ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nicu Marcu: Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital

20 Octombrie 2020   |   Agerpres

El a afirmat că principalii investitori instituţionali autohtoni, respectiv fondurile de pensii private, societăţile de asigurare şi fondurile de investiţii au arătat deja o preferinţă constantă de alocare a portofoliilor către emitenţi români de acţiuni şi instrumente cu venit fix.

 
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, iar în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice a demarat "Strategia Naţională pentru piaţa de capital", a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.
 
"Dezvoltarea stabilă şi sănătoasă a pieţei de capital este deosebit de importantă pentru economia românească, iar clasificarea în piaţă emergentă de către FTSE Russell şi includerea României în structura FTSE Emerging markets din luna septembrie a reprezentat un mare pas înainte, rezultatul unor eforturi comune ale tuturor părţilor implicate. Dar după cum bine ştiţi, lucrurile nu se opresc aici. Bursa de Valori Bucureşti are potenţialul uriaş de a deveni un partener important pentru companiile private şi publice din perspectiva accesului la finanţare. Statutul de piaţă emergentă va creşte atractivitatea, va facilita accesul companiilor şi al investitorilor străini pe BVB ceea ce determină pe termen lung o scădere a costurilor de finanţare. Accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare pe piaţa de capital este un alt aspect deosebit de important pentru economia naţională care creează perspective stabile de dezvoltare", a spus Nicu Marcu, într-un mesaj transmis în deschiderea celei de a doua ediţii a galei Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).
 
El a afirmat că principalii investitori instituţionali autohtoni, respectiv fondurile de pensii private, societăţile de asigurare şi fondurile de investiţii au arătat deja o preferinţă constantă de alocare a portofoliilor către emitenţi români de acţiuni şi instrumente cu venit fix.
 
"Mă refer aici şi la titlurile emise de către statul român. De altfel, dimensiunea lor agregată a crescut aproximativ în acelaşi ritm cu evoluţia economiei naţionale, activele acestora situându-se între 11 şi 12% din PIB în ultimii 6 ani, ceea ce arată acumularea unei surse relevante de capital autohton ce poate susţine necesar de finanţare din partea companiilor, alături de alţi investitori viitori. Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital din România. În colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice am demarat "Strategia Naţională pentru piaţa de capital", proiect finanţat prin Programul de Sprijin Pentru Reforme Structurale, care beneficiază de sprijinul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în calitate de consultant", a spus Nicu Marcu.
 
Preşedintele ASF a declarat că proiectul are ca obiectiv elaborarea unei strategii naţionale care să includă principii şi măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi facilitarea accesului la finanţare pentru toate categoriile de investitori. Strategia va fi elaborată pe baza unei analize a situaţiei actuale a pieţei de capital din România şi a structurii acesteia, precum şi pe identificarea principalelor probleme structurale ce reies din maparea cadrului de reglementare (legislaţia aplicabilă valorilor mobiliare, legislaţia în domeniul fiscal etc.).
 
"În continuare susţin faptul că Bursa de Valori Bucureşti are un bun potenţial de a deveni un hub regional strategic pentru celelalte pieţe financiare din spaţiul sud-est european, iar pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, de creşterea numărului de emitenţi şi de consolidare a infrastructurii de piaţă prin înfiinţarea Contrapărţii Centrale. Împreună cu o politică de dezvoltare regională coerentă, BVB poate deveni un jucător mult mai prezent pe scena internaţională", a mai declarat Nicu Marcu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7377 / 8620
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...