ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mihai Mareș: Mareș Danilescu Mareș ramane axata pe asistenta acordata clientilor corporatisti, investitori straini in principal. Dezvoltam o practica solida de Drept Penal al Afacerilor (VIDEO)

07 Iulie 2014   |   Georgian Stoica

Coordonatorul firmei de avocati Mareș / Danilescu / Mareș spune în interviul acordat BizLawyer că profilul societatii nu se va schimba. Practicile de Corporate/M&A și Litigii rămân motoarele de creștere

 
 
  • BizLawyer TV
Practicile de Corporate/M&A si Litigii vor fi si in 2014 vectori principali de crestere pentru Mareș / Danilescu / Mareș, firma de avocati continuand sa dezvolte si o practica solida de Drept Penal al Afacerilor, a precizat intr-un interviu acordat BizLawyer Mihai Mareș, coordonatorul societatii. Avocatul spune ca este un an mult mai efervescent decat 2013, in care pare ca s-a dezmortit interesul capitalului strain pentru investitii in piata din Romania. Cifrele arata ca, in primele 5 luni ale acestui an, Mareș / Danilescu / Mareș a avut incasari cu cca. 70% mai mari decat in aceeasi perioada din 2013. . .

BizLawyer: Cum ati inceput anul si ce proiecte va tin ocupati? Cum apreciati ca va fi 2014 pentru Mareș / Danilescu / Mareș (M/D/M)?


Mihai Mareș: Este un an mult mai efervescent decat 2013, in care pare ca s-a dezmortit interesul capitalului strain pentru investitii in Romania. Cifrele arata ca pe primele 5 luni ale acestui an avem incasari cu cca. 70% mai mari decat in aceeasi perioada din 2013 si asta in conditiile in care pe primul trimestru am avut o depasire de aproape 100%. Ca medie anuala, extrapoland putin si avand in vedere ce stim ca exista in pipeline, cred ca anul acesta vom avea o depasire a incasarilor de peste 50% fata de 2013.

- Asta pentru ca 2013 a fost un an nu prea bun, sau pentru ca sunt mai multe proiecte anul acesta? V-a ajutat si faptul ca v-ati extins in zona de penal comercial?

In cazul nostru e cumva diferit… Noi am pornit la drum in noua configuratie cu aproximativ 3 ani in urma, iar prezenta in piata intr-o formula stabila creaza anumite avantaje: clientii stiu la ce te pricepi, cu ce oameni poti sa-i asisti, te recomanda unii altora. In cazul nostru nu as spune neaparat ca anul 2014 arata mai bine decat 2013. Pur si simplu, este ca vinul care se invecheste si, pe masura ce trec anii peste el, devine tot mai bun. Noi afisam o formula care functioneaza, e stabila si foarte omogena, iar capacitatea de a raspunde prompt si intr-un mod profesionist cererii face ca succesul nostru sa creasca de an la an. As pune mai degraba pe acest factor cresterea, decat pe indicatorii macroeconomici.

- Care sunt practicile care genereaza cel mai mare volum de activitate pentru Mareș / Danilescu / Mareș?


In mod cert practica de corporate M&A si practica de Litigii. Acestea sunt si cele pe care vrem sa le dezvoltam in continuare cu precadere, iar in cadrul departamentului de Litigii avem o aplecare speciala - si aici putem vorbi de implicarea mea directa si personala - in practica de Drept Penal al Afacerilor. In domeniul fuziunilor si achizitiilor, la momentul acesta (finele lunii iunie, n.r.) lucram la 3 tranzactii foarte mari, pe care speram sa le finalizam in urmatoarele 3 luni. Cea mai mare dintre acestea este in domeniul food & beverages, are o valoare de cateva zeci de milioane de euro si s-ar putea semna in decursul acestei luni. Prin complexitatea sa, este posibil sa fie o tranzactie de Top 5, la sfarsitul acestui an, in Romania. Celelalte doua – in agricultura si IT – sunt de o magnitudine mai mica: sub 10 mil. euro, una dintre ele, si depasind 15 milioane de euro cealalalta.

- Ati avut, in ultimi ani, mai multe proiecte in practicile de IP, Infrastructura si Energie. Cum stati acum in aceste domenii?

