ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mircea Fechet (Camera Deputaţilor): În mai puţin de un an ar trebui să avem sistemul garanţie-returnare pus în funcţiune

25 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Referindu-se la eco-design, el a subliniat că acesta este "o temă despre care se discută mult la Comisie, în zona statelor mai avansate din acest punct de vedere".

 
 
Sistemul garanţie-returnare ar trebui să fie pus în funcţiune în mai puţin de un an, nu doar desemnat operatorul, a declarat joi Mircea Fechet, vicepreşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor.
 
"Este un sistem la care am lucrat extrem de mult la Ministerul Mediului, un foarte bun mod prin care, pentru ambalajele de băuturi cel puţin, să atingem foarte repede nişte ţinte extrem de ambiţioase: discutăm de 85-90% ţinte de colectare a deşeurilor de ambalaje. Îmi exprim încrederea că foarte repede va avansa sistemul garanţie-returnare. Ieri, la audierile ministrului Tánczos Barna, chiar l-am întrebat despre evoluţia sistemului. Mi-a confirmat că doar ce a fost emis ordinul privind selecţia administratorului sistemului ori, din acest punct de vedere, suntem într-o cursă contra cronometru pentru că, în mai puţin de un an, ar trebui să avem sistemul garanţie-returnare pus în funcţiune, nu doar desemnat operatorul", a menţionat Mircea Fechet, la o conferinţă de specialitate.
 
Referindu-se la eco-design, el a subliniat că acesta este "o temă despre care se discută mult la Comisie, în zona statelor mai avansate din acest punct de vedere".
 
"Noi suntem un pic defazaţi pentru că, din nefericire, fie că vorbim despre designul produselor biodegradabile, fie că vorbim despre designul produselor reciclabile, fie că vorbim despre eficienţa energetică a produselor pe care le cumpărăm, produselor electrice şi electronice pe care le cumpărăm, dacă discutam despre longevitatea produselor sau despre modul în care acestea sunt proiectate pentru a putea fi reparate cu uşurinţă sau reutilizate, la noi, acestea sunt chestiuni mai degrabă filosofice. Din nefericire, România se confruntă cu nişte probleme pe care majoritatea statelor membre ale UE le-au depăşit cu zeci de ani în urmă. Şi, atunci, eu ridic o primă problemă spunând că este aproape neimportant, câtă vreme un produs ajunge în groapa de gunoi, dacă în procesul de fabricaţie a produsului respectiv s-a ţinut cont mai mult sau mai puţin despre acest eco-design despre care discutăm noi, pentru că, din nefericire, asta se întâmplă", a susţinut Fechet.
 
Potrivit acestuia, dacă ne uităm la gropile de gunoi, "o să găsim şi DEEE-uri, o să găsim şi peturi şi materiale reciclabile".
 
"Încă ne confruntăm cu sute de comunităţi care nici măcar nu au un sistem de management de colectare selectivă a deşeurilor. Ajung toate alandala, în cel mai bun caz la groapa de gunoi - ori astăzi, când se discută atât de mult despre circularitate, aş dori încă o dată să salut şi să mulţumesc coaliţiei pentru această dezbatere care probabil ar fi trebuit să fie făcută mai curând de către statul român. Suntem bineînţeles conştienţi de planul de acţiune pentru economie circulară lansat de Comisie (Europeană - n. r.). Încercăm să ne aliniem şi noi la el. Vedem că se discută mai nou şi peste ocean despre modul în care sunt, spre exemplu, reparate şi reutilizate produsele. Sper să ajungem cât mai repede să nu mai schimbăm telefonul la un an de zile, să îl schimbăm la câţiva ani, sper să avem posibilitatea şi dreptul să ne reparăm produsele electronice", a adăugat vicepreşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.
 
Mircea Fechet a mai spus că aşteaptă cu nerăbdare să ajungă la Parlament revizuirea directivei europene privind ambalajele şi deşeurile din ambalaje care va asigura faptul că ambalajele vor fi reciclabile sau reutilizabile într-un mod viabil din punct de vedere economic, până în 2030.
 
"Aici sunt convins că statul român din nou va fi foarte ambiţios, în sensul în care îşi va asuma aceste ţinte. Mai rămâne să le punem şi în practică", a adăugat Fechet.
 
Coaliţia pentru Economia Circulară (CERC) a organizat, joi, prima conferinţă pe tema eco-designului din România, datorită nevoii de a explica şi discuta acest concept central al economiei circulare, care impactează producătorii, consumatorii şi autorităţile.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4407 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...