ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lazăr: Este esenţială cooperarea între cei care contribuie la investigarea infracţiunilor în domeniile prioritare ale MP

18 Octombrie 2017   |   Ioana Duta

'Este foarte important acest schimb de bune practici între procurori şi ofiţerii poliţiei judiciare pentru eficientizarea în continuare a investigaţiilor în acest domeniu', a afirmat Lazăr.

 
 
Cooperarea profesională între cei care contribuie la investigarea infracţiunilor în domeniile prioritare ale Ministerului Public este 'esenţială' şi reprezintă 'cheia succesului' în obţinerea unor rezultate bune, a declarat, miercuri, procurorul general, Augustin Lazăr, într-o declaraţie de presă referitoare la organizarea, la Alba Iulia, a unei dezbateri la care au participat procurori şi reprezentanţi ai unor instituţii cu care se colaborează în mod curent în activitatea de urmărire penală.

Procurorul general a menţionat, de asemenea, că spre deosebire de alte întâlniri de acest gen, a fost lărgită zona de infracţionalitate avută în vedere, respectiv combaterea corupţiei şi a conflictelor de interese, cu infracţiunile care afectează veniturile la bugetul statului - evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani.


'Au fost efectuate schimburi de bune practici în materia investigării acestor infracţiuni din domeniile prioritare - combaterea corupţiei, combaterea conflictelor de interese, a evaziunii fiscale, a contrabandei, a spălării banilor. Ar fi de precizat, în mod deosebit, că faţă de reuniunile anterioare, când eram focusaţi în principal numai pe combaterea corupţiei şi a conflictelor de interese, s-a lărgit zona de infracţionalitate pe care noi o avem în vedere cu infracţiunile care afectează veniturile la bugetul statului - evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani', a declarat Augustin Lazăr.

El a menţionat că, în cadrul dezbaterii, au fost prezentate speţe complexe, care au fost 'lucrate' împreună cu ofiţerii poliţiei judiciare, cu cei de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE), fiind prezentată maniera în care s-a cooperat eficient pentru obţinerea unor rezultate bune.

'Este foarte important acest schimb de bune practici între procurori şi ofiţerii poliţiei judiciare pentru eficientizarea în continuare a investigaţiilor în acest domeniu', a afirmat Lazăr.

Potrivit procurorului general, 'cooperarea profesională între cei care contribuie la aceste investigaţii este esenţială, este cheia succesului pentru a realiza o investigaţie efectivă cu rezultatele pe care noi le urmărim'.

La rândul său, directorul general al DGA, chestor de poliţie Ioniţă Alexandru Cătălin, a afirmat că extinderea obiectului acestei întâlniri 'şi la criminalitatea care afectează bugetul consolidat al statului nu înseamnă altceva decât sublinierea legăturii clare care există între acest tip de criminalitate şi corupţie'.

El a precizat că rezultatele acestui tip de întâlniri au fost 'benefice', inclusiv prin faptul că s-au materializat într-un document centralizator al tuturor speţelor care au fost prezentate, o 'culegere de speţe' care înseamnă pentru anchetatori exemple de urmat în practica de zi de zi.

Directorul DICE, comisar şef Aurel Dobre, a apreciat activitatea ca fiind una 'de un real folos pentru toţi cei participanţi', adăugând că, din punct de vedere al Poliţiei Române, priorităţile Ministerului Public sunt avute în vedere.

El a mai punctat că, de la ediţie la ediţie, cazurile prezentate comportă o şi mai mare complexitate, ceea ce denotă faptul că această activitate îşi atinge scopul şi îi ajută pe toţi cei implicaţi să înveţe din bunele practici ale celorlalţi, astfel încât să se aplice în activitatea de zi cu zi cele mai bune metode de a descoperi, investiga şi combate aceste fenomene infracţionale.

Invitat la dezbatere, vicepreşedintele CSM Cristian Ban a apreciat ca 'foarte utile' astfel de întâlniri, interregionale, naţionale, unde se dezbat puncte de vedere, metodologii.