As spune ca sunt primele trei in topul industriilor de care ne ocupam in general. Energia si Infrastructura sunt primele, fara niciun dubiu, in timp ce IP-ul a inceput sa se dezvolte foarte bine; in ultima perioada am avut si avem proiecte atat in domeniul marcilor, cat si al brevetor. Mai mult chiar, avem proiecte in domeniul indicatiilor geografice, un domeniu de pionierat pentru practica de IP in Romania. Ne-am ocupat de una din cele mai mari tranzactii in ceea ce priveste indicatiile geografice, care urmeaza sa fie anuntata in curand. De altfel, si pe partea de brevete suntem implicati acum in cateva litigii care vor avea rezonanta. La noi in societate, Ana-Maria Kusak (Partener M/D/M, n.r.) se ocupa de acest domeniu.
Cat priveste Energia si Infrastructura, atat eu, cat si Lucian Danilescu (Partener M/D/M) avem o practica relevanta in aceste domenii. Pe partea de Infrastructura, pe langa clientela cu care lucram in mod traditional - mari firme de constructii din Spania, implicate in foarte multe proiecte locale – Lucian e direct implicat si in proiecte de infrastructura portuara, unele de notorietate in aceasta perioada.
In ceea priveste ariile de practica, M&A si Litigiile comerciale si de Drept penal sunt ariile pe care intentionam sa le dezvoltam cu precadere si pe mai departe.

- Ati castigat notorietate ca avocat de M&A. Dar, in ciuda faptului ca tranzactiile de acest gen v-au dat notorietate, recent v-ati repozitionat ca avocat in sfera Dreptului Penal al Afacerilor. Ramane firma Mares / Danilescu / Mares ancorata in zona de consultanta, sau carmeste spre penal-comercial? Ce va urma?


Ramanem o firma cu acelasi profil cu care am inceput, foarte mult axata pe asistenta acordata clientilor corporatisti, investitori straini in principal, dar dezvoltam si acest departament de Drept Penal al Afacerilor de care ma ocup personal in interiorul firmei. Am facut un fel de transformare din avocat de corporate in avocat de penal economic, dar asta nu afecteaza cu nimic profilul firmei. As spune ca exista o nisa intre practica avocaturii de afaceri facuta de marile societati de avocati din Romania si avocatii traditionali de penal, care nu stapaneau foarte bine notiunile economice, fondul tranzactiilor ce faceau obiectul infractiunilor din dosarele respective. Vorbim acum de dosare de penal de anvergura foarte mare, cu multe volume, in care este nevoie si de o echipa de avocati specializati in dreptul afacerilor. Acestia trebuie sa studieze acele dosare pentru a da o interpretare corecta a faptelor savarsite. Noi am vrut sa fructificam experienta din sfera de Corporate/Comercial, imbinand-o cu procedura penala pentru a ne asista clientii - in principal corporatisti, mari antreprenori, executivi.
In zona de penal al afacerilor, chiar si in cazul infractiunilor de coruptie, exista un tip de limbaj pe care aceasta clientela este obisnuita sa-l foloseasca in comunicarea cu avocatii. De cele mai multe ori clientii de acest tip nu reusesc sa pastreze la acelasi nivel limbajul si comunicarea cu avocatul traditional de penal care, adesea, nu cunoaste limba engleza, nu stie cum sa faca o informare la timp, prompt si in detaliu, despre ce s-a intamplat si ce urmeaza… Sunt foarte multe aspecte care tin de practica avocaturii de business cu care avocatii traditionali de penal nu sunt obisnuiti si atunci mi-am propus sa acopar personal aceast segment dintre avocatura de business si avocatura traditionala de penal.

- Coordonati direct activitatea in acest domeniu?


O coordonez direct si, mai mult, ma implic direct, lucrez personal in dosare, merg la DIICOT, DNA, in instanta. Am luat-o foarte in serios si incep sa apara si primele rezultate: sunt dosare importante de care ne ocupam azi, in acest domeniu. Am inceput sa avem solicitari chiar de la firme internationale de avocati cu birouri in Romania, care nu si-au dezvoltat aceasta practica si, fiind cumva anuntati sau intelegand ca ne ocupam cu asa ceva, au inceput sa ne solicite diverse opinii sau chiar asistenta pentru diversi clienti din portofoliu, pentru care nu se gandisera ca le va fi necesar acest gen de asistenta juridica.

