebat reprezentantul IMM-urilor.
 
Dacă toate celelalte ţări au făcut asta, aşa ar trebui să facă şi România, consideră el.
 
Joi, Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a afirmat că IMM-urile vor beneficia de un instrument de capital de risc de jumătate de miliard de euro prin PNRR, printr-un acord semnat cu Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii.
 
"S-au spus tot felul de prostii despre PNRR, de pildă că nu ajută mediul privat. Componenta de instrumente financiare şi granturi pentru mediul privat este una dintre cele mai avansate. Am negociat cu Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii, suntem pregătiţi să semnăm un acord imediat ce PNRR este aprobat şi această injecţie de capital în economia privată înseamnă o garanţie de portofoliu pentru solvabilitate de 400 de milioane de euro. Asta înseamnă că firmele aflate în criză pot să aibă un credit-punte până când se termină criza, cu garanţie acordată de stat. Va mai fi o garanţie de portofoliu pentru acţiune climatică, de 100 de milioane de euro. Deci, firme care vor să investească în retehnologizare pot să aplice aici. Un instrument de capital de risc pentru IMM-uri de jumătate de miliard de euro. Asta înseamnă că BEI şi FEI, imediat după aprobarea PNRR, vor începe procesul de selectare a unor bănci locale cărora li se oferă garanţii de portofoliu şi care vor putea să dea aceşti bani mai departe. Noi estimăm un efect de levier, în sensul în care pentru un euro pus prin acest instrument de garantare, în economia reală ajung 4 sau 5 euro", a menţionat Ghinea.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5867 / 8625
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Concursul de Procese Simulate de Drept Civil Filip & Company și-a desemnat câștigătorii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...