'Eu zic că, din perspectiva şi a Consiliului, acest schimb de practici nu poate fi decât unul benefic. Mesajul trebuie să fie unul clar: lupta anticorupţie şi lupta împotriva acelor infracţiuni care aduc prejudicii bugetului de stat trebuie să continue cu eficienţă crescută. Apreciez că astfel de întâlniri au tocmai rodul şi rostul de a creşte eficienţa în combaterea acestor infracţiuni', a conchis vicepreşedintele CSM.

Combaterea infracţionalităţii în domeniile prioritare ale Ministerului Public - corupţie, conflictul de interese, evaziunea fiscală, contrabanda şi spălarea banilor a reprezentat tema unei întâlniri organizate, marţi şi miercuri, la Alba Iulia, în prezenţa procurorului general al României, Augustin Lazăr, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DGA.

Manifestarea a avut ca principal obiectiv realizarea unui schimb de bune practici, fiind prezentate speţe complexe, având ca obiect infracţiuni de corupţie, conflictul de interese, evaziunea fiscală, contrabandă şi spălarea banilor, instrumentate de unităţile de parchet din raza de competenţă a curţilor de apel Alba, Braşov, Timişoara, Oradea şi Cluj.

La întrunire au participat, potrivit comunicatului, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel menţionate, prim-procurori ai parchetelor de pe lângă tribunalele din raza de competenţă a aceloraşi curţi de apel, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6893 / 16414
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)
Avocații de Real Estate de la D&B David și Baias văd semne pozitive pentru 2022 în acest sector afectat de criza sanitară, de modificări legislative cu impact direct asupra costurilor și de lipsa de claritate a unor acte normative. Clauzele de garanție și indemnizații au rămas cele mai discutate subiecte în tranzacțiile imobiliare
MPR Partners intră în al doilea arbitraj ICSID, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți sunt birourile Schoenherr din Viena și București
Activitatea practicii de real estate de la DLA Piper Dinu a fost aproape „business as usual” în 2021, aspect confirmat și prin realizarea țintelor financiare și creșterea echipei. Cele mai multe proiecte au fost din aria tranzacțiilor - transferuri de proprietate sau de companii cu o componentă majoră imobiliară. Piața rămâne dinamică și ofertantă pentru tranzacții, pe fondul unui apetit ridicat al băncilor în finanțarea sau refinanțarea proiectelor imobiliare, spun avocații
Studiu Refinitiv | La nivel global, 2021 a fost cel mai bun an pentru piața fuziunilor și achizițiilor înregistrat vreodată. Europa Estică recuperează mai greu, dar firmele internaționale de avocați cu prezență locală au reușit să se mențină în top
PNRR cuprinde reforme așteptate de întreg mediul de afaceri, inclusiv de business-ul avocațial. Despre legislația achizițiilor publice, oportunități și proiecte, de vorbă cu Andreea Zvâc, Counsel Wolf Theiss București
Performanța echipei de avocați specializați în Dreptul penal al afacerilor de la Popescu & Asociații, validată de magnitudinea portofoliului de clienți, latura transfrontalieră a dosarelor, mizele implicate și rezultatele obținute. O discuție cu membrii unei echipe de elită, catalogată de directoarele internaționale drept una dintre cele mai puternice din România, despre activitatea în această practică bogată în proiecte interesante
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | M&A
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is looking for junior and senior associates | public procurement, infrastructure and energy
Departamentul imobiliar al firmei Stratulat Albulescu, parte a rețelei internaționale TerraLex, a înregistrat anul trecut un grad de încărcare fără precedent, iar dinamica proiectelor s-a reflectat în mod corespunzător și în venituri. Silviu Stratulat, Managing Partner: Tendința pieței este de a simplifica modul de lucru. Clienții vor ca drafturile utilizate să fie cât mai practice, eficiente, fără o încărcare deosebită în privința clauzelor care nu privesc neapărat aspecte juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...