- Totusi, care ar fi motivul pentru care faceti trecerea de la dreptul afacerilor la drept penal comercial? Cum ati inceput, care a fost primul proiect?


Sa stiti ca nu m-am uitat la televizor, unde as fi vazut ca apar din ce in ce mai multe dosare si mi-am zis ca de maine trebuie sa intram si noi in acest domeniu. Pentru mine, dreptul penal a fost o pasiune inca din facultate – procedura penala, ca sa fiu mai exact – datorita profesorilor Ion Neagu si Mihai Ciobanu, cu care faceam seminariile. S-a intamplat ca, pe parcursul anilor, sa fiu implicat in unele dosare de penal-economic, dar sporadic.
In urma cu aproape doi ani am avut cateva solicitari punctuale, foarte incurajatoare, din partea unor multinationale si am inceput prin investigatii interne referitoare la executivi banuiti de ceea ce se cheama bribery, coruptie corporate. La momentul respectiv a trebuit sa facem echipa cu firme de ’intelligence’, create de baieti tineri, proveniti din structurile informative ale statului roman, care au trecut in zona privata si sunt solicitati de companii multinationale pentru o gama larga de investigatii. Ei au documentat faptele, iar noi am facut interpretarea lor din punct de vedere juridic, dupa care s-a facut un raport, toata lumea a fost multumita. In SUA, aceasta este o procedura interna foarte des folosita de catre marile companii, ce face parte din auditul lor intern despre buna guvernanta corporatista, iar firmele de avocatura joaca un rol foarte important.
A urmat o a doua investigatie de acest fel, in fapt o reluare a experientei din trecut, dupa care am fost solicitati intr-un dosar penal-economic foarte important, in care suntem si astazi implicati. In dosarul respectiv am facut echipa cu un profesor in procedura penala, pentru a acoperi cat mai bine aceasta parte, iar lucrurile au evoluat foarte rapid. Azi imi dedic mare parte din timpul meu dezvoltarii acestei practici. Am si un model de avocat pe care as dori sa-l implementez in structura noastra si in piata de avocatura din Romania: Jean Veil este un celebru avocat francez, partener al societatii Veil Jourde din Paris, un profesionist care combina cu succes practica de penal al afacerilor cu practica de Corporate/M&A. Veil este primul avocat sunat de clienti atunci cand apare un caz de natura penala in establishment-ul Parisului si tot primul apelat cand apare o mare afacere in M&A. Este un caz foarte interesent, care ar putea fi implementat cu succes in piata din Romania avand in vedere si traditia scolii noastre de avocatura, apropierea care a existat intotdeauna de modelul francez. Asta ar insemna o deviere de la linia pe care a evoluat in ultimii 15 ani piata locala de avocati, care s-a dezvoltat pe modelul anglo-saxon, cu practici si o specializare foarte riguroasa. Combinatia intre avocatura de penal-economic si Corporate/M&A cred ca se poate implementa cu succes in Romania.

- Cum este concurenta in zona de penal-comercial? Sunt multe firme, sunt multi avocati specializati in aceasta practica?

Nu pot spune, in momentul acesta, cat de stransa este concurenta. Stiu ca exista o singura singura societate din Top 5 firme de avocati din Romania care are un mic departament de penal-economic si mai sunt 2-3 societati de talie mica si medie care se marketeaza in sfera dreptului penal al afacerilor. Mai departe, putem vorbi de o plaja foarte larga de practicieni in drept penal, cu varfuri pe care le vedem si la televizor. Cam aceasta este piata, cred ca exista foarte mult loc intre segmentul practicienilor individuali de penal pur si cel al firmelor specializate in dreptul afacerilor. Noi vrem sa acoperim acet “gap” intre cele doua ‘lumi’.

- Va veti implica si in continuare in consultanta de alt tip decat penal-comercial, sau directionati eforturile doar in aceasta arie de practica?

