ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lazăr: Este esenţială cooperarea între cei care contribuie la investigarea infracţiunilor în domeniile prioritare ale MP

18 Octombrie 2017   |   Ioana Duta

'Este foarte important acest schimb de bune practici între procurori şi ofiţerii poliţiei judiciare pentru eficientizarea în continuare a investigaţiilor în acest domeniu', a afirmat Lazăr.

 
 
Cooperarea profesională între cei care contribuie la investigarea infracţiunilor în domeniile prioritare ale Ministerului Public este 'esenţială' şi reprezintă 'cheia succesului' în obţinerea unor rezultate bune, a declarat, miercuri, procurorul general, Augustin Lazăr, într-o declaraţie de presă referitoare la organizarea, la Alba Iulia, a unei dezbateri la care au participat procurori şi reprezentanţi ai unor instituţii cu care se colaborează în mod curent în activitatea de urmărire penală.

Procurorul general a menţionat, de asemenea, că spre deosebire de alte întâlniri de acest gen, a fost lărgită zona de infracţionalitate avută în vedere, respectiv combaterea corupţiei şi a conflictelor de interese, cu infracţiunile care afectează veniturile la bugetul statului - evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani.


'Au fost efectuate schimburi de bune practici în materia investigării acestor infracţiuni din domeniile prioritare - combaterea corupţiei, combaterea conflictelor de interese, a evaziunii fiscale, a contrabandei, a spălării banilor. Ar fi de precizat, în mod deosebit, că faţă de reuniunile anterioare, când eram focusaţi în principal numai pe combaterea corupţiei şi a conflictelor de interese, s-a lărgit zona de infracţionalitate pe care noi o avem în vedere cu infracţiunile care afectează veniturile la bugetul statului - evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani', a declarat Augustin Lazăr.

El a menţionat că, în cadrul dezbaterii, au fost prezentate speţe complexe, care au fost 'lucrate' împreună cu ofiţerii poliţiei judiciare, cu cei de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE), fiind prezentată maniera în care s-a cooperat eficient pentru obţinerea unor rezultate bune.

'Este foarte important acest schimb de bune practici între procurori şi ofiţerii poliţiei judiciare pentru eficientizarea în continuare a investigaţiilor în acest domeniu', a afirmat Lazăr.

Potrivit procurorului general, 'cooperarea profesională între cei care contribuie la aceste investigaţii este esenţială, este cheia succesului pentru a realiza o investigaţie efectivă cu rezultatele pe care noi le urmărim'.

La rândul său, directorul general al DGA, chestor de poliţie Ioniţă Alexandru Cătălin, a afirmat că extinderea obiectului acestei întâlniri 'şi la criminalitatea care afectează bugetul consolidat al statului nu înseamnă altceva decât sublinierea legăturii clare care există între acest tip de criminalitate şi corupţie'.

El a precizat că rezultatele acestui tip de întâlniri au fost 'benefice', inclusiv prin faptul că s-au materializat într-un document centralizator al tuturor speţelor care au fost prezentate, o 'culegere de speţe' care înseamnă pentru anchetatori exemple de urmat în practica de zi de zi.

Directorul DICE, comisar şef Aurel Dobre, a apreciat activitatea ca fiind una 'de un real folos pentru toţi cei participanţi', adăugând că, din punct de vedere al Poliţiei Române, priorităţile Ministerului Public sunt avute în vedere.

El a mai punctat că, de la ediţie la ediţie, cazurile prezentate comportă o şi mai mare complexitate, ceea ce denotă faptul că această activitate îşi atinge scopul şi îi ajută pe toţi cei implicaţi să înveţe din bunele practici ale celorlalţi, astfel încât să se aplice în activitatea de zi cu zi cele mai bune metode de a descoperi, investiga şi combate aceste fenomene infracţionale.

Invitat la dezbatere, vicepreşedintele CSM Cristian Ban a apreciat ca 'foarte utile' astfel de întâlniri, interregionale, naţionale, unde se dezbat puncte de vedere, metodologii.

'Eu zic că, din perspectiva şi a Consiliului, acest schimb de practici nu poate fi decât unul benefic. Mesajul trebuie să fie unul clar: lupta anticorupţie şi lupta împotriva acelor infracţiuni care aduc prejudicii bugetului de stat trebuie să continue cu eficienţă crescută. Apreciez că astfel de întâlniri au tocmai rodul şi rostul de a creşte eficienţa în combaterea acestor infracţiuni', a conchis vicepreşedintele CSM.

Combaterea infracţionalităţii în domeniile prioritare ale Ministerului Public - corupţie, conflictul de interese, evaziunea fiscală, contrabanda şi spălarea banilor a reprezentat tema unei întâlniri organizate, marţi şi miercuri, la Alba Iulia, în prezenţa procurorului general al României, Augustin Lazăr, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DGA.

Manifestarea a avut ca principal obiectiv realizarea unui schimb de bune practici, fiind prezentate speţe complexe, având ca obiect infracţiuni de corupţie, conflictul de interese, evaziunea fiscală, contrabandă şi spălarea banilor, instrumentate de unităţile de parchet din raza de competenţă a curţilor de apel Alba, Braşov, Timişoara, Oradea şi Cluj.

La întrunire au participat, potrivit comunicatului, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel menţionate, prim-procurori ai parchetelor de pe lângă tribunalele din raza de competenţă a aceloraşi curţi de apel, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 8563 / 18084
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...