In timp cred ca voi ramane doar pe zona de penal-comercial. Acum, cca. 80% din timpul meu de lucru este dedicat acestei practici, 20% fiind alocat tranzactiilor de tip Corporate/M&A, pe langa managemtul societatii. Dorinta mea ar fi sa ajung sa ma ocup doar de acest gen de dosare si sa fac in continuare managementul societatii de avocati.

- Care ar fi profilul clientilor asistati in zona de consultanta si ce clienti aveti in sfera penalului-comercial?

In zona de consultanta, clientii sunt in proportie de 90% mari companii, iar dintre acestea 80% sunt investitori straini. In sfera penala este un mix intre companii si persoane fizice. Exista solicitari, la momentul acesta, pe zona de penal-economic, din partea companiilor carora le acordam consultanta corporate. Nici nu banuiau ca ar fi putut avea nevoie de un avocat de penal in activitatea pe care o desfasoara, dar apar elemente care necesita consultanta de acest tip. Clientii corporate au inceput sa solicite opinii despre implicatiile penale ale unor tranzactii cu mult inainte sa apara probleme.
Pe partea activa de dosare aflate atat in starea de urmarire penala, cat si in stadiu de judecata, avem o varietate de cazuri; majoritatea sunt infractiuni economice – in special de evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare, bancruta frauduloasa, in cele mai multe cazuri asociate cu constituirea de grup infractional – in faza de urmarire penala atat a DIICOT, cat si a DNA. Sunt dosare penale cu asa zise prejudicii de peste 10 milioane de euro fiecare dintre ele.

- Ati fost coordonatorul biroului romanesc al firmei de avocatura Garrigues. In acest context, procentul companiilor spaniole asistate pe partea de consultanta este consistent?

Desi avem o traditie foarte indelungata in a asista investitorii din Spania, de cand am restartat activitatea in aceasta formulta, in urma cu trei ani, ne-am diversificat portofoliul. Companiile spaniole reprezinta acum cel mult 20% din portofoliul nostru de clienti.

- Ce alte arii de practica veti dezvolta pe un orizont mai mare de timp? Exista domenii pe care vreti sa puneti accent in viitor, in afara celor deja amintite?

As mai mentiona practica de taxe. Unii parteneri ai firmei noastre se implica direct in consultanta fiscala, arie de practica ce ajunge, de cele mai multe ori, sa aiba legatura cu dosare de evaziune fiscala sau litigii fiscale, ce apar din ce in ce mai des acum.
Alminteri ramanem in zonele cu care suntem foarte bine familiarizati si pe care vrem sa le dezvoltam si pe mai departe. Mar refer la Corporate/M&A, penal-economic, IP, Energie si Infrastructura - domenii pe care putem creste ca volum de business.


- Ramaneti interesati de o fuziune cu alta firma locala sau straina, ori de un best-friend, in viitorul apropiat?

De la momentul infiintarii am avut cateva interventii in care am aratat ca suntem interesati, cautam in mod activ sa ne asociem cu o firma internationala, de principiu anglo-saxona… Cautam si acum, am avut cateva discutii preliminare cu doua societati foarte mari. Ne-ar interesa nu neaparat o fuziune, cat o alianta de genul celei incheiate, spre exemplu, de Voicu & Filipescu cu Squire Patton Boggs, in care firma locala si-a pastrat independenta, identitatea; aceasta este o asociere ce vizeaza mai mult colaborarea pe anumiti clienti si care da o expunere societatii respective pe jurisdictia din Romania. O astfelde alianta ne intereseaza in mod categoric.
In ceea ce priveste o fuziune cu o firma locala… am avut o tentativa, am fost in discutii aproape un an cu o societate de talia noastra, cu o traditie mai indelungata in piata. Discutia respectiva nu s-a finalizat, dar a fost un exercitiu foarte bun. Ramanem in continuare deschisi unei oportunitati de tipul acesta, de a creste printr-o fuziune sau prin aducerea unor noi parteneri cu o experienta complementara celei pe care o avem, sau cu un portofoliu de clienti complementari. Conditia este aceea de a ne pastra identitatea.

- Altfel spus, ati dori mai degraba sa absorbiti o firma de avocati…

Nu neaparat sa absorbim, cat sa fie un merger of equals; adica nu ne-am duce sa fuzionam sau sa dechidem vreo discutie cu o firma din Top 5, unde in mod evident s-ar pune problema unei absorbtii. Nu ne atrage… Pe mine, in mod personal, nu ma mai intereseaza o traiectorie de acest gen.

- Care considerati ca sunt marile provocari ale acestui an ? Vedeti un dezghet al capitalurilor, vin mai multi bani catre Romania? Deja sunt studii care spun ca vom avea o crestere substantiala in urmatorii doi ani.


Succesul societatii noastre il atribui mai degraba faptului ca avem o echipa stabila, suntem de mai mult timp in piata, incepe sa se creeze un awarness vizavi de capacitatea si abilitatile noastre in anumite domenii, si atunci se dezvolta si mod natural si clientela. Cred ca vom vedea un mai mare interes din partea firmelor – americane sau chiar rusesti – de a investi in Romania. Pe fundalul acestui conflict din Ucraina, America va dori sa faca un cap de pod in Romania si va incerca sa influenteze in bine lupta impotriva coruptiei, tocmai pentru a fi dat un semnal pozitiv marilor companii americane, ca pot veni sa investeasca aici. Pe de alta parte, referindu-ma la interesul rusesc, am un exemplu concret: lucram, de cateva luni, cu niste mari investitori rusi care detin combinate in Romania si care isi manifesta interesul de a-si dezvolta aceste afaceri. S-ar putea sa fie un razboi rece pe partea investitiilor, in care fiecare din cele doua mari puteri va incerca sa castige teren aducand aici mai mult capital. Astfel, s-ar putea sa devenim un fel de Turcie a Balcanilor, in ceea ce priveste interesul de a investi, atat din partea americanilor, cat si din partea rusilor. Personal, cred ca va fi un factor pozitiv de crestere.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12736 / 14002
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în echipa ZRVP. Opt avocați pornesc spre noi provocări profesionale
O nouă rundă de promovări la NNDKP. Roxana Abrașu intră în rândul partenerilor, alți avocați din linia a doua fac un pas înainte în carieră
Victorie definitivă într-un litigiu în domeniul prețurilor de transfer pentru echipa RTPR
Bohâlțeanu & Asociații cooptează în echipă un fost director juridic și afaceri corporative al unei multinaționale din energie. Cosmin Predoiu devine partener în cadrul firmei
Lady Lawyers dețin o pondere importantă în cadrul Popescu & Asociații | În avocatură, viziunea și creativitatea sunt elemente esențiale, care fac diferența de fiecare dată, spun doamnele avocat. Munca, studiul continuu, seriozitatea și responsabilitatea pavează drumul către succes
Echipa de M&A de la ZRVP asistă mai multe tranzacții în care vânzători autohtoni își transferă businessul către investitori locali sau internaţionali. Anca Danilescu, Senior Partener: Lichiditatea la nivel macro este încă semnificativă şi estimez că va rămâne la fel pe tot parcursul anului. Cei care vor finaliza un exit curat în 2021 vor fi câştigătorii următorului deceniu
Echipa de M&A de la BSMP are pe masa de lucru cinci proiecte în diverse stadii, după cel mai bun an din istoria firmei, cu tranzacții semnificative în domenii precum oil & gas, farma sau aviation. Investitorii se uită acum la tranzacții semnificative, spre deosebire de criza din 2008, când focusul era pe business-uri în dificultate, spun partenerii care coordonează practica
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv (Litigii)
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență (3-5 ani)
Consultanța aferentă proiectelor de regenerabile, în special solar și vânt, a urcat subtanțial ca pondere absolută în portofoliul Vlăsceanu, Ene și Asociații. De vorbă cu partenerul Daniel Vlăsceanu despre cele mai sensibile aspecte ale industriei, proiecte, planuri și clienți
Litigiu privind anularea actelor autorităților fiscale pentru stabilirea prețurile de transfer câștigat de avocații NNDKP
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență și ̸ sau GDPR (1-3 ani)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...